Inentingen Tanzania

Vaccinaties en inentingen Tanzania

Ga je op vakantie naar Tanzania, of moet je voor werk in het land zijn? Bereid je goed voor door de juiste vaccinaties voor het land op te halen. Met de juiste inentingen ben je beschermd tegen enkele ziektes die in Tanzania kunnen voorkomen en kun je met een gerust hart in het vliegtuig stappen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Tanzania halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Tanzania: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je naar Tanzania vanuit een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je hiertegen ingeënt zijn. Ook wanneer je enkel een overstap had in een land met gele koorts is deze vaccinatie verplicht.

Bekijk de lijst met gele koorts-landen voor een compleet overzicht.

Tanzania: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Bij een bezoek aan Tanzania worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A, BMR en gele koorts. Hoewel een inenting tegen gele koorts alleen verplicht is wanneer je reist vanuit een land met gele koorts, is Tanzania zelf ook een land waar gele koorts heerst.

De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je deze niet eerder hebt gehad, wat bij de meeste Nederlanders wel het geval is.

Tanzania: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Tanzania, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose.

Verblijf je langer dan zes maanden in het land en kom je veel in contact met de lokale bevolking, dan is ook een meningitis-vaccinatie aanbevolen.

In sommige gevallen worden de inentingen ook aanbevolen bij een korter verblijf. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek om een advies op maat te ontvangen.

Over de inentingen voor Tanzania

In Tanzania heerst een tropische klimaat en is zowel de gezondheidszorg als hygiëne niet op een niveau dat we in Nederland gewend zijn. Door deze factoren loop je een verhoogd risico op enkele ziektes die we in Nederland niet of nauwelijks kennen.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt voor in Tanzania en omliggende landen en is een verplichte vaccinatie voor het land. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Tanzania. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Tanzania. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Tanzania. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Tanzania en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Tanzania straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Tanzania. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Tanzania, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Meningitis

Meningitis is hersenvliesontsteking en kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën en virussen. Tegen de bacteriën kan je ingeënt worden. Sinds 2002 worden alle kinderen in Nederland tegen één type bacterie (meningokokken C) die de aandoening kan veroorzaken. In Tanzania komen echter ook andere varianten van deze bacterie voor, waardoor een vaccinatie aanbevolen kan zijn. Haal de meningitis vaccinatie bij voorkeur tien dagen voor vertrek voor een optimale bescherming.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Tanzania

De staat van de gezondheidszorg en het niveau van hygiëne dat in eetgelegenheden wordt aangehouden is in Tanzania vrij laag. In combinatie met het tropische klimaat leidt dit tot enkele gezondheidsrisico’s bij een verblijf in het land.

Net als in veel andere landen, is ook in Tanzania de kans op reizigersdiarree reëel. Meestal wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel of water. Nuttig alleen eten dat goed gekookt of gebakken is en vermijd voedselwaren die lange tijd in de zon hebben gelegen, bijvoorbeeld op markten.

Heb je een voedselvergiftiging opgelopen, dan zijn loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Neem hier voldoende van mee, omdat reizigersdiarree lang aan kan houden en vergelijkbare producten niet altijd beschikbaar zijn in het land.

Houd er wel rekening mee dat diarree als functie heeft het verwijderen van ziektemakers. Als er geen acute medische of praktische redenen zijn om diarree te remmen, is het beter om geen loperamide te nemen.

In Tanzania bestaat ook het risico om schistosomiasis op te lopen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door wormlarven die te vinden zijn in stilstaand zoet water. De ziekte veroorzaakt onder meer jeukende uitslag, koorts, algehele malaise en soms verlammingsverschijnselen. Vaccineren is niet mogelijk, maar de ziekte is goed behandelbaar.

Malaria komt voor in het hele land en wordt verspreid door muggen. Muggen kunnen in Tanzania bovendien het denguevirus dragen, dat dengue (knokkelkoorts) veroorzaakt. Dit is herkenbaar aan een plotselinge hoge koorts, spierpijn en huiduitslag.

In de meeste gevallen wordt aanbevolen om malariapillen te slikken tijdens een verblijf in Tanzania. Voorkom muggenbeten door zo veel mogelijk bedekkende kleding te dragen, insectwerende middelen met DEET te gebruiken en te slapen onder een klamboe.

In Tanzania komen soa’s, waaronder HIV, veel vaker voor dan in Nederland. Zorg altijd voor bescherming bij seks in de vorm van een condoom.

Het leidingwater in Tanzania is niet veilig om te drinken. Wel is het mogelijk om te douchen en de tanden te poetsen met leidingwater (niet doorslikken). Koop drinkwater in flessen.

Veelgestelde vragen Tanzania

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Tanzania aanbevolen?

Sommige infectieziekten komen vaker voor dan andere ziektes. Bij een lang verblijf neemt de statistische kans toe dat je een keer in een situatie komt waar je besmet kunt raken. Daarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen.

In het geval van Tanzania gaat het om de volgende vaccinaties: hepatitis B, rabiës en Meningococcen ACW135Y. Soms worden vaccinaties ook al bij een kort verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je reis en verblijf. Bespreek je verblijf daarom goed tijdens je afspraak bij StadsKliniek.

Kan ik malaria oplopen in Tanzania?

Ja, dat is mogelijk. Het hele jaar komt in Tanzania malaria voor, maar enkel in gebieden die onder de 1800 meter liggen. Dit geldt ook voor het eiland Zanzibar. Ga je naar Tanzania, dan doe je er in de meeste gevallen goed aan om malariamedicatie te nemen.

Je kunt deze via StadsKliniek krijgen en ook meer informatie ontvangen over het gebruik van de medicatie.

Kunnen muggen in Tanzania andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Tanzania kunnen, naast malaria, ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts), zika en gele koorts dragen. Alleen tegen gele koorts kun je ingeënt worden. Reis je vanuit een land waar gele koorts voorkomt, dan is deze vaccinatie bovendien verplicht.

Krijg je te maken met klachten die lijken op symptomen van één van de ziektes, raadpleeg dan een arts.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten met DEET en door te slapen onder een klamboe.

Kan ik veilig eten bij kleine eetstalletjes in Tanzania?

Op de straten van Tanzaniaanse steden en dorpen kun je vaak eten kopen bij kraampjes. De hygiëne is hier niet altijd goed geregeld. Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken wordt. Vermijd voedsel dat ongekoeld bewaard is gebleven en wees alert op andere gezondheidsrisico’s bij dergelijke kraampjes.

Kraampjes die populair zijn onder de lokale bevolking, zijn vaak ook de beste keuze.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Tanzania?

Tanzania grenst aan Oeganda, Kenia, Rwanda, Burundi, Congo-Kinshasa, Zambia, Malawi en Mozambique.

Voor Oeganda, Kenia, Rwanda, Burundi, Congo-Kinshasa, Zambia en Mozambique gelden in principe dezelfde aanbevelingen voor reisvaccinaties. In veel gevallen is de gele koorts-vaccinatie verplicht, zeker wanneer je vanuit Tanzania naar één van de landen reist.

Bespreek je reis door de regio tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je de juiste vaccinaties ontvangt voor vertrek.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Ja, vaccinaties kunnen altijd gepaard gaan met bijwerkingen, zo ook reisvaccinaties. Over het algemeen gaat het gelukkig om lichte klachten die binnen één of twee dagen al verdwijnen. Klachten waarmee je te maken kunt krijgen zijn bijvoorbeeld een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Sommige mensen vallen flauw na een vaccinatie. Dit is meestal ook onschuldig en de medewerkers van StadsKliniek weten hoe ze hier mee om moeten gaan.

In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden direct, tot tien minuten na een vaccinatie. Mocht dit optreden en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dit is erg belangrijk. Wanneer een vaccinatie is verlopen betekent dit dat je niet meer (volledig) beschermd bent tegen deze infectieziekte. Dat betekent dat je tijdens je reis door Tanzania alsnog ziek kunt worden na een besmetting.

Bij een verplichte vaccinatie, zoals gele koorts, kan een verlopen vaccinatie ook betekenen dat je het land niet in mag.

Wees er zeker van dat je reisvaccinaties op tijd laat vernieuwen. Ook wanneer de vaccinatie tijdens je verblijf verloopt. Alleen op deze manier weet je zeker dat je volledig beschermd op reis kunt gaan naar Tanzania.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen soms rabiës hebben, veroorzaakt door het rabiësvirus. Dit kunnen vleermuizen zijn, maar bijvoorbeeld ook straathonden en -katten die leven in Tanzania. Je kunt niet altijd aan een dier zien of het besmet is met het rabiësvirus.

Een beet, krab of lik kan leiden tot besmetting. Wordt je gelikt, gekrabd of gebeten, neem dan geen risico en zoek direct behandeling. Ook met een rabiësvaccinatie heb je nog directe behandeling nodig. Zonder behandeling is rabiës dodelijk.

Met een rabiësvaccinatie is de behandeling die je nodig hebt op meer plekken op de wereld beschikbaar. Om deze reden is een rabiësvaccinatie verstandig.

Komen er zandvlooien voor in Tanzania?

Met name op de stranden van Tanzania kun je te maken krijgen met zandvlooien. Deze kleine beestjes zorgen voor bultjes en irritaties van de huid. Hoewel een beet van een zandvlo op zichzelf vaak niet gevaarlijk is, zorgt het wel voor veel overlast en kan het soms leiden tot verdere huidinfecties.

Zandvlooien zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Ze leven net onder het zandoppervlakte. Ook overdag is het dus verstandig om niet te veel te woelen in het zand van de Tanzaniaanse stranden. Volg lokale adviezen op.

Zijn de ziekenhuizen in Tanzania van goede kwaliteit?

Nee, over het algemeen ligt de kwaliteit van medische zorg in Tanzania laag. Heb je toch acute zorg nodig, probeer dan de hoofdstad te bereiken, waar de kwaliteit hoger ligt. Waar mogelijk is het altijd beter om behandeling te ontvangen in Nederland of een meer ontwikkeld land.

Raadpleeg waar mogelijk je zorg- en/of reisverzekeraar voor advies voor jouw situatie.

Kan ik medicijnen kopen in Tanzania?

In Tanzania kun je bij apotheken soms medicijnen kopen. Let goed op de afkomst en houdbaarheidsdatum van het medicijn en raadpleeg bij twijfel een arts in Nederland.

Neem je medicijnen mee, controleer dan of deze onder de Opiumwet vallen. Is dit niet het geval, neem ze dan in elk geval mee in de originele verpakking. Is dit wel het geval, controleer dan de status van het medicijn in Tanzania. Zorg bovendien voor een medische verklaring. Houd er rekening mee dat dit geen officieel document is in andere landen. Ditzelfde geldt voor een medisch paspoort.

Controleer daarom altijd goed wat je mee mag nemen naar Tanzania.

Kan ik veilig zwemmen in Tanzania?

Zwemmen in zoetwater van Tanzania (zoals meertjes) kan gevaarlijk zijn. Niet alleen door de aanwezigheid van wilde dieren, maar ook door het risico op de wormziekte schistosomiasis, ook wel bilharzia genoemd.

Zelfs pootjebaden kan leiden tot infecties. De symptomen treden soms pas maanden later op, maar kunnen steeds ernstiger worden. Hoewel behandeling mogelijk is, wordt aangeraden om niet te zwemmen in water.

Is een tocht door de natuur gevaarlijk in Tanzania?

Ja, dat kan gevaarlijk zijn. Het land is zeer uitgestrekt en kent diverse gevaarlijke dieren. Bovendien heeft Tanzania te maken met stropers en andere criminaliteit. Ga je bijvoorbeeld op safari door Tanzania, doe dit dan altijd onder begeleiding van een gids die precies weet waar risico’s bestaan en hoe je veilig blijft.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This