Inentingen Thailand

Vaccinaties en inentingen Thailand

Ga je binnenkort op vakantie naar Thailand? Of moet je voor zaken in Bangkok zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Thailand gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste inentingen.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Thailand.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Je wordt geholpen door een erkende arts / deskundige
  • 7 Locaties in heel Nederland
  • LCR Gecertificeerd
  • Vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar
  • Uitgebreid reisadvies
  • Ook in de avond en het weekend

Thailand: welke inentingen zijn verplicht?

Voor Thailand is een gele koorts inenting verplicht als je via een gele koorts gebied in Afrika of Zuid-Amerika reist. Let daarbij op dat dit ook geldt wanneer je alleen een tussenstop of overstap maakt in een gele koorts gebied.

Thailand: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen voor Thailand: DTP en Hepatitis A. Daarnaast wordt ook een BMR vaccinatie aangeraden wanneer je nooit een mazelen vaccinatie hebt gehad.

Thailand: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je voor langer dan 3 maanden in Thailand dan worden de volgende inentingen ook aangeraden: Hepatitis B, rabiës, buiktyfus.

In sommige gevallen wordt ook een vaccinatie tegen Tuberculose of Japanse encefalitis aangeraden. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.

 

Over de inentingen voor Thailand

Vanwege het tropische klimaat van Thailand en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Thailand, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Thailand. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Thailand. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Thailand. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Thailand en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Thailand. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Thailand, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Thailand straathonden en soms honden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Thailand. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Thailand

Thailand heeft een rijke eetcultuur, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen in Thailand regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Bij reizigersdiarree is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink veel water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. Dit kan verkregen worden bij een drogist.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In het zuiden van Thailand en de grensgebieden kan malaria voorkomen, dat wordt overgedragen door muggen. Afhankelijk van de duur van je verblijf en de activiteiten die je onderneemt, kan het aan te raden zijn om malariatabletten te nemen tijdens je bezoek.

Vermijd muggenbeten met DEET-spray en  gebruik ’s nachts een klamboe en doe lange kleding aan wanneer je de natuur ingaat.

We raden aan om te kiezen voor een geïmpregneerde klamboe. Dit is een klamboe die behandeld is met een insectwerend middel, waardoor muggen niet kunnen landen op de klamboe. Op deze wijze kunnen de muggen je niet alsnog door de klamboe steken wanneer je tegen het net aanligt. De stof waarmee de klamboe geïmpregneerd is, is ongevaarlijk voor mensen.

In Thailand komt ook een larve voor die schistosomiasis, een ziekte die bij uitblijven van behandeling ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. De larve leeft in stilstaand zoet water. Vermijd zwemmen in plassen en meertjes.

Het kraanwater in Thailand kan niet gedronken worden, hoewel de lokale bevolking dit vaak wel doet. Het kraanwater kan schadelijke bacteriën en virussen bevatten, maar ook metaalresten door het gebruik van oude pijpleidingen. Koop drinkwater in de winkel.

Veelgestelde vragen Thailand

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij langer verblijf in Thailand aanbevolen?

Vaccinaties die alleen worden aanbevolen bij een langer verblijf in Thailand zijn doorgaans voor ziektes die zeldzamer zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er geen risico bestaat op de betreffende ziektes. Hoe langer je in Thailand verblijft, hoe groter de kans dat je een keer in een situatie terecht komt waarin je besmet kunt worden.

In het geval van enkele vaccinaties, zoals Japanse encefalitis, speelt ook de aard van je verblijf een rol. Japanse encefalitis komt bijvoorbeeld vrijwel uitsluitend voor in landelijke gebieden met boerderijdieren. Ga je enkele maanden in bijvoorbeeld Bangkok of Chiang Mai wonen, dan is deze vaccinatie doorgaans alsnog niet nodig. 

Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe jouw reis er (waarschijnlijk) uit gaat zien, zodat je een advies ontvangt dat hierop aansluit.

In welke periode zijn muggen in Thailand actief?

Waar we in Nederland niet of nauwelijks last hebben van muggen gedurende de koudere maanden, komen in Thailand helaas het hele jaar muggen voor. Dat heeft te maken met het tropische klimaat. 

Direct na de regentijd (deze loopt tussen grofweg juni en oktober) is er meestal een toename in het aantal muggen. Na de regentijd zijn er extra (stilstaande) poeltjes die een ideale omgeving vormen voor muggen om eitjes in te leggen. In september tot november zul je daarom in Thailand het meeste merken van muggen, maar ook gedurende de rest van het jaar is het essentieel om je te beschermen tegen muggenbeten.

Muggen houden verder van vochtige omstandigheden zonder tocht of wind. In het noordelijke, bosrijke deel van Thailand komen daarom over het algemeen ook meer muggen voor dan in het zuiden, rond de stranden en eilanden.

Zijn eetstalletjes op straat in Thailand veilig?

Hier valt helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Door heel Thailand vind je op vrijwel iedere straathoek een stalletje met diverse gerechten. De veiligheid van het eten kan per stalletje, maar soms zelfs per dag verschillen.

Over het algemeen zit je veilig wanneer het eten goed wordt doorbakken. Daarnaast is populariteit van een stalletje onder de lokale bevolking een goed signaal dat het eten veilig is.

Vermijd stalletjes waar voedsel, met name vlees en vis, lange tijd open in de zon ligt zonder enige koeling. De kans dat hierin bacteriën groeien is aanzienlijk, wat kan leiden tot een heftige voedselvergiftiging. 

Heb ik voor omringende landen extra vaccinaties nodig?

Naast de reisvaccinaties die worden aanbevolen voor Thailand, geldt voor Laos, Myanmar, Indonesië en Cambodja ook de aanbeveling om altijd een buiktyfus-vaccinatie te halen bij een verblijf langer dan 3 maanden.

Ben je van plan om rond te reizen in de regio rondom Thailand, bespreek dit tijdens je consult dan met een expert van Stadskliniek voor het beste advies.

Loop ik extra risico op ziekte in bepaalde regio's van Thailand?

Muggen komen over het algemeen meer voor in het noorden van het land, hoewel muggen in het hele land voorkomen en ziektes kunnen overdragen. 

Malaria komt in principe niet voor in de kustregio nabij Bangkok en het binnenland in deze regio. In de grensregio’s, de zuidelijke landtong en het noorden van het land, waaronder de regio Chiang Mai, kan er wel malaria voorkomen. In deze gebieden is het risico op besmetting dus groter. 

In gebieden van Thailand waar veel apen en/of straathonden rondlopen kan er een verhoogde kans zijn op rabiës.

Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Mijn vaccinatie is net verlopen, heb ik echt een nieuwe nodig?

Ja, dat raden wij ten zeerste aan. De ziektes waartegen je reisvaccinaties kunt halen kunnen in de meeste gevallen ernstig verlopen. Ook wanneer een vaccinatie net verlopen is loop je het risico besmet te raken met een ziekte.

Neem daarom geen risico en laat je vaccinatie tijdig hernieuwd worden. Zo kun je met een gerust hart op het vliegtuig stappen en loop je geen risico op tropische ziektes die je eigenlijk had kunnen voorkomen.

Kunnen de reisvaccinaties bijwerkingen geven?

Reisvaccinaties zijn veilig, maar kunnen soms lichte bijwerkingen geven. Meestal gaat het hierbij om lichte griepverschijnselen, koorts en/of spierpijn. Dit verdwijnt meestal binnen één tot enkele dagen. 

Ben je ziek of heb je om een andere reden een minder sterk immuunsysteem, dan kan een vaccinatie meestal beter worden uitgesteld. Neem contact op met Stadskliniek voor een advies op maat.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This