RS vaccinatie
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus is een veelvoorkomend verkoudheidsvirus. De volledige naam is het respiratoir syncytieel virus. Maar het wordt vooral RSV of het RS-virus genoemd. Het RS-virus komt vooral voor in de periode dat de ‘r’ in de maand zit (september tot en met april). Het kan leiden tot een milde verkoudheid, maar soms kan het ernstigere symptomen veroorzaken zoals een ontsteking van dekleine luchtwegen, genaamd bronchiolitis, of een longontsteking. Vooral pasgeborenen, tijdens de eerste 3 levensmaanden, hebben een grote kans om ziek te worden door het RS-virus. Ongeveer 1 op de 56 baby’s wordt zelfs zo ziek van het virus dat opname in het ziekenhuis nodig is en 1 op de 1000 baby’s komt op de intensive care terecht.
Let op: Dit vaccin wordt speciaal voor u besteld en kan mogelijk niet voorradig zijn. Hierdoor kan het zijn dat uw afspraak moet worden verplaatst naar een ander tijdstip.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 8 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
Afspraak inplannen
Hoe krijgt mijn baby het RS-virus?
Het RS-virus is enorm besmettelijk. Het dringt gemakkelijk je lichaam binnen via je neus en je keel. Als je het virus eenmaal hebt, kun je anderen ermee besmetten. Je bent al besmettelijk voordat je klachten krijgt. En zodra je klachten ontwikkelt, word je nog besmettelijker. Dat komt omdat je dan begint met niezen en hoesten waardoor je het virus verspreidt. Dus zonder dat je het weet, geef je het virus door. Het RS-virus zit in de neus en keel van iemand die het virus heeft.
De zieke kan het RS-virus overdragen door druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Andere mensen krijgen deze druppeltjes binnen via de neus, ogen of mond. Een andere besmettingsweg is direct contact. Bijvoorbeeld met neergeslagen druppels op mouwen van truien, handen en speelgoed. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat het virus zich op deze manier razendsnel kan verspreiden.
Iemand met RS-virus kan anderen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Borstvoeding kan helpen om baby’s te beschermen tegen ernstige RS-virusinfecties.
Wat zijn de klachten van het RS-virus?
De meest voorkomende klachten bij baby’s zijn:
- Meestal zijn er milde verkoudheidsklachten: hoesten, verstopte neus
- Soms zijn de klachten erger: koorts, bronchiolitis (ontsteking van de kleine luchtwegen) of longontsteking
- Alarmsymptomen zijn: moeite met ademhalen, snelle of piepende ademhaling, moeite met drinken of slechte eetlust, een blauwachtige verkleuring van de huid en lippen
Hoe bescherm ik mijn baby tegen het RS-virus? Besmetting is bijna niet te voorkomen. Helemaal niet in een gezinssituatie waarin je dicht op elkaar leeft of als je een actief sociaal of maatschappelijk betrokken leven leidt. Bovendien ben je vaak al besmettelijk voordat je klachten hebt. Toch is het aan te raden om algemene maatregelen toe te passen om het risico op ernstige RS-virusinfecties te verkleinen:
- Laat verkouden mensen niet in de buurt komen van je baby als je weet of denkt dat ze verkouden zijn. Beperk dus ook kraambezoek als mensen verkouden zijn.
- Probeer verkouden broertjes en zusjes uit de buurt te houden van je baby tijdens de eerste maand na geboorte (hoe moeilijk dit ook is).
- Was altijd je handen grondig met zeep en water voordat je je baby aanraakt. Zeker als je baby jonger is dan 6 maanden. Want die loopt extra risico. En: let erop dat eventuele broertjes en zusjes ook hun handen wassen als ze je baby mogen aanraken, dus vóór het spelen of knuffelen.
Hoe bescherm ik mijn baby tegen het RS-virus?
- Een aanvullende manier om je baby tegen het RS-virus te beschermen is door het vaccineren van de moeder tijdens de zwangerschap. Je baby is dan direct vanaf geboorte beschermd.
RS-virusvaccin nu beschikbaar
Er is een RS-virus vaccin beschikbaar dat gegeven kan worden aan zwangere vrouwen om hun baby’s te beschermen. Op deze manier geven zwangere vrouwen antistoffen (“beschermingsstoffen”) door in de buik aan de baby, waardoor de baby geboren wordt met antistoffen en zo direct beschermd is tegen het RS-virus. Het RSV vaccin kan gegeven worden bij een zwangerschapsduur van 24 tot 36 weken en wordt toegediend via een injectie in de arm. Het mag gelijktijdig gegeven worden met het griepvaccin. Er wordt een periode van 2 weken tussen het RS-virusvaccin en het kinkhoestvaccin aangeraden. Het RSV vaccin biedt bescherming voor de baby direct vanaf de geboorte tot tenminste 6 maanden daarna.
Er werden geen bijwerkingen gemeld bij baby’s die werden geboren uit gevaccineerde moeders. De meest voorkomende bijwerkingen van het RS-virusvaccin (die bij meer dan 1 op de 10 personen kunnen optreden) bij vrouwen tussen week 24 en week 36 van de zwangerschap zijn gebruikelijke vaccin bijwerkingen, zoals pijn op de injectieplaats, hoofdpijn en myalgie (spierpijn). De meeste bijwerkingen waren licht tot matig van aard en verdwenen binnen 3 dagen na aanvang.
Bronnen:
RS-virus | RIVM
Mijn kind heeft waarschijnlijk het RS-virus | Thuisarts.nl
Vragen en antwoorden RS-virus | RIVM
Wildenbeest et al. “The burden of respiratory syncytial virus in healthy term-born infants in Europe: a prospective birth cohort study.” The Lancet Respiratory Medicine vol. 11,4 (2023): 341-353. doi:10.1016/S2213-2600(22)00414-3
Abrysvo, INN-respiratory syncytial virus vaccine (bivalent, recombinant) (europa.eu)
RS-virusvaccin (farmacotherapeutischkompas.nl)
StadsKliniek
Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:
Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere
E-mail: contact@stadskliniek.nl
Telefoon: 085 065 7672