Waterpokken

Beschermingsduur: 14 jaar
Hoeveelheid prikken: 2
Activatie tijd: n.v.t.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het varicellazostervirus. Het is een kinderziekte, welke ook volwassenen kan treffen en dan meer complicaties kan geven. Van de kinderen die in Nederland opgroeien heeft meer dan 95% de infectie op 6-jarige leeftijd gehad. De infectie wordt gekenmerkt door rode bultjes waarop blaasjes ontstaan. Het virus kan door reactivatie later terugkomen als gordelroos (herpes zoster).

Hoe raak je besmet met waterpokken?

Waterpokken wordt van mens op mens overgedragen. Het virus kan zich op twee manieren verspreiden, via het inademen van druppeltjes in de lucht van geïnfecteerde mensen via niezen, praten of hoesten of via direct contact met de inhoud van de blaasjes.

Twee dagen voor het ontstaan van de bultjes is iemand al besmettelijk, tot aan het indrogen van de bultjes. Dat duurt gemiddeld een week.

Welke klachten kan je krijgen van waterpokken?

De infectie begint bij kinderen vaak met lichte koorts en hangerigheid. Een aantal dagen later verschijnen rode vlekjes, die zich tot rode bultjes ontwikkelen, waar later blaasjes op ontstaan die veel jeuk kunnen geven. Vaak verschijnen deze het eerst rond het hoofd of op de romp. Er komen in vlagen nieuwe vlekjes en bultjes bij.

Vooral bij volwassenen die voor het eerst een infectie met waterpokken oplopen, kunnen complicaties ontstaan. Deze complicaties kunnen een moeilijk te behandelen longontsteking zijn of een bijkomende (super) infectie met een andere ziekteverwekker. Daarnaast kan er encefalitis (hersenontsteking) ontstaan met het uitvalsverschijnselen, convulsies of zelfs coma.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap een eerste infectie met het varicellazostervirus krijgen, hebben meer kans op longontsteking met daarbij een hoger sterftecijfer. Hoe later de infectie in de zwangerschap plaatsvindt, hoe groter het complicatie risico. Ook zijn er risico’s op complicaties voor de ongeboren vrucht.

Hoe kunnen waterpokken behandeld worden?

Over het algemeen verloopt de infectie bij kinderen zonder complicaties en is er geen behandeling nodig. Bij ernstige jeuk kan dit symptoom behandeld worden. In een aantal gevallen wordt er aanvullende behandeling gegeven, zoals anti-virale middelen.

In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om bij besmettingsgevaar een vaccinatie toe te dienen of immunoglobulinen te geven. Dit wordt gedaan om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe kan je waterpokken voorkomen?

Na het doormaken van een eenmalige infectie met waterpokken ben je in principe beschermd tegen infectie in de toekomst. Bij een groot deel van de mensen die zich niet kunnen herinneren ooit de waterpokken doorgemaakt te hebben, blijkt toch ook bescherming te bestaan. Mogelijk door het krijgen van de ziekte op hele jonge leeftijd, ontbreken van documentatie of het hebben gehad van milde symptomen. Dit kan in onze kliniek onderzocht worden door middel van een bloedonderzoek.

Als je als volwassene nooit waterpokken hebt gehad, is het verstandig hiervoor een vaccinatie te krijgen. Zo voorkom je ernstige klachten of complicaties bij het oplopen van de infectie. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem mag de vaccinatie niet gegeven worden.

Hoe lang werkt de waterpokken vaccinatie?

De vaccinatie beschermt niet volledig tegen waterpokken, maar wel tegen ernstige klachten of complicaties. Na het verkrijgen van twee vaccinaties met een tussenperiode van 4-8 weken, is er in ieder geval na 14 jaar nog bewezen bescherming.

Wat zijn bijwerkingen van de waterpokken vaccinatie?

Zeer vaak: Lokale reacties (pijn, zwelling, roodheid, blauwe plek)
Vaak: Koorts, huidafwijkingen die lijken op waterpokken
Zeer zeldzaam: Anafylactische reactie

Bronnen:

  1. Website RIVM
  2. Vaccinatie
  3. LCI richtlijn

 

 

Geschreven door:

H.D.T. Koldeweij, BSc, is een ervaren verpleegkundige bij Stadskliniek, gespecialiseerd in reisziekten. Met haar passie voor het onderwerp deelt ze regelmatig haar expertise door middel van wetenschappelijke artikelen en blogs. Ze is toegewijd aan het informeren en helpen van mensen om veilig en gezond van hun reizen te genieten.