Zikavirus

Wat is zikakoorts?

Zikakoorts is de ziekte die ontstaat na besmetting van het zikavirus. Het virus komt al langer voor in Afrika, Azië en rond de Indische Oceaan. In 2015 waren er echter grote uitbraken in Midden- en Zuid-Amerika waarbij vele mensen voor het eerst besmet raakten met het virus en er veel aandacht voor het virus was in het nieuws.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

 • Geen wachttijden
 • Ook in de avond en het weekend
 • Klinieken in 7 steden
 • LCR Gecertificeerd
 • Scherpe prijs
 • Inclusief individueel reisadvies

Hoe raak je besmet met het zikavirus?

Het zikavirus wordt overgedragen door de Aedesmug of gelekoortsmug. Deze mug is met name overdag actief. De mug woont op plaatsen waar veel mensen wonen. Ze broeden in zogenaamde waterreservoirs zoals lege blikjes, vaten, lege banden en dakgoten. Als een mug een besmet persoon prikt, dan kan deze mug een ander persoon infecteren. Je bent na het ontstaan van klachten ongeveer een week besmettelijk.
Soms wordt het virus via sperma overgedragen via seksueel contact. De kans hierop is erg klein.

Welke klachten kan je krijgen van zikakoorts?

Slechts 20% van de mensen die besmet raken met het zikavirus krijgt klachten. De klachten ontstaan 3-12 dagen na besmetting. Meestal zijn de klachten mild en bestaan deze uit koorts, oogontsteking, spier- en gewrichtspijn (voornamelijk handen en voeten), huiduitslag, soms hoofdpijn. De ziekte verloopt vaak minder ernstig dan dengue of chikungunya.

Ernstige klachten die kunnen ontstaan zijn:

 • Syndroom van Guillain-Barré: een neurologische aandoening waarbij spierzwakte, verlamming of gevoelsstoornissen kunnen ontstaan.
 • Aangeboren afwijkingen van het ongeboren kind. Dit wordt het congenitaal zikavirussyndroom genoemd. Ongeveer 6% van kinderen worden geboren met aangeboren afwijkingen zoals microcefalie.

Hoe kan je zikakoorts behandelen?

De ziekte gaat meestal na een kleine week vanzelf over. Ter verlichting van klachten kan eventueel paracetamol gebruikt worden.

Hoe kan je zikakoorts voorkomen?

Er bestaat helaas geen vaccin om zikakoorts te voorkomen. Maatregelen tegen zikavirus zijn maatregelen tegen muggen. Draag dus bedekkende kleding. Gebruikt DEET voor niet bedekte delen van de huid en gebruik een klamboe voor middagdutjes (van bijvoorbeeld een baby of klein kind).

Wat is het advies bij zwangerschap of zwangerschapswens?

Het risico om besmet te raken met het zikavirus is sinds 2019 sterk afgenomen. Om deze reden is er geen strikt negatief reisadvies voor zwangeren of vrouwen met kinderwens naar landen waar het zikavirus voor komt. Echter het is verstandig om je situatie en reisplannen te bespreken met een van de artsen van StadsKliniek om je van een goed advies te voorzien.

Bronnen:

 1. Website RIVM: https://www.rivm.nl/zikavirus
 2. Richtlijn LCI: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/zikavirusinfectie
 3. LCR folder ‘Muggenwering op reis’.

 

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This