Meningitis

Wat is meningitis?

Meningitis is een ontsteking van de vliezen van de hersenen en ruggenmerg die vaak ernstig en soms dodelijk kan verlopen. De infectie wordt onder andere veroorzaakt door bacteriën. Er zijn verschillende groepen bacteriën, waarvan meningococcen groep C wereldwijd voorkomt. Groep B komt vooral in ontwikkelde landen voor en groep A vooral in ontwikkelingslanden. De laatste jaren is er een toename in het aantal ontstekingen en sterfgevallen die veroorzaakt wordt door groep W.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Hoe raak je besmet met meningitis?

De infectie wordt van mens op mens overgedragen. De bacterie zit meestal in de neus-keel holte (ook bij gezonde mensen) en kan worden overgedragen als je lucht met kleine druppeltjes inademt als een besmet persoon niest of hoest.

Welke klachten kan je krijgen van meningitis?

Klachten ontstaan meestal 3 dagen na de besmetting. De eerste klachten lijken op een verkoudheid, met griepverschijnselen en zwakte. Als zich een hersenvliesontsteking ontwikkelt zijn er klachten zoals braken, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en een ander bewustzijn. Nekstijfheid is een teken van ernstige ziekte. Zelfs na snelle en goede behandeling overlijdt nog 5-10% van de mensen die meningitis kreeg door een meningokok.

Hoe kan je meningitis behandelen?

Meningitis die veroorzaakt wordt door een bacterie, moet met antibiotica worden behandeld. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus dan kunnen alleen de klachten worden bestreden en geneest een persoon vaak binnen 7 tot 10 dagen.

Hoe kan je meningitis voorkomen?

Niet elke vorm van meningitis is te voorkomen, maar er is een vaccinatie mogelijk tegen meningokokken type A, C, W en Y. Deze vaccinatie wordt sinds 2018 aangeboden in het rijksvaccinatieprogramma.
Ook is er een vaccinatie mogelijk tegen meningokokken B. Deze zit niet in het vaccinatieprogramma maar is wel op eigen kosten beschikbaar.

Hoe lang werkt een meningitis vaccinatie?

Een vaccinatie tegen meningokokken ACWY beschermd voor 5 jaar. Indien een meningitis vaccinatie verplicht is (voor bijvoorbeeld Hadj of Umrah) dan moet deze minimaal 10 dagen voor vertrek worden toegediend en krijg je een stempel in een internationaal vaccinatie paspoort.

Een meningokokken B vaccinatie moet 2 maal gegeven worden met een minimum van 1 maand ertussen. Het is niet bekend hoe lang deze vaccinatie bescherming biedt.

Wat zijn de bijwerkingen van een meningokokken vaccinatie?

Een meningokokken ACW135Y – of meningokokken B vaccinatie geeft relatief weinig bijwerkingen omdat het alleen dode bacteriedeeltjes bevat. Vaak zijn de bijwerkingen mild zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Soms treden griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn op.

Bronnen:

  1. Website rijksvaccinatieprogramma https://www.rivm.nl/meningokokken
  2. Website LCI richtlijn meningococcen B vaccinatie https://lci.rivm.nl/richtlijnen/meningokokken-b-vaccinatie#samenvatting
  3. Website LCI richtlijn meningococcen ACWY vaccinatie https://lci.rivm.nl/richtlijnen/meningokokken-acwy-vaccinatie
  4. LCR protocol Meningokokkenziekte

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This