Zwangerschap
Zwangerschap en reizen
Je bent zwanger en wil graag reizen. Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis. Bespreek je reisplannen ook met verloskundige of gynaecoloog. Pas bestaande reisplannen eventueel aan, zeker als er tropische ziekten zoals malaria of gele koorts voor komen op de reisbestemming. Medische voorzieningen zijn vaak een stuk minder goed in de (sub)tropen. Doordat veel geneesmiddelen niet tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden, is de behandeling van infectieziekten tijdens de zwangerschap ook lastiger.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Wat is de beste periode om te reizen tijdens de zwangerschap?
Over het algemeen is het tweede trimester (14-28 weken zwangerschap) de beste periode om te reizen. Meestal voel je je dan goed en er zijn relatief de minste risico’s. Tijdens de zwangerschap heb je een lagere weerstand waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Hierdoor bestaat er een grotere kans dat er tijdens de reis medische hulp noodzakelijk is.
Mag ik tijdens de zwangerschap gevaccineerd worden?
De meeste vaccinaties zijn veilig om te geven tijdens de zwangerschap. Uitzondering hierop zijn levend verzwakte vaccinaties zoals gele koorts, BMR en waterpokken. Deze vaccinaties mogen niet tijdens de zwangerschap gegeven worden. Tijdens het adviesgesprek maakt de arts van StadsKliniek een inschatting van de risico’s tijdens de reis en maakt een afweging tegenover de eventuele risico’s van een vaccinatie.
Naar welke landen kan ik beter niet reizen?
Medisch gezien wordt een reis tijdens een zwangerschap naar landen waar malaria en gele koorts voorkomt ontraden. Een infectie met malaria of gele koorts kan een ernstige bedreiging vormen voor moeder en kind. Daarnaast is optimale bescherming tegen gele koorts (vaccinatie) en malaria (profylaxe) vaak niet mogelijk. Gaat u toch naar een van deze landen? Bezoek dan tijdig ons spreekuur voor advies op maat.
Wat moet ik weten over vliegen tijdens de zwangerschap?
Veel luchtvaartmaatschappijen staan zwangere vrouwen tot 36 weken toe in het vliegtuig. Bij een meerlingzwangerschap is dit tot 32 weken. Dit komt omdat de kans op een vroegtijdige bevalling na die tijd verhoogd is. Medisch gezien is vliegen na 37 weken zwangerschap en in de eerste 7 dagen na de bevalling onverantwoord.
Het kan handig zijn een plekje bij het gangpad te boeken zodat je meer beenruimte en comfort hebt. Bovendien kan je op deze manier makkelijker elk halfuur een stukje lopen om een trombose te voorkomen.
Wordt tijdens de zwangerschap een reis naar een land met het zikavirus afgeraden?
Leer hier alles over het zikavirus. De risico’s op besmetting lopen per land sterk uiteen. Sinds 2019 worden reizen naar zika-gebieden niet meer strikt ontraden voor zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens, omdat de kans op infectie sterk is afgenomen. Bespreek de afwegingen met een van de experts van StadsKliniek. In het algemeen is het raadzaam om goede maatregelen te nemen ter voorkoming van muggenbeten. Bijvoorbeeld door het dragen van bedekkende kleding, insmeren van onbedekte huid met maximaal 30% DEET en slapen onder een geïmpregneerde klamboe of muggenvrije ruimte.
Wat moet ik doen als ik koorts krijg tijdens de reis?
Hoge koorts kan een negatieve invloed hebben op de baby. Soms kan het zelfs de bevalling op gang brengen. Het advies is dan ook om bij koorts boven de 38,5 °C altijd een arts te raadplegen. Je kunt veilig paracetamol gebruiken om de koorts te minderen. Vele andere geneesmiddelen zijn niet veilig in de zwangerschap.
Wat moet ik doen als ik reizigersdiarree krijg?
Het is belangrijk om goede hygiëne te handhaven. Lees hier meer over reizigersdiarree. Als je diarree krijgt is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Als je zwanger bent loop je meer kans op uitdroging en om dat te voorkomen is het belangrijk om ORS te gebruiken. Gebruik geen diarreeremmers tijdens de zwangerschap!
Zoek medische hulp bij de volgende klachten:
- Diarree die langer dan 24 uur duurt
- Meer dan 3 keer waterdunne ontlasting binnen 8 uur
- Diarree en aanhoudend braken
- Koorts boven de 38,5 °C
- Bloedbijmenging in de diarree
Bronnen:
- LCR-protocol Zwangeren
- LCR- Protocol Reizigersdiarree