Mazelen

Wat is mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus genaamd het mazelenvirus. Het is een kinderziekte die ook volwassenen ziek kan maken. De ziekte komt overal ter wereld voor in epidemieen. In gebieden waar de gezondheidszorg minder goed is (na oorlog of natuurramp) is mazelen de belangrijkste oorzaak van sterfte bij kinderen onder de 5 jaar. In Nederland sterft zelden iemand aan de mazelen.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

 • Geen wachttijden
 • Ook in de avond en het weekend
 • Klinieken in 7 steden
 • LCR Gecertificeerd
 • Scherpe prijs
 • Inclusief individueel reisadvies

Hoe raak je besmet met mazelen?

De mazelen wordt van mens op mens overgedragen door uitademing van kleine druppels met het virus tijdens bijvoorbeeld hoesten of niezen. Het virus kan grote afstanden afleggen. Kleine kinderen, zwangeren en mensen met een minder goede afweer kunnen ernstig ziek worden door de mazelen. Iemand die de mazelen heeft is al 4 dagen voordat er vlekjes verschijnen besmettelijk voor zijn omgeving tot 4 dagen na het verdwijnen van de huidafwijkingen. De klachten beginnen vaak 10 dagen na de besmetting.

Welke klachten kan je krijgen van mazelen?

Mazelen begint vaak met een verkoudheid, rode ogen en koorts. Een paar dagen later ontstaan er rode vlekjes op de huid. Soms ontstaat een longontsteking of hersenvliesontsteking waaraan je uiteindelijk kan overlijden.

Hoe kan je de mazelen behandelen?

Er bestaat geen behandeling tegen mazelen. Slechts de klachten kunnen bestreden worden. Meestal verloopt de mazelen zonder gevolgen op de langere termijn. Als je eenmaal mazelen hebt gehad ben je voor de rest van je leven beschermd tegen de mazelen.

Hoe kan je mazelen voorkomen?

Er bestaat een vaccin tegen mazelen. Dit is een combinatie-vaccin samen met een vaccinatie tegen de bof en rodehond (BMR). Vanaf 1975 zit de BMR-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma. Als je bent ingeent op het consultatiebureau (14 maanden en 9 jaar) is een extra BMR-vaccinatie voor een reis niet nodig.

Vrijwel iedereen die voor 1965 geboren is heeft zelf de mazelen gehad en hoeft dus niet gevaccineerd te worden.
Mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, hebben niet altijd mazelen gehad en zijn ook niet ingeent. Voor deze groep reizigers is het handig om voorafgaand aan de afspraak na te gaan (bijvoorbeeld via familie) of ze de mazelen hebben gehad. In geval van twijfel adviseren wij toch een BMR-vaccinatie.

Voor deze mensen en mensen die niet als kind gevaccineerd zijn is het belangrijk om je te beschermen tegen de mazelen als je reist naar een land waar mazelen veel voorkomt (Afrika, Midden-Oosten, maar bijvoorbeeld ook Oekraïne of Roemenië).

Zie de landenlijst: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bmr-landenlijst

Moet mijn baby (< 14 maanden) eerder ingeent worden tegen mazelen als ik naar een land reis waar mazelen veel voorkomt?

Als jouw baby nog geen BMR-vaccinatie heeft gehad via het consultatiebureau dan adviseren wij een BMR-vaccinatie vanaf de leeftijd van 6 maanden. Gebeurt de vaccinatie voor de leeftijd van 1 jaar, dan moet er wel bij 14 maanden alsnog een BMR-vaccinatie gegeven worden. Kinderen die tussen de 12 en 14 maanden worden gevaccineerd, ‘vervroegen’ hun BMR-vaccinatie.

Hoe lang werkt een BMR-vaccinatie?

Met 1 vaccinatie is 95% van de gevaccineerden levenslang beschermd.

Wat zijn de bijwerkingen van een BMR vaccinatie?

Bijwerkingen kunnen varieren van een pijnlijke rode plek op de injectieplaats tot griepachtige verschijnselen en benauwdheid. Soms ontstaan klachten pas een week na de vaccinatie. Over het algemeen gaan de klachten vanzelf weer over.

Bronnen:

 1. Website RIVM https://www.rivm.nl/mazelen
 2. Website Rijksvaccinatieprogramma https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/bmr
 3. Website LCI/RIVM https://lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen
 4. Website LCR https://www.lcr.nl/Via-de-lucht
 5. LCR-richtlijn Mazelen

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This