Wat is hepatitis B?
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus.
Hoe raak je besmet met hepatitis B?
Hepatitis B kan je oplopen door onveilig seksueel contact, door bloedtransfusies met geïnfecteerd bloed, prikverwondingen, gemeenschappelijk gebruik van naalden en overdracht van moeder op kind tijdens de bevalling. De ziekte is tot 6 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen ontstaan al overdraagbaar.
Welke klachten kan je krijgen van hepatitis B?
De klachten die je kan krijgen bij hepatitis B lopen uiteen van een milde infectie zonder klachten tot een ernstig ziektebeeld met vermoeidheid, koorts, gewrichtsklachten en geelzucht. Een infectie kan ook chronisch (langdurig) worden, dit zien we vooral bij kinderen. Bij een langdurige infectie kan er littekenweefsel ontstaan van de lever (levercirrose of leverfibrose) of er kan leverkanker ontstaan. Als er klachten zijn, ontstaan deze 1-6 maanden na de besmetting met het virus.
Hoe kan je hepatitis B behandelen?
De meeste hepatitis B infecties (90-95%) genezen vanzelf. Eenmaal genezen van de ziekte ben je levenslang beschermd tegen een nieuwe hepatitis B infectie. Als er een chronische (langer dan 6 maanden) infectie bestaat (dus niet alleen dragerschap) is er meestal succesvolle behandeling mogelijk met antivirale middelen in een hepatitis-behandelcentrum.
Hoe kan je hepatitis B voorkomen?
Door veilig te vrijen tijdens de reis. Gebruik dus altijd een condoom. Laat geen piercings of tatoeages zetten in het buitenland en deel geen injectienaalden.
Ook bestaat er een vaccinatie tegen hepatitis B. Om levenslange bescherming te krijgen is het nodig om 3 vaccinaties toe te dienen. Na de eerste vaccinatie wordt er een maand later een tweede vaccinatie toegediend en daarna nog een derde vaccinatie na 5 maanden. Sinds 2011 zit de hepatitis B vaccinatie het rijksvaccinatieprogramma.
Voor mensen die in de gezondheidszorg werken kan het nodig zijn om na afronding van de vaccinatie serie een titerbepaling te doen om te controleren of er voldoende antistoffen zijn aangemaakt.
Kan een hepatitis B vaccinatie tegelijk met een hepatitis A vaccinatie gegeven worden?
Ja, het is mogelijk om een combinatievaccin toegediend te krijgen met hepatitis A en B. Er zijn dan wel minimaal 2 vaccinaties nodig voordat de reis begint om voldoende beschermd te zijn tegen Hepatitis A.
Hoe lang werkt een vaccinatie?
Na voltooien van een serie van 3 vaccinaties ben je levenslang beschermd.
Wat zijn de bijwerkingen van een hepatitis B vaccinatie?
Een hepatitis B vaccinatie geeft relatief weinig bijwerkingen omdat het alleen dode virusdeeltjes bevat. Vaak zijn de bijwerkingen mild zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Soms treden griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn op.
Bronnen:
- Website Rijksvaccinatieprogramma
- Website RIVM
- Website LCI
- Protocol LCR Hepatitis B
Geschreven door: