Schistosomiasis

Wat is schistosomiasis (bilharzia) ?

Schistosomiasis is een infectie veroorzaakt door een parasiet. De infectie kan je oplopen in de (sub)tropen. Wereldwijd zijn zeker 200 miljoen mensen geïnfecteerd. Deze ziekte komt onder andere voor in Afrika, delen van Latijns-Amerika, Zuid China, delen van het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Er zijn 5 verschillende soorten schistosomen die in de mens gevonden kunnen worden.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Hoe raak je besmet met schistosomiasis?

Je kunt besmet raken door huidcontact met zoet water. In het zoete water leven bepaalde slakkensoorten die geïnfecteerd kunnen zijn en larven van schistosomen uitscheiden. Deze larven kunnen de huid binnendringen tijdens het zwemmen of pootjebaden en je daarna ziek maken.

Welke klachten kan je krijgen van schistosomiasis?

De klachten die je krijgt hangen af van het stadium van de ziekte en ook van de het soort schistosoom waarmee je besmet bent. De ziekte kan ongemerkt verlopen en pas maanden tot jaren later klachten veroorzaken. Bij reizigers wordt vaak een acuut beeld gezien met koorts, spierpijn, luchtwegklachten, buikpijn, bloederige diarree of bloederige urine. Dit wordt ook wel Katayamasyndroom genoemd.

Hoe kan je schistosomiasis behandelen?

Er is zijn medicijnen beschikbaar om een infectie te behandelen, namelijk praziquantel. Het is niet zinvol om deze medicijnen binnen 6 weken na het zoet water contact in te nemen, het medicijn werkt dan nog niet, omdat het middel enkel aangrijpt op volwassen schistosomen. De ontwikkeling tot volwassene duurt ongeveer 6 weken.

Hoe kan je schistosomiasis voorkomen?

Er is geen vaccinatie om schistosomiasis te voorkomen. Echter je kunt een infectie voorkomen door in landen waar schistosomiasis voorkomt niet in zoet water (meren, rivieren en stromen) te gaan zwemmen. Zwemmen in zwembaden of de zee is wel veilig.

Ik heb toch in zoet water gezwommen en in dat land komt schistosomiasis voor…wat nu?

Als je toch in contact bent geweest met zoet water, droog je dan zo snel mogelijk af en laat minimaal 6 weken na terugkomst je bloed testen op schistosomiasis. Dit kan bijvoorbeeld via je huisarts.

Bronnen:

  1. LCI richtlijn schisosomiasis https://lci.rivm.nl/richtlijnen/schistosomiasis
  2. RIVM website https://www.rivm.nl/schistosomiasis-bilharzia
  3. LCR folder Schistosomiasis
  4. LCR protocol Schistosomiasis

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This