60-plussers
Reizen als 60-plusser
Misschien ben je ook een fitte en vitale 60-plusser en heb je nu tijd om te gaan reizen. Reizen op deze leeftijd hoeft geen probleem te zijn, echter het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden op de reis. Ook is het slim om met enkele factoren rekening te houden. Zo wordt het afweersysteem minder effectief naarmate je ouder wordt en kan het daardoor langer duren voordat een vaccinatie werkt. Ook kan bijvoorbeeld een malaria infectie ernstige verlopen.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Waar moet ik rekening mee houden als ik me laat vaccineren?
Als je ouder wordt, komt de antistof reactie langzamer op gang. Het is daarom belangrijk om ruimer van tevoren je vaccinaties te halen zodat het lichaam de tijd krijgt om voldoende antistoffen op te bouwen. Op deze manier ben je voldoende beschermd tijdens de reis. Kom minimaal 2 weken van tevoren.
Als je naar gele koorts gebied reist kan het zijn dan we boven een leeftijd van 60 jaar adviseren om niet te vaccineren. Dit geldt alleen voor reizen naar laag risicogebied. Ouderen hebben meer kans op ernstige bijwerkingen van een gele koorts vaccinatie. Hierdoor kan het zijn dat de risico’s van het vaccineren niet opwegen tegen de kans dat je de ziekte krijgt.
Griep komt ook in het buitenland voor. Iedereen boven de 60 jaar wordt geadviseerd om jaarlijks de griepprik te halen. Dit kan gewoon bij huisarts bij de jaarlijkse oproep.
Verloopt malaria ernstiger voor 60-plussers?
Ja. Onderzoeken tonen aan dat mensen boven de 60 jaar meer kans hebben op het krijgen van ernstige malaria, complicaties door malaria of overlijden door malaria. Het is daarom extra belangrijk om malariaprofylaxe trouw in te nemen en daarnaast maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen.
Wat moet ik doen als ik reizigersdiarree krijg tijdens de reis?
Omdat bij toenemende leeftijd (>70 jaar) er meer kans is op complicaties door reizigersdiarree, is het verstandig om in de volgende situaties medische hulp te zoeken:
• Meer dan 3 maal waterdunne ontlasting binnen 8 uur
• Diarree met koorts
• Diarree met bloedbijmenging
• Bij diarree die langer dan een dag aanhoudt
• Bij diarree met aanhoudend braken
Daarnaast adviseren we het gebruik van ORS om uitdroging te voorkomen.
Heb ik meer kans op uitdroging?
Met name wanneer je gebruik maakt van (een combinatie van) medicijnen bestaat er meer kans op uitdroging. Denk bijvoorbeeld aan plastabletten of bloeddrukverlagers.
Het is advies is om zoveel te drinken dat de urine helder blijft van kleur. Als er sprake is van diarree dan is het belangrijk om ORS te gebruiken om op deze manier uitdroging te voorkomen.
Bespreek welke medicijnen je gebruikt met een van onze experts van StadsKliniek. Zo krijgt u een advies op maat. Het kan handig zijn om een recent medicatieoverzicht van de apotheek mee te nemen naar het gesprek.
Bronnen
1. LCR protocol Ouderen
2. LCR protcol Malaria
3. LCR protocol Reizigersdiarree
4. LCI richtlijn Malaria https://lci.rivm.nl/richtlijnen/malaria#risicogroepen