Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Venezuela

Vaccinaties en inentingen Venezuela

Ga je binnenkort backpacken in Venezuela? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Caracas zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Venezuela gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Venezuela.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Venezuela: welke inentingen zijn verplicht?

De autoriteiten van Venezuela hebben geen vaccinaties verplicht gesteld voor reizigers.

Venezuela: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Venezuela worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en gele koorts.

Venezuela: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Voor een verblijf van drie maanden of langer in Venezuela worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B en rabiës.

Soms worden deze inentingen ook bij een korter verblijf in Venezuela aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf. Bespreek je verblijf in Venezuela tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Je ontvangt dan een vaccinatieadvies op maat.

Over de inentingen voor Venezuela

Venezuela kent diverse klimaten, waaronder een tropisch klimaat en een woestijnklimaat. In combinatie met gebrekkige gezondheidszorg en hygiëne, loop je in Venezuela risico op sommige (tropische) infectieziekten. Je kunt je in veel gevallen laten vaccineren voor deze ziektes.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in delen van Venezuela. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Venezuela. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Venezuela. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Venezuela. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Venezuela en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Venezuela bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Venezuela

Grote delen van Venezuela kennen een tropisch klimaat. Daarnaast is de gezondheidszorg en standaard voor hygiëne niet hoog in het land. Je loopt hierdoor een verhoogd risico op reizigersdiarree wanneer je verblijft in Venezuela.

Vermijd voedsel dat niet goed gekookt of gebakken is. Ook eten dat langere tijd ongekoeld bewaard is gebleven kun je het beste vermijden. IJsblokjes worden vaak gemaakt van kraanwater. Het kraanwater in Venezuela is niet drinkbaar en ook ijsblokjes van kraanwater kunnen soms klachten veroorzaken.

Loop je een voedselvergiftiging op, dan is het verstandig om rust te nemen, zodat het lichaam kan herstellen. In de warme gebieden van Venezuela kun je snel uitgedroogd raken bij een voedselvergiftiging.

Drink veel water en gebruik een middel als ORS om uitdroging te voorkomen. ORS is verkrijgbaar bij drogisten in Nederland en kan (in de originele verpakking) meegenomen worden. 

Bij ernstige diarree kan loperamide gebruikt worden om de diarree te remmen. Doe dit alleen wanneer hiervoor een medische of praktische noodzaak bestaat, bijvoorbeeld wanneer uitdroging dreigt of wanneer je moet vliegen.

Diarree helpt het lichaam om ziektemakers snel uit het lichaam te verwijderen. De diarree remmen kan daarom het ziekteproces verlengen. 

In Venezuela komt malaria voor. Het hoogste risico bestaat in de regio’s Bolivar, Amazonas en Delta Amacuro. Dit betreft de zuidoostelijke staten van het land. Het nemen van malariamedicatie is hier verstandig. Deze zijn verkrijgbaar via StadsKliniek.

Malariamuggen steken met name tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar ook overdag zijn er muggen actief die soms ziektes kunnen dragen.

Naast malaria, kunnen muggen in Venezuela ook andere ziektes overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, gele koorts en chikungunya. Behalve voor gele koorts, is vaccinatie tegen deze ziektes helaas niet mogelijk. Bescherm jezelf goed met mugwerende middelen die DEET bevatten. 

Slaap daarnaast onder een klamboe, met name wanneer je in de buitenlucht slaapt. Een geïmpregneerde klamboe is hierbij de beste optie, omdat muggen niet kunnen landen op dit type klamboe.

In de kustwateren van Venezuela kunnen kwallen voorkomen. Houd lokale berichtgeving in de gaten en volg adviezen van lokale autoriteiten op.

Zwemmen in (stilstaand) zoetwater kan het best vermeden worden. In zoetwater loop je het risico op de wormziekte bilharzia (schistosomiasis). Deze worm kruipt in de huid en kan hier veel overlast veroorzaken. Onbehandeld kunnen klachten ernstig zijn. Zelfs pootjebaden kan voldoende zijn voor infectie.

Houd er rekening mee dat Venezuela kampt met een ernstige financiële crisis, waarbij soms ook voedseltekorten zijn. Dit heeft ook invloed op de kwaliteit van de gezondheidszorg en de standaard voor hygiëne. Houd altijd lokale berichtgeving in de gaten en zorg voor veilig voedsel.

Kraanwater in Venezuela is niet veilig om te drinken. Drinkwater kan in flessen in winkels gekocht worden.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This