Alles over het Corona Virus

Het Coronavirus is een ‘bolletje met uitsteeksels’ dat luchtwegcellen binnendringt, zich vervolgens vermenigvuldigt in de cellen en ze nadien dood achterlaat. Het virus valt onder de coronavirus familie.

Elk virus uit deze familie heeft een eigen genetische code, waardoor elk virus een eigen naam heeft. De officiële naam van dit nieuwe virus is SARS-CoV2. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Vandaar dat er in de media vaak gesproken wordt van COVID-19. De virussen uit deze familie veroorzaken verkoudheidsklachten met mogelijke ernstige of zelfs dodelijke gevolgen. We hebben al eens eerder te maken gehad met varianten uit deze Corona virus familie, zoals het Ernstig Acuut Ademhalingssyndroom (SARS-CoV) in 2002 en het Midden-Oosten Respiratoir Syndroom (MERS-CoV) in 2012. 

De uitbraak van het Corona virus waar we nu mee te maken hebben, startte in December 2019 in de regio Wuhan in China. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten en/of kortademigheid. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. 

In Nederland werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt met het virus geïdentificeerd. Bij patiënten in Nederland wordt er in kaart gebracht met wie ze contact hebben gehad. De actuele informatie is te vinden op de website van het RIVM. De GGD monitort al deze contacten om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te houden. 

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar via directe druppelinfectie (hoesten en/of niezen). Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is hoe groter de kans is dat hij/zij het virus kan verspreiden. 

Er zijn een aantal dingen die we zelf kunnen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Denkt daarbij aan: regelmatig je handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog. Tot slot, schud momenteel geen handen. 

Maatregelen bij klachten: 

  • Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf dan thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet door afstand tot andere mensen te houden. 
  • Worden de klachten erger zoals het ontwikkelen van koorts ( meer dan 38 graden Celsius), hoesten en heb je moeite met ademhalen, neem dan contact op met de huisarts of de huisartsen post. 
  • Neem bij ernstige klachten altijd direct contact op met een hulpverlener.  

Belangrijk voor reizigers, is om de website van buitenlandse zaken goed in de gaten te houden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houd de situatie buiten Nederlands nauwlettend in de gaten en past waar nodig het reisadvies aan op hun website.  

Bronnen: 

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Vaccinatie ontwikkeling 

In 1952 is in Nederland gestart met het Rijks Vaccinatie Programma ( RVP) voor kinderen, georganiseerd door de Rijksoverheid, ter bescherming van ernstige infectieziekten. 

Infectieziektes ontstaan, onder andere, door bacteriën en virussen. Sommige bacteriën hebben we nodig, bijvoorbeeld bij het verteren van ons eten. Tevens zijn veel virussen onschuldig. Een deel van de bacteriën en virussen kunnen echter wel gevaarlijk zijn. 

Wij hebben een afweersysteem wat ons helpt deze bacteriën of virussen te vernietigen. Vaak merkt je hier niks van. Als het virus of de bacterie niet goed tegengehouden wordt door onze eigen afweer, kan het zich vermenigvuldigen en uiteindelijk schade veroorzaken in het lichaam. Hierdoor kan je ernstig ziek worden.  Een aantal van deze ziektes kunnen bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken, welke kunnen leiden tot blijvende beperkingen of de dood. 

Je afweersysteem onthoudt met welke virussen en bacteriën je eerder besmet bent geweest. Wanneer je opnieuw in aanraking komt met dat virus of die bacterie, reageert je lichaam sneller en gerichter om de infectie te bestrijden. Op dit principe berust vaccineren: een individu injecteren met een dood of verzwakt virus/bacterie of een onderdeel van het virus/de bacterie waarop het lichaam vervolgens reageert. Het lichaam onthoudt dit zodat er bij een volgende aanraking met die ziekteverwekker er snel en gericht infectiebestrijding plaats kan vinden. 

Vergeleken met 100 jaar geleden komen er in Nederland veel minder tot nauwelijks infectieziekten voor. Dit hebben we niet alleen te danken aan het effect van het vaccineren. Het komt ook doordat we gezonder eten en we een betere gezondheidszorg en hygiëne hebben. Om de 5 – 10 jaar is er, echter, wel een uitbraak van een ziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Dit zien we vaak onder de groep mensen die zich niet laten vaccineren. Gelukkig hoort vaccineren voor de meeste mensen er gewoon bij, als onderdeel van ons gezondheidssysteem. Vaak staan we er niet bij stil dat er tienduizenden ziektegevallen en doden worden voorkomen door ons Rijksvaccinatieprogramma. 

De meeste kinderen in ons land zijn gevaccineerd tegen de ziekteverwekkers die aangeboden worden in het RVP. Dit betekent dat deze kinderen goed beschermd zijn tegen deze ziekteverwekkers en daardoor krijgen deze besmettelijke virussen en bacteriën weinig kans om zich te verspreiden. Dit is dan ook belangrijk voor de kinderen die (nog) niet gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld omdat ze nog te jong zijn of door een ziekte niet gevaccineerd kunnen worden. Door jezelf te laten vaccineren help dus ook anderen die niet beschermd zijn tegen deze infectieziekten. Bepaalde ziekteverwekkers komen in Nederland niet tot zelden meer voor maar kunnen terug keren als mensen zich niet meer laten vaccineren.  

Laatste ontwikkelingen in het Rijksvaccinatie programma: 

  • 1 juni 2020 krijgen kwetsbare kinderen de vaccinatie tegen het Rotavirus. Het gaat dan om kinderen die bijvoorbeeld te vroeg zijn geboren of een te laag geboorte gewicht hebben. Zij hebben een grote kans op een infectie met een ernstige afloop. 
  • In 2021 wordt het HPV vaccin ook beschikbaar gesteld voor jongens. Dit vaccin beschermd tegen penis-, anus-, mond- en keel kanker. Ook wordt de vaccinatie vervroegd naar 9 jaar i.p.v. 12/13 jaar. Mensen die het vaccin hebben gemist krijgen nog een kans om de prik te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. 

Reisvaccinaties

Reisgeneeskunde richt zich op het voorkomen van ziekten bij reizigers. In het buitenland zijn de omstandigheden vaak anders. Denk hierbij aan de hygiëne, gezondheidszorg en klimaat, waardoor er ook andere ziektes kunnen voorkomen. Door het nemen van preventieve maatregelen zoals vaccinaties, malariatabletten, hygiëne maatregelen en overige adviezen kunnen gevaarlijke infectieziekten worden voorkomen. 

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) is een onafhankelijke stichting die als doel heeft de kwaliteit van reizigersadvisering in Nederland te verbeteren. Het LCR ontvangt geen subsidie en ontvangt geen geld van de farmaceutische industrie. Het wordt gefinancierd door opbrengsten uit abonnementsgelden van haar gebruikers. 

Het LCR is opgezet om onderbouwde landelijke richtlijnen op te stellen voor reizigersadvies- vaccinatie zodat de kwaliteit en uniformiteit gewaarborgd is. De richtlijnen worden verspreid onder de vaccinerende instellingen en huisartsenpraktijken die aangesloten zijn bij het LCR. Daarnaast heeft het LCR voorwaarden opgesteld die de kwaliteit waarborgen waaraan reizigersadvies – en vaccinatiebureaus aan moeten voldoen om een verantwoorde reiszorg te kunnen verlenen.

StadsKliniek werkt uitsluitend volgens de richtlijnen van het LCR als het aankomt op reizigersvaccinaties. Wil je meer weten over welke vaccinaties er nodig zijn voor op reis? Bezoek danhttps://stadskliniek-vaccinaties.nl

Bronnen:

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/toekomstige-uitbreidingen

https://www.lcr.nl/

Auteur: Mw. F. Reijnen, verpleegkunde seksuele gezondheid en reisgeneeskundige zorg

Editeur: Mw. T.F. Abebrese-Boateng, MSc, arts seksuele gezondheid en reisgeneeskundige zorg

Pin It on Pinterest

Share This