Inentingen Tunesië
Vaccinaties en inentingen Tunesië
Ga je binnenkort backpacken in Tunesië? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Tunis zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Tunesië gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.
Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Tunesië.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Tunesië: welke inentingen zijn verplicht?
De autoriteiten van Tunesië hebben geen reisvaccinaties verplicht gesteld voor bezoekers.
Tunesië: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een verblijf in Tunesië worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.
De BMR-vaccinatie hebben de meeste mensen die in 1975 of hierna zijn geboren al ontvangen. Heb je de vaccinatie niet eerder ontvangen en ben je niet eerder besmet geweest met mazelen, dan heb je de BMR-vaccinatie in principe nodig.
Tunesië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je drie maanden of langer in Tunesië, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B en rabiës.
Soms worden deze reisvaccinaties ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf in Tunesië. Ga je bijvoorbeeld met zoogdieren werken, dan kan een rabiësvaccinatie ook bij een kort verblijf worden aanbevolen.
Bespreek je reis door Tunesië met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.
Over de inentingen voor Tunesië
Tunesië kent drie overwegend warme klimaten. Daarnaast is de gezondheidszorg en standaard voor hygiëne op een minder hoog niveau als Nederland. Deze factoren zorgen ervoor dat je in Tunesië ziektes kunt oplopen die we in Nederland niet (meer) kennen.
In een aantal gevallen kun je ingeënt worden om je te beschermen tegen deze infectieziektes.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Tunesië.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Tunesië. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Tunesië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Tunesië bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
BMR
BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Tunesië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Tunesië
Door het warme klimaat en minder goede hygiëne, loop je in Tunesië een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt vaak veroorzaakt door het eten van verontreinigd voedsel.
Vermijd eten dat lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven. Wees er zeker van dat met name vlees en vis goed gekookt of gebakken is. Dit is met name belangrijk bij eetstalletjes op straat, waar het eten niet altijd goed bewaard wordt.
Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Tunesië, dan is het belangrijk om goed uit te rusten en gehydrateerd te blijven. Het warme klimaat, met name in het binnenland, kan snel leiden tot uitdroging in combinatie met de voedselvergiftiging.
Drink voldoende water en gebruik een middel als ORS om uitdroging te voorkomen. Dit is verkrijgbaar bij de drogist. Bij ernstige diarree kan loperamide genomen worden, een effectieve diarreeremmer.
Dit wordt over het algemeen alleen aangeraden bij medische of praktische noodzaak. Het stoppen van de diarree kan er namelijk ook toe leiden dat je langer ziek bent, omdat de ziektemakers minder snel het lichaam verlaten. Ook loperamide is verkrijgbaar bij drogisten.
Muggen in Tunesië kunnen geen ziektes overdragen als malaria, dengue en zika. Het is dus niet nodig om hier specifieke maatregelen tegen te nemen. Het gebruik van insectenwering en een klamboe kan wel reguliere klachten van muggenbeten tegengaan.
Pas op met stilstaand zoetwater in Tunesië, zoals meren. In zoetwater loop je het risico op de wormziekte schistosomiasis (bilharzia). De kleine wormpjes kunnen de huid penetreren en diverse klachten veroorzaken. Deze ontstaan vaak pas maanden na de infectie. Zelfs pootjebaden kan al voldoende zijn voor een infectie.
In de warmste periode van het jaar kunnen er kwallen voorkomen in de kustwateren van Tunesië. Dit is grofweg tussen juli en september. De kwallen kunnen vervelend steken, maar zijn niet dodelijk. Volg lokale adviezen op om veilig te kunnen zwemmen in Tunesië.
Leidingwater in Tunesië is in principe niet veilig om te drinken voor toeristen, hoewel de lokale bevolking dit wel doet. Het water bevat veel chloor en kan klachten geven. Het wordt sterk aanbevolen om drinkwater in flessen te kopen. Vermijd bovendien ijsblokjes, omdat deze vaak worden aangemaakt met kraanwater.