Hepatitis A
Wat is hepatitis A?
Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt ook wel geelzucht genoemd. De ziekte komt overal ter wereld veel voor behalve in West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Oost-Europa komt hepatitis A voor. Soms zijn er uitbraken in Nederland.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Hoe raak je besmet met hepatitis A?
Verspreiding vindt plaats via ontlasting van besmette personen. Als de hygiëne in een land slecht is kan het virus in voedsel en drinkwater terecht komen.
Welke klachten kan je krijgen van hepatitis A?
Vaak verloopt een hepatitis A infectie zonder klachten. Volwassenen hebben over het algemeen meer klachten dan kinderen. Als er klachten zijn, ontstaan die 2-7 weken na de besmetting en bestaan deze uit koorts, minder eetlust, misselijkheid, geelzucht en lichtgekleurde ontlasting. De klachten kunnen een paar weken tot 3 maanden aanhouden. Ouderen en mensen met een leverziekte kunnen veel zieker worden van hepatitis A.
Hoe kan je hepatitis A behandelen?
Er is geen behandeling tegen hepatitis A, het is alleen mogelijk om een ondersteunende behandeling te geven bij klachten.
Hoe kan je hepatitis A voorkomen?
Zorg voor goede persoonlijke hygiëne in plaatsen waar hepatitis A voorkomt. Eet liever geen rauw en mogelijk besmet voedsel, ijsblokjes en kraanwater. Gebruik schone toiletten en was frequent je handen. Omdat besmet water of voedsel niet te herkennen zijn en ook in een luxe restaurant ‘geserveerd’ kunnen worden, zijn deze maatregelen meestal niet voldoende en is het daarom aan te raden om je tegen hepatitis A te vaccineren.
Sommige mensen hebben in het verleden al risico gelopen op hepatitis A. Het is dan mogelijk om bloedonderzoek uit te voeren om te zien of er antistoffen zijn tegen hepatitis A. Als dit het geval is ben je levenslang beschermd tegen hepatitis A en dan is een vaccinatie niet nodig.
Hoe lang werkt een hepatitis A vaccinatie?
Een vaccinatie tegen hepatitis A beschermt voor 1 jaar tegen de ziekte. Wanneer de vaccinatie na minimaal 6 maanden (liefst maximaal 12 maanden) herhaald wordt, dan geeft de vaccinatie tenminste 30 jaar bescherming tegen hepatitis A. Als er ook een risico bestaat op hepatitis B, dan is het mogelijk om een combinatievaccin te nemen. Er zijn dan 2 injecties nodig voordat je op reis gaat en totaal 3 om langdurig beschermd te zijn.
Wat zijn de bijwerkingen van een hepatitis A vaccinatie?
Een hepatitis A vaccinatie geeft relatief weinig bijwerkingen omdat het alleen dode virusdeeltjes bevat. Vaak zijn de bijwerkingen mild zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Soms treden griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn op.
Bronnen:
- Website RIVM. https://www.rivm.nl/hepatitis-a
- Website LCI https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hepatitis-a
- Website LCR https://www.lcr.nl/Via-voedsel-en-drinkwater/#HepatitisA
- Protocol LCR ‘Hepatitis A’.