Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen ZImbabwe

Vaccinaties en inentingen Zimbabwe

Ga je binnenkort backpacken in Zimbabwe? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Harare zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Zimbabwe gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Zimbabwe.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Zimbabwe: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je bezoek aan Zimbabwe in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook voor een overstap op de luchthaven van een land met gele koorts.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou het geval is.

Zimbabwe: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Zimbabwe worden de volgende reisvaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR. 

De BMR vaccinatie is alleen nodig wanneer je niet gevaccineerd bent in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma dat sinds 1976 actief is. Ben je hiervoor geboren en heb je nooit mazelen gehad, dan is de vaccinatie wel nodig.

Zimbabwe: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Zimbabwe, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms BCG (tuberculose).

Soms zijn deze vaccinaties ook bij een korter verblijf verstandig. Dit is afhankelijk van de aard van je reis. Bespreek je reis door Zimbabwe met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat. 

Over de inentingen voor Zimbabwe

Zimbabwe is een land in ontwikkeling met een matige kwaliteit van gezondheidszorg en standaard voor hygiëne. Het land kent verschillende subtropische klimaten. Door deze factoren loop je in Zimbabwe gezondheidsrisico’s die we in Nederland niet of in mindere mate kennen. Voor enkele infectieziektes kun je ingeënt worden om ziekte te voorkomen tijdens je reis door Zimbabwe.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt niet voor in Zimbabwe, maar een inenting is verplicht om introductie in het land te voorkomen. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Zimbabwe. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Zimbabwe. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Zimbabwe en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Zimbabwe. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Zimbabwe bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Zimbabwe. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Zimbabwe, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Zimbabwe

Zimbabwe is een Derde Wereld-land waar de kwaliteit van gezondheidszorg en hygiëne niet op het niveau is als in Nederland het geval is. In combinatie met het subtropische klimaat loop je in het land een verhoogd risico op reizigersdiarree.

Vaak wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van voedsel of drinken dat verontreinigd is. Vermijd eten dat ongekoeld bewaard is gebleven en wees er zeker van dat voedsel goed gekookt of gebakken is. Dit verkleint de kans op een voedselvergiftiging aanzienlijk.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Zimbabwe, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Diarree kan in combinatie met hoge temperaturen erg snel leiden tot uitdroging. Drink veel water en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld ORS te nemen, dat verkrijgbaar is bij drogisten.

Bij ernstige diarree kan ook loperamide genomen worden, een diarreeremmer. Ook dit is verkrijgbaar bij de drogist. Loperamide wordt over het algemeen afgeraden als er geen medische of praktische noodzaak is. Diarree helpt om de ziektemakers uit het lichaam te verwijderen. Loperamide kan dit proces vertragen.

Leidingwater is niet veilig om te drinken in Zimbabwe en kan eveneens tot ziekte leiden. Koop drinkwater in flessen. Vermijd bovendien ijsblokjes, die vaak aangemaakt worden met kraanwater.

Muggen in Zimbabwe kunnen verschillende ziektes dragen, waaronder malaria. In de meeste gevallen wordt aangeraden om malariapillen te nemen wanneer je naar Zimbabwe reist. Je kunt deze verkrijgen via StadsKliniek. Bespreek je verblijf tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor meer informatie hierover.

De muggen die in Zimbabwe voorkomen kunnen ook dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Hiervoor is vaccinatie helaas niet mogelijk. Raadpleeg een arts wanneer je dengue denkt te hebben.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten door insectenwering met DEET te gebruiken. Slaap daarnaast onder een klamboe, bij voorkeur een geïmpregneerde klamboe. Muggen kunnen niet landen op dit type klamboe, waardoor je niet door de klamboe heen kunt worden gestoken.

Vermijd het zwemmen in zoetwaterbronnen. Je kunt hier de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) oplopen. Het kan maanden duren voordat je hier symptomen van ondervindt. Ook pootjebaden kan al leiden tot een besmetting met de worm.

ZImbabwe heeft in de afgelopen decennia periodieke uitbraken met cholera gekend. In 2008 en 2009 was er een grote uitbraak in de hoofdstad Harare. Houd berichtgeving in de gaten en wees er zeker van dat je alleen water uit gesloten flessen drinkt.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This