Chikungunya

Wat is chikungunya?

Chikungunya is een (sub)tropische infectieziekte die veroorzaakt wordt door het chikungunyavirus. Het virus komt voor in (delen van) Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika, het zuiden van Noord-Amerika en landen in de Stille Oceaan. Zelfs in Frankrijk, Spanje en Italië komt lokale verspreiding voor. Tot nu toe is verspreiding in Nederland ondanks het aanwezig zijn van de tijgermug nog niet bekend.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Hoe raak je besmet met chikungunya?

Chikungunya wordt overgedragen door de tijgermug (Aedes). Deze mug is met name overdag actief. De mug woont op plaatsen waar veel mensen wonen. Ze broeden in zogenaamde waterreservoirs zoals lege blikjes, vaten, lege banden en dakgoten. Als een mug een besmet persoon prikt, dan kan deze mug een ander persoon infecteren. Je bent na het ontstaan van klachten ongeveer een week besmettelijk.

Welke klachten kan je krijgen van chikungunya?

Meestal leidt een besmetting met het chikungunyavirus tot klachten. Deze ontstaan vaak 3-7 dagen na besmetting. De klachten zijn plotselinge koorts, hoofdpijn, conjunctivitis, gewrichts- of spierpijn gevolgd door een huiduitslag. Ernstige klachten ontstaan met name bij pasgeborenen, ouderen en volwassenen met onderliggende medische aandoeningen. Complicaties en sterfte door de infectie wordt vrijwel nooit gezien.

Hoe kan je chikungunya behandelen?

De klachten verdwijnen meestal binnen 1-3 weken, echter de gewrichtspijnen kunnen nog maanden tot jaren na infectie voortduren. Er bestaat geen gerichte behandeling tegen chikungunya behalve ondersteuning tegen koorts en pijn met paracetamol.

Hoe kan je chikungunya voorkomen?

Er bestaat helaas geen vaccin om chikungunya te voorkomen. Maatregelen zijn gericht tegen muggen. Draag dus bedekkende kleding. Gebruikt DEET voor niet bedekte delen van de huid en gebruik een klamboe voor middagdutjes (van bijvoorbeeld een baby of klein kind) of slaap in een mug vrije ruimte.

Bronnen:

  1. Website RIVM https://www.rivm.nl/waterpokken
  2. Vaccinatie https://www.rivm.nl/waterpokken/waterpokkenvaccinatie
  3. LCI richtlijn https://lci.rivm.nl/richtlijnen/waterpokken-en-gordelroos

Geschreven door L.E. Kahman, arts bij StadsKliniek

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This