Difterie
Wat is difterie?
Difterie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie scheidt een gif uit welke weefsels zoals de huid of longen beschadigt. Voordat kinderen gevaccineerd werden tegen difterie was deze ziekte een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Hoe raak je besmet met difterie?
Mensen kunnen elkaar besmetten door indirect contact (hoesten, niezen) of direct contact (aanraken, zoenen) met een besmet persoon. De bacterie is soms ook aanwezig bij koeien, paarden, geiten en schapen. Nauw contact of drinken van ongepasteuriseerde melk van deze dieren kan leiden tot besmetting.
Welke klachten kan je krijgen van difterie?
Meestal duurt het 2-5 dagen tussen besmetting en het ontstaan van klachten. De plaats van infectie bepaalt welke klachten je krijgt. In geval van besmetting van de huid ontstaan er zweren op de huid. Als de ademweg in aangedaan kan je ernstig ziek worden met hoge koorts en benauwdheid welke kan leiden tot verstikking. De risico’s zijn het grootst bij jonge baby’s en oudere mensen. De kans op overlijden door deze ziekte is tussen de 3 en 12%.
Hoe kan je difterie behandelen?
Een behandeling vindt plaats in een ziekenhuis en bestaat uit toediening van antitoxine en antibiotica om de bacterie onschadelijk te maken.
Hoe kan je difterie voorkomen?
Vaccinatie tegen difterie geeft goede bescherming tegen deze ziekte. Sinds 1957 zit de vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin wordt gecombineerd met het tetanus en poliovaccin gegeven. In West-Europa komt difterie weinig voor, maar op reis is de kans veel groter op een besmetting en daarom wordt (re-)vaccinatie geadviseerd.
Hoe lang werkt een D(K)TP-vaccinatie?
Als je na 1950 geboren bent en als kind gevaccineerd bent, dan is 1 herhalingsprik voldoende om je voor 10 jaar te beschermen tegen difterie. Kinderen onder de 19 jaar die gevaccineerd zijn op het consultatiebureau hebben geen extra dtp-vaccinatie nodig als ze op reis gaan. Soms geldt er een verplichting voor een dtp-vaccinatie door een land (maar dit is omdat er dan polio-uitbraken zijn).
Als je voor 1950 geboren bent, adviseren wij een volledige vaccinatieserie van drie prikken om 10 jaar beschermd te zijn.
Wat zijn de bijwerkingen van een D(K)TP-vaccinatie?
De dtp-vaccinatie geeft relatief weinig bijwerkingen, omdat er dode bacteriedeeltjes in het vaccin zitten. Vaak zijn de bijwerkingen mild zoals pijn of zwelling op de injectieplaats. Soms treden griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn op.
Bronnen:
- Website RIVM https://www.rivm.nl/difterie
- LCI richtlijn https://lci.rivm.nl/richtlijnen/difterie
- Website rijksvaccinatieprogramma https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/difterie