Inentingen Turkije
Reisvaccinaties Turkije
Ga je op vakantie naar Turkije, of moet je bijvoorbeeld voor je werk in Istanbul of Ankara zijn, dan is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Door de juiste vaccinaties te halen voorafgaand aan je reis, kun je met een gerust hart in het vliegtuig stappen en hoef je geen vermijdbare ziektes te riskeren.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Turkije halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Turkije: welke inentingen zijn verplicht?
Voor een bezoek aan Turkije zijn er geen vaccinaties verplicht gesteld door de Turkse overheid. Wel zijn er enkele inentingen die worden aanbevolen, omdat er in het land ziektes voorkomen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen.
Turkije: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Bij een bezoek aan Turkije worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A. Met de DTP-vaccinatie ben je beschermd tegen difterie, polio en tetanus.
Daarnaast zijn er enkele inentingen die bij een langer verblijf verstandig zijn om te halen.
Turkije: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Turkije, dan wordt het ook aanbevolen om inentingen te halen voor hepatitis B en rabiës. Deze ziektes zijn zeldzamer dan bijvoorbeeld hepatitis A, maar vormen wel een reëel risico in Turkije.
In sommige situaties worden deze inentingen ook aanbevolen als je korter dan drie maanden in Turkije verblijft. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis naar Turkije om een advies op maat te ontvangen.
Over de inentingen voor Turkije
Turkije kent vanwege haar omvang verschillende klimaten, maar is over het algemeen warmer dan Nederland. Hierdoor komen er ook ziektes voor die in Nederland minder vaak voorkomen. Daarnaast is de staat van de riolering en hygiëne in grote delen van het land minder dan in Nederland, wat risico’s met zich meebrengt. Veel ziektes kunnen voorkomen worden met vaccinaties.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Turkije.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Turkije. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Turkije en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Turkije straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Turkije
Net als in veel andere landen, krijgen ook bezoekers van Turkije soms te maken met reizigersdiarree. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of water.
Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken is en vermijd voedsel van markten dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen. Het risico op schadelijke bacteriën en andere ziektemakers is hier groter.
Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
Hoewel malaria voorkomt in Turkije, is dit slecht in enkele delen van het land, met name in het zuidoosten. Bovendien is dit niet het hele jaar het geval. In populaire bestemmingen als Istanbul, Alanya, Bodrum en Marmaris komt geen malaria voor.
Bezoek je een malariagebied in Turkije, dan wordt soms aangeraden om malariapillen te slikken. Bespreek met een expert van Stadskliniek of dit voor jou geldt. Voorkom muggenbeten door bedekkende kleding te dragen, insectenwerende middelen met DEET te gebruiken en te slapen onder een klamboe.
In stilstaand zoet water in Turkije kan een worm voorkomen die schistosomiasis veroorzaakt. De larven van de worm kunnen het lichaam binnendringen en zich vervolgens ontwikkelen tot wormen. Een besmetting kan leiden tot onder meer koorts, algehele malaise, hoesten en rugpijn. Hoewel inenten niet mogelijk is, kan de ziekte wel goed behandeld worden. Vermijd zoet water en neem bij twijfel over besmetting altijd contact op met een arts.
Het leidingwater in Turkije bevat over het algemeen veel chloor en vaak ook kalk. Hoewel door de aanwezigheid van chloor ziektemakers over het algemeen gedood worden, is de hoeveelheid chloor niet gezond. Het wordt daarom afgeraden om leidingwater te drinken. Douchen en tandenpoetsen (niet doorslikken) is wel veilig. Koop drinkwater in flessen om ziekte te voorkomen.
Veelgestelde vragen Turkije
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Turkije aanbevolen?
Het risico op sommige ziektes is groter dan het risico op andere ziektes. Dit heeft onder meer te maken met het voorkomen van de betreffende ziekte in Turkije. Om deze reden worden sommige reisvaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen.
Voor Turkije worden hepatitis B en rabiës alleen aanbevolen als je langer dan drie maanden in het land verblijft. Soms worden de inentingen ook bij een kort verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf. Ga je bijvoorbeeld werken met zoogdieren, dan wordt een rabiës-vaccinatie ook bij een kort verblijf aanbevolen.
Voor een nauwkeurig advies op maat is het belangrijk om je verblijf in Turkije goed te bespreken tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Zo weet je zeker dat je alle aanbevolen reisvaccinaties ontvangt en veilig op het vliegtuig kunt stappen.
Kan ik malaria oplopen in Turkije?
Ja, maar alleen in de grensregio’s met Syrië en Irak. Dit zijn regio’s die ver verwijderd zijn van de toeristische bestemming van Turkije en bovendien niet veilig zijn om te bezoeken. In badplaatsen als Alanya, Antalya, Bodrum, Marmaris en Side loop je geen risico op malaria.
Het is daarom niet nodig om malariatabletten te nemen voor je vakantie in Turkije.
Kunnen muggen in Turkije andere ziektes dan malaria dragen?
Nee, muggen in Turkije dragen in principe geen andere ziektes. Ziektes als dengue en chikungunya komen niet of nauwelijks voor in het land. Hoewel er gevallen bekend zijn van een chikungunya-besmetting in Turkije, gaat het hierbij om uitzonderingen.
Hoewel de muggen in Turkije in principe geen ziektes kunnen veroorzaken, is het gebruik van muggenwering met DEET wel verstandig om irritaties te voorkomen.
Kan ik veilig eten bij restaurantjes in Turkije?
Met name op de populaire toeristenbestemmingen van Turkije is het in principe veilig om te eten in lokale restaurantjes en eetstalletjes. Een voedselvergiftiging kan echter altijd optreden. Wees er zeker van dat vlees, vis en groente goed gebakken of gekookt is. Dit elimineert de meeste ziektemakers die aanwezig kunnen zijn.
Het kraanwater in Turkije is gechloreerd, wat kan leiden tot irritaties van het maagdarmstelsel. Het is daarom verstandig om ijsblokjes uit het drinken te halen, omdat deze vaak zijn gemaakt met kraanwater.
Krijg je te maken met een voedselvergiftiging, zorg dan voor voldoende hydratatie en gebruik bij een ernstige voedselvergiftiging diarreeremmers.
Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Turkije?
Reis je vanuit Turkije naar Bulgarije, dan heb je geen aanvullende reisvaccinaties nodig. Reis je naar Griekenland, dan wordt soms ook een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden. Dit is alleen het geval wanneer je reist in de periode van maart tot en met oktober.
Verblijf je na Turkije ook in Georgië, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen en een tuberculose-vaccinatie bij een langer verblijf. De tuberculose-vaccinatie wordt ook aanbevolen bij een langer verblijf in buurland Armenië.
Voor een verblijf in Irak en Iran worden vaccinaties tegen BMR (kort verblijf) en tuberculose en buiktyfus (langer verblijf) aanbevolen.
Ben je kort voor je verblijf in Turkije in een land waar gele koorts heerst geweest, dan kan een gele koorts-vaccinatie bovendien verplicht zijn in buurlanden.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Reisvaccinaties, kunnen soms gepaard gaan met bijwerkingen. Meestal gaat het hierbij om roodheid of zwelling van de huid op de plek van vaccinatie, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Deze bijwerkingen zijn doorgaans licht en verdwijnen binnen enkele dagen.
Ben je ziek of heb je om een andere reden een verlaagde weerstand, dan kunnen de bijwerkingen heftiger zijn of langer aanhouden. In deze situaties wordt vaak aangeraden om het vaccineren (waar mogelijk) even uit te stellen.
In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie ontstaan. Deze reactie treedt binnen tien minuten na het vaccineren op. Heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112. Een allergische reactie als gevolg van een reisvaccinatie komt zelden voor.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dit is erg belangrijk. Reisvaccinaties bieden in de meeste gevallen geen levenslange bescherming. Wanneer een vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte en kun je alsnog ziek worden.
Het is daarom belangrijk om vaccinaties tijdig te vernieuwen. Dit geldt ook voor vaccinaties die tijdens je verblijf verlopen. Alleen op deze manier weet je zeker dat je volledig beschermd bent.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Zoogdieren, waaronder vleermuizen, honden en knaagdieren, kunnen soms rabiës hebben in Turkije. Rabiës wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Rabiës is een infectieziekte die zonder behandeling vrijwel altijd dodelijk is. Je kunt besmet raken wanneer een besmet dier je krabt of bijt. Bij een open wond(je) kan een lik ook al voldoende zijn.
Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd aan een dier kunt zien of het besmet is met het rabiësvirus.
Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen rabiës heb je behandeling nodig. De ziekte kan soms bijzonder snel verlopen. Zoek daarom direct medische hulp bij een beet, krab of lik en neem geen enkel risico.
Ben je gevaccineerd, dan heb je een medicijn nodig dat op meer plekken beschikbaar is dan het medicijn dat je nodig hebt zonder vaccinatie. Om deze reden is een vaccinatie tegen rabiës soms verstandig.
Komen er zandvlooien voor in Turkije?
Ja, er komen zandvlooien voor in Turkije, met name op de stranden. Het kan per regio verschillen of en in welke mate er zandvlooien (en zandvliegen) voorkomen.
Een beet van een zandvlo zorgt voor jeuk en irritatie. Hoewel de beet op zichzelf doorgaans niet gevaarlijk is, kan de huid wel ontstoken raken of geïnfecteerd raken. Raadpleeg een arts wanneer de klachten ernstig zijn of toenemen.
Insectenwering met DEET kan beten tegengaan. Zandvlooien zijn meestal actief van zonsondergang tot en met zonsopkomst, maar kunnen de hele dag bijten. Informeer bij de lokale bevolking, bijvoorbeeld het hotel, over de aanwezigheid van zandvlooien.
Zijn de ziekenhuizen in Turkije van goede kwaliteit?
De kwaliteit van ziekenhuizen in Turkije loopt erg uiteen. In de grote steden is de kwaliteit van medische zorg over het algemeen van een goed niveau. In de buitengebieden neemt de kwaliteit en beschikbaarheid af.
Turkije kent bovendien diverse privéklinieken. Hierbij gaat het om tandartsen en cosmetische kliniek, maar ook ziekenhuizen. Deze zijn over het algemeen van een hoge kwaliteit. Houd er rekening mee dat zorg bij privéklinieken niet altijd wordt gedekt door de zorgverzekeraar. Informeer van te voren bij je zorgverzekeraar waar je gedekte zorg kunt ontvangen.
Kan ik medicijnen kopen in Turkije?
In Turkije zijn voldoende apotheken vindbaar met een ruim aanbod van medicijnen. Doorgaans spreekt met hier Engels.
Wel wordt aangeraden om zelf standaard medicijnen mee te nemen, zoals pijnstilling en diarreeremmers. Bewaar deze in de originele verpakking om misverstanden te voorkomen.
Gebruik je medicijnen op recept, controleer dan of je hiervoor een medische verklaring en/of medisch paspoort nodig hebt wanneer je naar Turkije reist.
Kan ik veilig zwemmen in Turkije?
In zoetwaterpartijen in Turkije loop je een risico op de wormziekte schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze worm gaat de huid binnen en kan leiden tot koorts en huidafwijkingen. Later kunnen er ernstigere klachten optreden bij uitblijven van behandeling. Pootjebaden kan al voldoende zijn voor een besmetting. Helaas kan je niet gevaccineerd worden tegen bilharzia.
In de zee bestaat er geen risico op deze ziekte. Houd wel rekening met het voorkomen van kwallen en stroming. Volg de lokale adviezen op om veilig te kunnen zwemmen in Turkije.
Is er veel luchtvervuiling in Turkije?
Ja, in stedelijke gebieden kan er sprake zijn van aanzienlijke luchtvervuiling in Turkije. Met name op warme, droge dagen kan er een snelle toename van smog zijn. Dit kan leiden tot irritatie van de ogen en luchtwegen. Vermijd stedelijke gebieden wanneer de luchtvervuiling hoog is.
Het dragen van een gezichtsmasker helpt bij luchtvervuiling, maar biedt geen volledige bescherming.
Wat is de zonkracht in Turkije?
Op heldere dagen kent het grootste deel van Turkije een hoge zonkracht. Doorgaans is deze het hoogst in de zuidelijke kustregio, waar onder meer de badplaatsen Bodrum, Antalya en Marmaris zich bevinden.
Bescherm je huid door altijd zonnebrand te dragen met een hoge SPF en deze regelmatig te vernieuwen. Het opnieuw aanbrengen van zonnebrand is met name belangrijk nadat je in het water bent geweest.
Houd er rekening mee dat je je ook bij bewolking nog kunt verbranden.