Dengue
Wat is dengue?
Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd. Er bestaan 4 subtypen van dengue. Het is een virusinfectie die je in verschillende (sub)tropische gebieden kunt oplopen. De ziekte komt voor in zowel stedelijk als buiten het stedelijk gebied van Afrika, Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en het Indisch subcontinent. Naar schatting zijn er wereldwijd 90 miljoen infecties per jaar. Het is de snelst groeiende door muggen overgedragen ziekte wereldwijd. Dit heeft onder andere te maken met verstedelijking en internationaal vervoer van personen en goederen.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Hoe raak je besmet met dengue?
Dengue wordt overgedragen door de Aedes mug. Deze mug is met name overdag actief. De mug woont op plaatsen waar veel mensen wonen. Ze broeden in zogenaamde waterreservoirs zoals lege blikjes, vaten, lege banden en dakgoten. Als een mug een besmet persoon prikt, dan kan deze mug een ander persoon infecteren. Je bent na het ontstaan van klachten ongeveer een week besmettelijk.
Welke klachten kan je krijgen van dengue?
Tussen de 40 en 80% van de mensen krijgt geen klachten. Als er toch klachten ontstaan, krijg je die 5-7 dagen na besmetting. Deze klachten zijn koorts, hoofdpijn achter de ogen, typische gewrichts- en spierpijn gevolgd door een huiduitslag.
Als je al eerder met een ander type dengue besmet bent geraakt dan kan je nog wel steeds een andere type dengue oplopen die dan vaak ernstiger verloopt. Vaak ontstaat dit ernstiger beeld na een in eerste instantie mild beloop van de klachten. Tussen de 2-5 dagen na begin van de klachten treedt er dan verslechtering op met een beeld van bloedingen of shock die onbehandeld levensbedreigend kan zijn.
Hoe kan je dengue behandelen?
Er bestaat geen gerichte behandeling tegen dengue behalve ondersteuning tegen koorts en pijn met paracetamol. Vanwege een hogere kans op bloedingen kan je beter geen aspirine gebruiken.
Hoe kan je dengue voorkomen?
Er bestaat helaas geen vaccin om dengue te voorkomen. Maatregelen tegen dengue zijn maatregelen tegen muggen. Draag dus bedekkende kleding. Gebruikt DEET voor niet bedekte delen van de huid en gebruik een klamboe voor middagdutjes (van bijvoorbeeld een baby of klein kind).
Bronnen:
- LCI richtlijn. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/dengue
- RIVM website. https://www.rivm.nl/dengue
- LCR folder ‘Muggenwering op reis’.