Wat is Hib?
Hib staat voor Haemofilus Influenzae type B, dit is de naam van de bacterie die Hib-ziekte kan veroorzaken. Deze ziektebeelden zijn wisselend in ernst, maar kunnen met name bij jonge kinderen en mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld door verwijdering van de milt, zeer ernstige gevolgen hebben. Sinds de vaccinatie tegen Hib wordt aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma, komen Hib-ziekten nog zelden voor. Jaarlijks zijn er nu nog 35 gevallen van Hib in Nederland.
Hoe raak je besmet met Hib?
De ziekte wordt van mens op mens overgedragen. De bacterie bevindt zich ook bij gezonde mensen in de neusholte zonder klachten te geven (5% van de bevolking). Het kan overgedragen worden door direct contact, zoals zoenen, of via druppeltjes in de lucht die ingeademd worden, zoals niezen en hoesten door een besmet persoon. Als de bacterie in de bloedbaan of zenuwbaan terechtkomt, kan deze tot ernstige klachten leiden.
Welke klachten kan je krijgen van Hib?
Veel mensen die Hib in de neusholte dragen, merken hier niets van. Soms komt de bacterie tot uiting door een keel-, neusbijholte- of oorontsteking. In een aantal gevallen, wanneer de bacterie de barrière van de slijmvliezen doorbreekt en zich door het lichaam verspreidt, kunnen er ernstige ziektebeelden ontstaan, zoals hersenvliesontsteking, ontsteking van het strottenhoofdklepje (wat tot verstikking kan leiden), ernstige longontsteking of bloedvergiftiging.
Bij kinderen begint de infectie over het algemeen met een keel-, neusbijholte- of oorontsteking, waarna hoge koorts optreedt. Daarbij ontstaan afhankelijk van het ziektebeeld aanvullende klachten, zoals hoofdpijn, braken, nekstijfheid, kortademigheid, kwijlen of ophoesten van slijm. De ziekte kan snel en dodelijk verlopen.
Hoe kan Hib-ziekte behandeld worden?
De ernstige ziektebeelden die door Hib veroorzaakt worden, worden over het algemeen langdurig met antibiotica via het infuus behandeld. Daarnaast wordt zo nodig ondersteunend behandeld, met bijvoorbeeld zuurstof of beademing.
Hoe kan je Hib voorkomen?
Er bestaat een vaccin om Hib te voorkomen, welke sinds 1993 aangeboden wordt via het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie is niet 100% effectief en heeft als doel om ook dragerschap bij gezonde mensen te voorkomen om kwetsbaren te beschermen. Vaccinatie wordt met name aangeboden voor mensen die geen werkzame milt hebben.
Hoe lang werkt de Hib vaccinatie?
Bij vaccinatie na de leeftijd van 12 maanden is geen herhaalvaccinatie nodig. De vaccinatie beschermt enkel tegen Haemofilus Influenzae type B.
Wat zijn bijwerkingen van de Hib vaccinatie?
Zeer vaak: Lokale reacties (pijn, zwelling, roodheid, blauwe plek)
Soms: Koorts
Zeer zeldzaam: Anafylactische reactie
Bronnen:
Geschreven door: