Rabiës
Wat is rabiës?
Rabiës is hondsdolheid. Dit is een zeldzame maar erg gevaarlijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus die hersenen en zenuwstelsel aantast. Als er niet op tijd behandeld wordt, is de ziekte meestal dodelijk. Rabiës komt in veel landen voor zoals in Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in Oost-Europa
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Hoe raak je besmet met rabiës?
Het virus zit in het speeksel van besmette dieren. Het kan worden overgebracht door een beet, krab of lik (op beschadigde huid) van een besmet zoogdier (o.a. hond, aap, vleermuis of kat).
Welke klachten kan je krijgen van rabiës?
De eerste klachten van een rabiës infectie zijn koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Ook klachten van tintelingen of veranderd gevoel kunnen bij een rabiës infectie passen. Later kan je last van krijgen van nekstijfheid, krampen en verlammingen. Uiteindelijk raak je in een coma en kom je te overlijden aan de ziekte. Gemiddeld treden de eerste ziekteverschijnselen 1 tot 2 maanden na de besmetting op.
Hoe kan je rabiës behandelen?
Na een beet, krab of lik met een mogelijk besmet dier is het nodig om zo snel mogelijk behandeling tegen rabiës te starten om de ziekte te voorkomen.
- Allereerst moet de wond worden gereinigd en ontsmet
- Er moet professionele hulp gezocht worden (eventueel via de verzekering) voor behandeling, ook als je al gevaccineerd bent tegen rabiës
- Als je gevaccineerd bent moet je op korte termijn 2 rabiës-vaccinaties krijgen
- Als je niet gevaccineerd bent heb je soms antistoffen nodig tegen rabiës (deze zijn in het buitenland vaak niet goed te krijgen) en daarnaast nog minimaal 5 vaccinaties tegen rabiës
Hoe kan je rabiës voorkomen?
Het is belangrijk om in landen waar rabiës veel voorkomt bij huisdieren uit de buurt te blijven van honden of katten en deze dus niet te aaien.
Daarnaast bestaat er een vaccinatie tegen rabiës. Na 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal 1 week ben je levenslang beschermd. Echter dit betekent dat er nog steeds vaccinaties nodig zijn na een beet met een mogelijk geïnfecteerd dier. Het voordeel is dat er geen moeilijk beschikbare antistoffen meer nodig zijn na een mogelijke besmetting.
Voor wie is een rabiës vaccinatie in ieder geval aanbevolen?
Bij reizigers die een land bezoeken waar rabiës veel voorkomt
En voldoen aan 1 van de volgende criteria
Bij reizigers die:
- Langer dan 3 maanden in het land verblijven
- Regelmatig kort verblijven in landen waar rabiës veel voorkomt
- Kleine kinderen
- Fietstochten maken
- Beroepsmatig intensief contact hebben met zoogdieren
Overige reizigers kunnen ook baat hebben bij een vaccinatie, echter bij hen is het niet strikt aanbevolen en daarom vergoedt een verzekering in zo’n geval meestal geen vaccinatie.
Hoe lang werkt een rabiës vaccinatie?
Na 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal 1 week ben je levenslang beschermd.
Wat zijn de bijwerkingen van een rabiës vaccinatie?
Een rabiës vaccinatie geeft relatief weinig bijwerkingen omdat het alleen dode virusdeeltjes bevat. Vaak zijn de bijwerkingen mild zoals pijn of zwelling op de injectieplaats.
Bronnen:
- Website RIVM https://www.rivm.nl/rabies
- LCI richtlijn https://lci.rivm.nl/richtlijnen/rabies
- LCR Protocol Rabiës