Inentingen Uruguay

Vaccinaties en inentingen Uruguay

Ga je binnenkort backpacken in Uruguay? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Montevideo zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Uruguay gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Uruguay.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Uruguay: welke inentingen zijn verplicht?

De autoriteiten van Uruguay hebben geen reisvaccinaties verplicht gesteld.

Uruguay: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Uruguay worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms BMR. De BMR-vaccinatie wordt alleen aanbevolen als de vaccinatie niet eerder hebt ontvangen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma en niet eerder mazelen hebt gehad.

Enkele andere vaccinaties worden aanbevolen bij een langer verblijf in Uruguay. 

Uruguay: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in vaccinaties, dan wordt ook de rabiës-vaccinatie aanbevolen.

In sommige gevallen wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je bezoek. Ga je bijvoorbeeld met zoogdieren werken, dan kan de vaccinatie ook bij een kort verblijf verstandig zijn.

 

Bespreek je reis door Uruguay met een expert van StadsKliniek vaccinaties, zodat je een advies op maat krijgt en veilig op het vliegtuig naar Uruguay kunt stappen.

Over de inentingen voor Uruguay

Uruguay heeft een warm zeeklimaat. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen lokaal dertig graden, terwijl de winters met gemiddeld meer dan tien graden mild zijn. Door onder meer dit klimaat en de locatie van het land kun je in Uruguay ziektes oplopen die we in Nederland niet (meer) kennen. Tegen veel van deze ziektes kun je ingeënt worden ter bescherming.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Uruguay. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Uruguay. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Uruguay. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Uruguay bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Uruguay

Uruguay kent een warm zeeklimaat, waar tropische temperaturen zelden voorkomen, maar de winters mild zijn. Uruguay is het meest ontwikkelde land van Zuid-Amerika met een hoge levensstandaard en een hoge standaard voor gezondheidszorg en hygiëne.

Toch loop je, onder meer door het klimaat, een verhoogd risico op reizigersdiarree in Uruguay ten opzichte van Nederland. 

Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken wordt. Dit doodt de meeste ziekteverwekkers die mogelijk het eten verontreinigd hebben. Vermijd bederfelijk eten dat ongekoeld bewaard is geweest.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Gebruik ORS (verkrijgbaar in drogisten in Nederland en Uruguay) en drink voldoende water. Beperk bij voorkeur het reizen tijdens een voedselvergiftiging, zodat het lichaam de kans krijgt om te herstellen.

Bij ernstige diarree kan loperamide gebruikt worden. Gebruik deze diarreeremmer enkel wanneer hier medische of praktische redenen voor zijn. Diarree heeft een functie in het verwijderen van ziektemakers uit het lichaam. Gebruik je een diarreeremmer, dan kan het herstel dus vertraagd worden.

In Uruguay loop je geen risico op malaria. In het gehele land komt geen malaria voor. Wel kunnen muggen in Uruguay soms dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Hiervoor bestaat helaas geen vaccin.

Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten. Ga je de natuur in, dan wordt bedekkende kleding aangeraden. Slaap bij voorkeur onder een klamboe. Een geïmpregneerde klamboe is hierbij de beste keuze, omdat muggen niet kunnen landen op dit type klamboe.

Leidingwater is in de grotere steden van Uruguay drinkbaar, waaronder de hoofdstad Montevideo. Eventueel kan het water eerst gekookt worden. In buitengebieden is de kwaliteit van leidingwater wisselend en wordt aangeraden om flessenwater te kopen. 

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This