Reisvaccinaties Turkije
Ga je op vakantie naar Turkije, of moet je bijvoorbeeld voor je werk in Istanbul of Ankara zijn, dan is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Door de juiste vaccinaties te halen voorafgaand aan je reis, kun je met een gerust hart in het vliegtuig stappen en hoef je geen vermijdbare ziektes te riskeren.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Turkije halen bij Stadskliniek.
Turkije: welke inentingen zijn verplicht?
Voor een bezoek aan Turkije zijn er geen vaccinaties verplicht gesteld door de Turkse overheid. Wel zijn er enkele inentingen die worden aanbevolen, omdat er in het land ziektes voorkomen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen.
Turkije: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Bij een bezoek aan Turkije worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A. Met de DTP-vaccinatie ben je beschermd tegen difterie, polio en tetanus.
Daarnaast zijn er enkele inentingen die bij een langer verblijf verstandig zijn om te halen.
Turkije: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Turkije, dan wordt het ook aanbevolen om inentingen te halen voor hepatitis B en rabiës. Deze ziektes zijn zeldzamer dan bijvoorbeeld hepatitis A, maar vormen wel een reëel risico in Turkije.
In sommige situaties worden deze inentingen ook aanbevolen als je korter dan drie maanden in Turkije verblijft. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis naar Turkije om een advies op maat te ontvangen.
Over de inentingen voor Turkije
Turkije kent vanwege haar omvang verschillende klimaten, maar is over het algemeen warmer dan Nederland. Hierdoor komen er ook ziektes voor die in Nederland minder vaak voorkomen. Daarnaast is de staat van de riolering en hygiëne in grote delen van het land minder dan in Nederland, wat risico’s met zich meebrengt. Veel ziektes kunnen voorkomen worden met vaccinaties.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Turkije
Net als in veel andere landen, krijgen ook bezoekers van Turkije soms te maken met reizigersdiarree. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of water.
Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken is en vermijd voedsel van markten dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen. Het risico op schadelijke bacteriën en andere ziektemakers is hier groter.
Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
Hoewel malaria voorkomt in Turkije, is dit slecht in enkele delen van het land, met name in het zuidoosten. Bovendien is dit niet het hele jaar het geval. In populaire bestemmingen als Istanbul, Alanya, Bodrum en Marmaris komt geen malaria voor.
Bezoek je een malariagebied in Turkije, dan wordt soms aangeraden om malariapillen te slikken. Bespreek met een expert van Stadskliniek of dit voor jou geldt. Voorkom muggenbeten door bedekkende kleding te dragen, insectenwerende middelen met DEET te gebruiken en te slapen onder een klamboe.
In stilstaand zoet water in Turkije kan een worm voorkomen die schistosomiasis veroorzaakt. De larven van de worm kunnen het lichaam binnendringen en zich vervolgens ontwikkelen tot wormen. Een besmetting kan leiden tot onder meer koorts, algehele malaise, hoesten en rugpijn. Hoewel inenten niet mogelijk is, kan de ziekte wel goed behandeld worden. Vermijd zoet water en neem bij twijfel over besmetting altijd contact op met een arts.
Het leidingwater in Turkije bevat over het algemeen veel chloor en vaak ook kalk. Hoewel door de aanwezigheid van chloor ziektemakers over het algemeen gedood worden, is de hoeveelheid chloor niet gezond. Het wordt daarom afgeraden om leidingwater te drinken. Douchen en tandenpoetsen (niet doorslikken) is wel veilig. Koop drinkwater in flessen om ziekte te voorkomen.