Inentingen Vietnam

Vaccinaties en inentingen Vietnam

Ga je binnenkort op vakantie naar Vietnam? Of moet je voor zaken in het land zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Vietnam gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Vietnam.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Vietnam: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een land waar gele koorts heerst naar Vietnam, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook voor een overstap in een land waar gele koorts heerst.

Vietnam: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een reis naar Vietnam: DTP en hepatitis A.

Heb je nooit de BMR-vaccinatie ontvangen en bovendien nooit de mazelen gehad, dan wordt ook een BMR-vaccinatie aanbevolen.

Vietnam: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Vietnam, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en soms tuberculose. In sommige gevallen wordt ook een inenting tegen Japanse encefalitis aangeraden.

Sommige van deze vaccinaties worden in specifieke situaties ook aanbevolen bij een korter verblijf. Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden welke vaccinaties worden aanbevolen voor jouw reis naar Vietnam.

Over de inentingen voor Vietnam

Vanwege het tropische klimaat van Vietnam en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen aanbevolen voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Vietnam, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Vietnam. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Vietnam. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Vietnam. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Vietnam en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Vietnam. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Vietnam, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Vietnam, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Vietnam straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Vietnam. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Vietnam

Vietnam heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt op Vietnam, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen op Vietnam regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselkraampjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Bij reizigersdiarree is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink veel water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. Dit kan verkregen worden bij een drogist. Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen.

Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In sommige delen van Vietnam komt malaria voor. Dit is in het grensgebied en het volledige zuidelijke deel van het land, maar ten noorden Ho Chi Minh. Alleen voor het grensgebied van Cambodja wordt het gebruik van malariamedicatie aanbevolen. Bespreek met een expert wat in jouw situatie de beste optie is.

Het kraanwater in Vietnam is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in winkels. Het is mogelijk om voor een lage prijs grote flessen te kopen. Tandenpoetsen kan wel veilig met kraanwater, maar slik het water niet in.

Veelgestelde vragen Vietnam

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Vietnam aanbevolen?
Wanneer een vaccinatie alleen wordt aanbevolen bij een langer verblijf in Vietnam, gaat het meestal om een minder vaak voorkomende ziekte. Voor Vietnam zijn dit vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës, Japanse encefalitis en tuberculose.

Verblijf je langer in Vietnam, dan neemt de kans toe dat je een keer in een situatie terecht komt waarbij je een infectie met één van deze ziektes kunt oplopen. Dit wil niet zeggen dat je bij een kort verblijf geen risico loopt, maar het risico is hierbij doorgaans klein.

De vaccinaties worden soms overigens ook bij een korter verblijf aanbevolen. Dit hangt af van de aard van je reis. Ga je bijvoorbeeld veel in de omgeving van dieren zijn die rabiës kunnen dragen, dan wordt ook bij een kort verblijf een vaccinaties tegen rabiës aanbevolen.

Bespreek jouw reis door Vietnam met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je de juiste inentingen ontvangt.

Kan ik malaria oplopen in Vietnam?
Ja, malaria komt voor in grote delen van Vietnam. In de oostelijke kustregio is het risico op malaria klein tot nihil. Richting het binnenland neemt het risico echter toe en wordt soms aangeraden om malariamedicatie te nemen.

In de grootste steden, zoals Hanoi en Ho Chi Minh, is dit niet benodigd. Het risico op malaria is in principe het grootste in het zuidwestelijke binnenland. Daarnaast komt ook in omliggende landen van Vietnam Malaria voor.

Bespreek je reis door Vietnam met een expert van StadsKliniek. Onze expert kan je advies geven omtrent het gebruik van malariamedicatie.

In heel Vietnam is muggenwering sterk aanbevolen, omdat muggen in Vietnam ook andere ziektes kunnen dragen.

Kunnen muggen in Vietnam andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, muggen in Vietnam kunnen ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus overbrengen bij een beet. Voor deze ziektes bestaat helaas geen vaccinatie. Het is verstandig om altijd goede muggenwering te gebruiken die DEET bevat. Dit is een stof die muggen effectief weghoudt. In Vietnam wordt muggenwering met DEET vaak verkocht onder de naam “OFF”.

Daarnaast is het verstandig om altijd onder een klamboe te slapen, waarbij een geïmpregneerde klamboe de voorkeur heeft. Op een geïmpregneerde klamboe kunnen muggen niet veilig zitten. Hierdoor loop je met een geïmpregneerde klamboe minder risico op een beet door de klamboe heen, wanneer je bijvoorbeeld met je been tegen de klamboe aan ligt.

Ben je ziek of heb je symptomen die lijken op één van de muggenziektes, neem dan geen risico en raadpleeg een arts. Experts van StadsKliniek kunnen je meer vertellen over deze ziektes en het herkennen ervan.

Kan ik veilig eten bij eetstalletjes in Vietnam?
Dat verschilt sterk per eetstalletje. Met een rijke eetcultuur zie je overal op straat in Vietnam kraampjes waar je divers eten kunt halen. We raden je aan om goed te letten op de wijze van bewaren.

Vlees of vis dat ongekoeld bewaard wordt kan snel bederven in de warmte van Vietnam. Zelfs wanneer dit goed gebakken wordt kan dit alsnog leiden tot een voedselvergiftiging. Ook ijs is risicovol, omdat dit niet altijd met schoon water wordt gemaakt.

Een goede vuistregel is om te letten op waar de lokale bevolking eet. Populaire kraampjes zijn doorgaans volkomen veilig en bovendien smakelijk. Daarnaast wordt het eten hier waarschijnlijk minder lang bewaard, omdat er meer wordt verkocht.

Heb ik andere inentingen nodig voor de omringende landen van Vietnam?

Voor Cambodja en Laos gelden dezelfde aanbevelingen voor reisvaccinaties als voor Vietnam. Voor China worden andere vaccinaties aanbevolen. Verblijf je langer dan drie maanden in China, dan wordt naast de vaccinaties ook een inenting tegen tekenencefalitis aanbevolen.

Ben je van plan om vanuit Vietnam door te reizen naar China, dan is het dus verstandig om vooraf deze extra inentingen te halen bij StadsKliniek.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
StadsKliniek gebruikt uitsluitend veilige vaccinaties van de hoogst mogelijke kwaliteit. Wel kunnen vaccinaties soms lichte bijwerkingen veroorzaken. Meestal gaat het hierbij om lichte griepverschijnselen, koorts en/of spierpijn. Dit verdwijnt meestal binnen één tot enkele dagen.

Ben je ziek of heb je een verminderde weerstand, maar heb je reisvaccinaties voor Vietnam nodig, dan kan het verstandig zijn om hier even mee te wachten. Bespreek met StadsKliniek je gezondheid om het juiste advies te ontvangen. Wees ruim op tijd met het halen van je inentingen. Zo bestaat er de ruimte om het vaccineren uit te stellen als je onverhoopt ziek wordt.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dat wordt sterk aanbevolen. Wanneer een vaccinatie is verlopen ben je niet meer (volledig) beschermd en kun je dus opnieuw ziek worden bij een besmetting. Neem hiermee geen risico en laat je altijd vaccineren.

Alleen door volledig gevaccineerd op reis te gaan naar Vietnam weet je zeker dat je gezondheid veilig is op reis.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Sommige dieren, waaronder apen, vleermuizen en honden, kunnen rabiës dragen. Je kunt hiermee besmet raken wanneer het dier je bijt, krabt of zelfs likt. Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen rabiës heb je direct behandeling nodig. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk.

We raden je daarom ten zeerste aan geen enkel risico te nemen bij een krab, lik of beet van een dier. Raadpleeg direct een arts krijg de juiste behandeling. Je kunt niet altijd zien of een dier rabiës heeft. In heel Vietnam loop je het risico.

Komen er zandvlooien voor in Vietnam?

Ja, de stranden van Vietnam kunnen zandvlooien hebben. Dit zijn kleine beestjes die een stukje onder de oppervlakte leven. Wanneer ze je bijten, zorgt dit voor veel jeuk en irritatie. Hoewel zandvlooien met name ‘s ochtends en ‘s avonds voor overlast kunnen zorgen, kan dit overdag ook het geval zijn, met name wanneer je in het zand woelt.

Vraag de lokale bevolking over het lokale strand, zij weten vaak precies of je moet oppassen voor zandvlooien. Heb je last van beten, dan kan kokosolie op de huid de jeuk verminderen. Beten van een zandvlo zijn niet gevaarlijk.

Zijn de ziekenhuizen in Vietnam van goede kwaliteit?
In de grote steden, zoals Ho Chi Minh en Hanoi, zijn de ziekenhuizen van redelijke kwaliteit. In de buitengebieden is de medische zorg van zeer beperkte kwaliteit. Voor het gehele land geldt dat de kwaliteit van medische zorg significant lager is dan die in Nederland.

Ben je genoodzaakt een ziekenhuis in Vietnam te bezoeken, dan raden we je waar mogelijk aan een ziekenhuis in de grote steden te bezoeken. Raadpleeg daarnaast altijd je verzekeraar voor verder advies.

Kan ik medicijnen kopen in Vietnam?
De apotheken in Vietnam, met name in de grotere steden, zijn redelijk voorzien van diverse medicijnen. Mocht je medicijnen hebben in verband met ziekte, dan kun je het beste naar de grotere apotheken gaan voor de juiste kwaliteit. Controleer altijd goed de verpakking en zoek waar mogelijk online meer informatie over de medicijnen. We raden je af om zonder advies van een arts medicijnen te nemen in Vietnam.
Kan ik veilig zwemmen in Vietnam?
In rivieren, meren en andere zoetwaterpartijen kun je niet geheel zonder risico zwemmen. In het water kan bilharzia voorkomen, ook wel bekend als schistosomiasis. De ziekte wordt veroorzaakt door kleine wormpjes, eigenlijk slaklarven, die de huid binnendringen.

Bilharzia kan onder meer leiden tot koorts, diarree en een ontsteking van de blaas en/of darmen. Na maanden tot jaren kan er onder meer bloed bij de urine optreden. We raden daarom af om in zoetwater te zwemmen.

Je kunt in Vietnam zwemmen in de zee, maar let goed op lokale waarschuwen en aanbevelingen. Afhankelijk van het gebied kan de zee een verraderlijke stroming hebben en gevaarlijk zijn. Raadpleeg bij twijfel de lokale bevolking, bijvoorbeeld in het hostel of hotel waar je verblijft.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This