Backpacken door Azië, vrijwilligerswerk doen in Afrika of gewoon lekker relaxen tijdens je vakantie, heerlijk! Maar tijdens je reis bestaat er een grote kans dat je te maken krijgt met minder hygiënische omstandigheden. Als reiziger kun je te maken krijgen met ziektes die worden overgedragen via vervuild water of voedsel.
Algemene hygiëne
Handhygiëne toepassen is een van de belangrijkste maatregelen die getroffen kan worden om de overdracht van ziektes te verminderen. Pas handhygiëne toe na toiletgang en voor het bereiden van voedsel. Na het wassen van de handen droog je deze af met een schone doek of wegwerpdoekjes. Mocht er geen water in de buurt zijn, kun je je handen desinfecteren met een antibacteriële gel.
Tips:
- Neem een desinfecterende handgel mee;
- Neem zeepvelletjes mee om je handen mee te wassen als er geen zeep is;
- Neem zakdoekjes mee om je handen af te drogen.
Eten en drinken
In Nederland zijn we gewend om, zonder na te hoeven denken, water uit de kraan te drinken. In veel andere landen is kraanwater niet geschikt als drinkwater. In deze landen wordt kraanwater gebruikt om bijvoorbeeld ijsklontjes te maken of salades en fruit te wassen. Het advies is om altijd verzegeld water te drinken of gekookt kraanwater, zelfs bij het tandenpoetsen.
Tip:
- Filter je eigen water door een waterfilter mee te nemen
- Neem altijd een verzegeld flesje water mee op zak
Naast het drinken van besmet water kun je ook ziek worden door het eten van besmet voedsel. Denk hierbij aan reizigersdiarree of darminfecties. Maar hoe weet je nou welk voedsel je moet vermijden? Er zijn een aantal tips om de kans op een infectie kleiner te maken:
- Pas op met rauwe etenswaar: rauwe vis- en vleeswaren, schaal- en schelpdieren en rauwe melkproducten;
- Maak groente en fruit zelf schoon door ze te wassen met verzegeld of gekookt water;
- Pas op met gekookt voedsel dat op kamertemperatuur bewaard wordt;
- Vermijd onverpakt ijs zoals schepijs en ijsblokjes;
- Let op de hygiëne wanneer je eten koopt bij straattentjes.
Bent u op reis met kinderen? Dan is borstvoeding de meest veilige manier om uw kind te voeden. Voor het klaarmaken van flesvoeding en voedsel geldt hetzelfde advies als hierboven beschreven: gebruik verzegeld of gekookt water en maak alleen gebruik van gepasteuriseerde of gekookte melk.
Maag- en darmklachten
Hoe goed je ook je best doet om een voedselinfectie te voorkomen, in de praktijk blijkt toch dat een groot deel van de mensen die op reis gaat te maken krijgt met maag- en darmklachten. Reizigersdiarree is daar een voorbeeld van. Wanneer bovengenoemde tips worden nageleefd kan de kans op reizigersdiarree verkleind worden, maar niet volledig worden weggenomen. In de meeste gevallen zal reizigersdiarree vanzelf over gaan. Tijdens het hebben van diarree kun je veel vocht verliezen. Het is daarom belangrijk om voldoende te blijven drinken.
- Drink 2 tot 3 liter vocht per dag: mineraalwater of bouillon;
- Bij waterdunne diarree kan ORS (Oral Rehydration Solution) helpen om vocht vast te houden zodat uitdroging voorkomen wordt;
- Loperamide kan bij waterdunne diarree gebruikt worden om de peristaltiek van de darm te verminderen zodat de diarree eerder stopt. Lees hierbij altijd goed de bijsluiter. Let op: Gebruik loperamide wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld wanneer je op doorreis moet en niet in je accomodatie kunt blijven. Loperamide kan de ziekteduur verlengen.
Het is aan te raden om een arts te raadplegen bij:
- Diarree met koorts >39 graden
- Diarree met slijm en/of bloed
- Wanneer de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt.
Kinderen kunnen bij diarree sneller uitdrogen. Het advies is dan om altijd ORS te gebruiken. Tabletten met loperamide worden niet gegeven aan kinderen onder de 2 jaar. Bij kinderen onder de 6 jaar moet het gebruik weloverwogen worden, omdat de kans op verstopping groter is.
Zowel voor volwassenen als kinderen is het belangrijk dat tabletten met loperamide nooit gebruikt mag worden bij diarree met slijm en/of bloed.
Raadpleeg voor kinderen een arts bij:
- Kinderen <1 jaar: langer dan 1 dag diarree
- Kinderen >1 jaar: langer dan 3 dagen diarree
- Slechte vochtinname en aanhoudend overgeven
- Diarree met koorts >39 graden
- Diarree met slijm en/of bloed
- Signalen van uitdroging: donkere urine/minder plassen, sufheid of prikkelbaarheid
Bronnen
De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. (z.d.). Hygiëne op reis. Geraadpleegd op 23 november 2022, van https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/gezond-op-reis/hygiene-op-reis
De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. (z.d.). Reistypes. Geraadpleegd op 23 november 2022, van https://www.anwb.nl/vakantie/reizen-van-anwb/reistypes
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (2018, 1 maart). Gaat u op reis naar de tropen?