Malaria

Wat is malaria?

Malaria is een tropische ziekte veroorzaakt door een parasiet. Er bestaan 6 vormen van Malaria. Malaria tropica is de meest ernstige vorm. Deze wordt veroorzaakt door de Plasmodium falciparum parasiet. Malaria komt met name voor in Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Jaarlijks zijn er in Nederland tussen de 150-300 gevallen van malaria na komst uit de (sub)tropen.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

In welke landen komt malaria voor?

Afghanistan

Angola

Azerbeidzjan

Bangladesh

Belize

Benin

Bhutan

Birma (Myanmar)

Bolivia

Botswana

Brazilië

Brunei

Burkina Faso

Burundi

Cambodja

Centraal-Afrikaanse Republiek

China

Colombia

Comoren

Congo (Brazzaville)

Congo D.R.

Costa Rica

Djibouti

Dominicaanse Republiek

Ecuador

El Salvador

Equatoriaal-Guinea

Eritrea

Ethiopië

Filipijnen

Franse -Guyana

Gabon

Gambia

Georgië

Ghana

Guatemala

Guinee (Conakry)

Guinee-Bissau

Guyana

Haïti

Honduras

India

Indonesië

Iran

Ivoorkust

Jemen

Kaapverdië

Kameroen

Kenia

Kirgizië

Laos

Liberia

Madagaskar

Malawi

Maleisië

Mali

Mauritanië

Mayotte (Frans overzees gebied)

Mexico

Mozambique

Myanmar

Namibië

Nepal

Nicaragua

Niger

Nigeria

Noord-Korea

Oeganda

Oezbekistan

Oost-Timor

Pakistan

Panama

Papoea-Nieuw-Guinea

Peru

Rwanda
Salomonseilanden

Sao Tomé en Principe

Saoedi-Arabië

Senegal

Sierra-Leone

Soedan

Somalië

Suriname

Swaziland

Tadzjikistan

Tanzania

Thailand

Togo

Tsjaad

Turkije

Uganda (zie Oeganda)
Vanuatu

Venezuela

Vietnam

Zambia

Zimbabwe

Zuid Afrika

Zuid Korea

Zuid-Soedan

Hoe raak je besmet met malaria?

Malaria wordt overdragen door een specifieke mug: de Anofeles mug. Deze mug is met name actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Als de mug je steekt (de beet voel je niet) dan komt er besmet speeksel van de vrouwelijke mug in het bloed terecht waarna de parasieten zich in de rode bloedcellen vermenigvuldigen en de rode bloedcellen hierdoor kapotgaan.

Welke klachten kan je krijgen van malaria?

De klachten treden gemiddeld 10-14 dagen na de besmetting op. Malaria veroorzaakt klachten die lijken op een griep. Deze klachten zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Afhankelijk van het soort malariaparasiet die je bij je draagt kan je elke 2 dagen (p.vivax of p. ovale), elke 3 dagen (p.malariae) of onregelmatig (p. falciparum) koortsaanvallen krijgen.
Malaria tropica kan heel ernstig verlopen en complicaties zoals nierfalen, coma of zelf de dood veroorzaken als de ziekte niet op tijd wordt herkend en behandeld.

Hoe kan je malaria behandelen?

Malaria kan worden behandeld met antimalariamiddelen in pilvorm of via het infuus (bij ernstig zieke patiënten).

Hoe kan je malaria voorkomen?

Afhankelijk van waar je naar toe reist wordt er een inschatting gemaakt van het risico die je loopt om (ernstige) malaria op te lopen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen geen risico, laag risico, middelmatig risico en hoog risico.
Voor alle risicogebieden geldt allereerst dat het belangrijk is om je met name tussen zonsondergang en zonsopgang goed te beschermen tegen muggen om zo te voorkomen dat je geprikt wordt. Je kunt je beschermen door bedekkende kleding te dragen (lange mouwen, broeken en sokken met schoenen) en de onbedekte huid in te smeren met een middel dat DEET bevat. Daarnaast is het slim om onder een geïmpregneerde klamboe te slapen als je in een hotel slaapt zonder airconditioning.

In middelmatig risicogebied raden wij daarnaast aan om een noodset met behandeling tegen malaria mee te nemen. (1 set per 2 personen is voldoende). Als je grieperig wordt tijdens de reis en je bent in malariagebied (geweest) dan is de bedoeling om je eerst door een arts te laten testen op malaria voordat je start met de kuur. Als je niet binnen 24 uur door een arts gezien kunt worden, dan kan je toch starten met de behandeling om vervolgens z.s.m. toch beoordeeld te worden door een arts.

In hoog risicogebied is de kans op het krijgen van malaria dusdanig hoog dat het noodzakelijk is om pillen in te nemen die malaria kunnen voorkomen: malariaprofylaxe. Deze pillen neem je in naast de algemene maatregelen om malaria te voorkomen. De pillen kunnen voorkomen dat je ernstig ziek wordt.

Wat zijn de bijwerkingen van malariaprofylaxe?

De bijwerkingen van malariaprofylaxe hangen af van het soort middel dat je gebruikt. De arts zal tijdens het consult een advies uitbrengen op basis van eerder gebruik, huidig medicatie gebruik en je medische voorgeschiedenis.

Koorts na terugkomst uit malariagebied… wat nu?

Als je koorts of andere klachten hebt na terugkomst uit de tropen is het belangrijk om te overleggen met je huisarts en aan te geven dat je in malariagebied bent geweest! Dit geldt OOK als je wel profylaxe gebruikt hebt! Het is belangrijk om malaria zo snel mogelijk te behandelen om complicaties te voorkomen.

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This