Inentingen Thailand

Vaccinaties en inentingen Thailand

Ga je binnenkort op vakantie naar Thailand? Of moet je voor zaken in Bangkok zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Thailand gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste inentingen.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Thailand.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Je wordt geholpen door een erkende arts / deskundige
  • 6 Locaties in heel Nederland
  • LCR Gecertificeerd
  • Vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar
  • Uitgebreid reisadvies
  • Ook in de avond en het weekend

Thailand: welke inentingen zijn verplicht?

Voor Thailand is een gele koorts inenting verplicht als je via een gele koorts gebied in Afrika of Zuid-Amerika reist. Let daarbij op dat dit ook geldt wanneer je alleen een tussenstop of overstap maakt in een gele koorts gebied.

Thailand: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen voor Thailand: DTP en Hepatitis A. Daarnaast wordt ook een BMR vaccinatie aangeraden wanneer je nooit een mazelen vaccinatie hebt gehad.

Thailand: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je voor langer dan 3 maanden in Thailand dan worden de volgende inentingen ook aangeraden: BCG, Hepatitis B, rabiës, buiktyfus.

In sommige gevallen wordt ook een vaccinatie tegen Japanse encefalitis aangeraden. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.

Over de inentingen voor Thailand

Vanwege het tropische klimaat van Thailand en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel de mug niet voorkomt in Thailand, is een vaccinatie vereist wanneer je kort voor aankomst in een land met gele koorts bent geweest. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Thailand.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. De meeste besmettingen vinden plaats door verontreiniging van voedsel, bijvoorbeeld doordat de kok niet goed zijn of haar handen heeft gewassen. Buiktyfus zorgt voor buikpijn, algehele malaise en diarree of juist verstopping. Meestal is er een behandeling vereist om te genezen van buiktyfus.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Thailand. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Deze drie infectieziektes zijn al lange tijd vrijwel volledig uitgeroeid in Nederland, maar kunnen onder meer in Thailand nog voorkomen. De meeste Nederlanders hebben als kind het BMR-vaccin ontvangen. Is dit niet (volledig) gebeurd, dan wordt een vaccinatie aanbevolen voor een reis naar Thailand.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Thailand aanbevolen.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen om oost-Azië, waaronder Thailand. Omdat het virus leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Thailand. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Thailand, kan een TBC-vaccinatie aanbevolen zijn.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen.

De vaccinatie voor rabiës bestaat uit twee prikken. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Schistosomiasis

Schistosomiasis, ook wel bilharzia genoemd, is een infectieziekte veroorzaakt door een parasitaire worm. Deze kan de huid binnendringen via stilstaand water in tropische gebieden. De worm veroorzaakt algemene ziekteklachten, maar is zelden levensbedreigend. In enkele gevallen kan de worm organen aantasten.

Afhankelijk van de verblijfsduur en activiteiten in Thailand kan een vaccinatie aanbevolen zijn. Bespreek dit met de experts van Stadskliniek tijdens je consult.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Thailand

Thailand heeft een rijke eetcultuur, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen in Thailand regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Actief kool (bijvoorbeeld Norit) en ORS zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar.

In het zuiden van Thailand en de grensgebieden kan malaria voorkomen, dat wordt overgedragen door muggen. Afhankelijk van de duur van je verblijf en de activiteiten die je onderneemt, kan het aan te raden zijn om malariatabletten te nemen tijdens je bezoek.

Vermijd muggenbeten met DEET-spray, het gebruik van een klamboe en lange kleding wanneer je de natuur ingaat.

Het kraanwater in Thailand kan niet gedronken worden, hoewel de lokale bevolking dit vaak wel doet. Het kraanwater kan schadelijke bacteriën en virussen bevatten, maar ook metaalresten door het gebruik van oude pijpleidingen. Koop drinkwater in de winkel.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This