Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Taiwan

Reisvaccinaties Taiwan

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Taiwan, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Taiwan loop je het risico op enkele ziektes die voorkomen kunnen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Taiwan halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Taiwan: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Taiwan in een land geweest waar gele koorts heerst, dan moet je hiertegen gevaccineerd zijn. Dit geldt ook voor mensen die enkel een overstap hebben gemaakt in een land waar gele koorts heerst.

Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een overzicht van alle landen waar de ziekte voorkomt.

Taiwan: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Er worden geen verdere vaccinaties aanbevolen voor een reis naar Taiwan. Verblijf je langer dan drie maanden in het land, dan is dit wel het geval.

Taiwan: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Taiwan, dan worden de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, en soms BCG (tuberculose) of Japanse encefalitis.

In sommige gevallen worden deze inentingen ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis door Taiwan met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Taiwan

In het grootste deel van Taiwan heerst een tropisch klimaat, waardoor er tropische ziektes kunnen voorkomen die we in Nederland niet kennen. Tegen sommige ziektes die in Taiwan voorkomen kun je ingeënt worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Taiwan, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Taiwan en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Taiwan. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Taiwan. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Taiwan, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Taiwan

Taiwan is een zeer ontwikkeld land met een goede standaard voor onder meer hygiëne en gezondheidszorg. Vanwege het tropische klimaat dat in het grootste deel van het land heerst bestaan er wel enkele gezondheidsrisico’s die we in Nederland niet of in mindere mate hebben.

Net als in de meeste landen, loop je in Taiwan een verhoogd risico op reizigersdiarree. Let goed op met voedsel uit eetstalletjes. Hoewel uitbaters aan diverse regels moeten voldoen, kan het zijn dat eten soms enige tijd ongekoeld in een stalletje ligt, wat kan leiden tot besmetting met bacteriën en/of virussen.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Diarree in combinatie met een warm, tropisch klimaat kan snel leiden tot uitdroging. Drink voldoende water en gebruik ORS (beschikbaar in iedere drogist) om gehydrateerd te blijven.

Loperamide is een diarreeremmer die bij reizigersdiarree gebruikt kan worden. Omdat diarree echter ook de ziektemakers uit het lichaam verwijdert, wordt gebruik van loperamide afgeraden wanneer er geen praktische of medische noodzaak is hiervoor.

Hoewel in Taiwan geen malaria voorkomt, kunnen muggen wel het zikavirus, dengue (knokkelkoorts) en chikungunya overdragen. Voor deze tropische ziektes bestaat helaas nog geen vaccin.

Gebruik mugwerende middelen met DEET om muggenbeten te voorkomen. Slaap bij voorkeur onder een (geïmpregneerde klamboe) en draag waar mogelijk bedekkende kleding om risico’s te verkleinen.

Leidingwater is in principe niet veilig voor consumptie in Taiwan. Wel zijn er in veel huizen en hotels filters geïnstalleerd die het kraanwater direct zuiveren. Het wordt aangeraden om water in flessen te kopen voor consumptie. Douchen en tandenpoetsen kan zonder problemen met leidingwater in Taiwan.

Veelgestelde vragen Taiwan

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Taiwan aanbevolen?

Sommige infectieziektes komen vaker voor dan andere. Verblijf je gedurende een langere tijd op een bestemming, dan wordt de kans groter dat je in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met een meer zeldzame ziekte.

In het geval van Taiwan wordt de hepatitis B-vaccinatie alleen bij een verblijf van drie maanden of langer aanbevolen.

Kan ik malaria oplopen in Taiwan?

Nee, er komt in Taiwan geen malaria voor. Het is dan ook niet nodig om malariamedicatie mee te nemen. Ga je ook naar andere landen in de regio, dan kom je mogelijk wel in een regio waar malaria voorkomt. Controleer dit goed van te voren. Wanneer nodig, kun je via StadsKliniek malariamedicatie verkrijgen.

Kunnen muggen in Taiwan andere ziektes dan malaria dragen?

Hoewel muggen in Taiwan geen malaria kunnen overbrengen, komen er wel andere muggenziekten voor: dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya en Japanse encefalitis. Alleen tegen Japanse encefalitis is vaccinatie mogelijk.

Krijg je te maken met symptomen die lijken op één van de genoemde ziektes, raadpleeg dan een arts.

Kan ik veilig eten bij kleine eetstalletjes in Taiwan?

Taiwan heeft een rijke eetcultuur met zowel in de straten van steden als Taipei, alsmede in de buitengebieden veel eetstalletjes. Over het algemeen is de kwaliteit en hygiëne bij deze kraampjes goed.

Om de kans op een voedselvergiftiging zo veel mogelijk te verkleinen, is het goed om alleen gekookt of gebakken voedsel te kopen. Let ook op de wijze van bewaren. Is voedsel lange tijd ongekoeld bewaard geweest, dan kan het besmet of bedorven zijn.

De populariteit van een kraampje onder de lokale bevolking is meestal een goede indicatie van de kwaliteit en veiligheid van het eten.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Taiwan?

In de omgeving van Taiwan liggen China, de Filipijnen en Japan.

Reis je ook naar China, dan worden ook vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en BMR aanbevolen. Bij een langer verblijf (drie maanden of meer), wordt naast hepatitis B, ook een inenting tegen buiktyfus, rabiës en soms tekenencefalitis aanbevolen. Met uitzondering van de vaccinatie voor tekenencefalitis, geldt dit ook voor de Filipijnen.

Voor een reis naar Japan wordt soms ook een tekenencefalitisvaccinatie aanbevolen. Dit is afhankelijk van je reis.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Wanneer je een vaccinatie krijgt kunnen er altijd bijwerkingen ontstaan. In de meeste gevallen gaat het echter om milde symptomen die binnen één of twee dagen verdwijnen. Het kan hierbij gaan om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan, meestal direct tot tien minuten na vaccinatie. Mocht je dit krijgen nadat je de kliniek hebt verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is belangrijk. Wanneer een vaccinatie is verlopen, ben je mogelijk niet meer (volledig) beschermd tegen de betreffende ziekte. Dit betekent dat je alsnog besmet kunt raken en ziek kunt worden. Neem dit risico niet en haal tijdig een nieuwe vaccinatie, ook wanneer je vaccinatie tijdens je verblijf verloopt.

Bij verplichte vaccinaties (gele koorts als je vanuit een gele koorts-land reist), kan het niet vernieuwen van je vaccinatie ook leiden tot een weigering tot de toegang van het land.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen soms rabiës dragen en dit overdragen met een beet, krab of zelfs een lik. Je kunt niet altijd aan een dier zien of het rabiës draagt. Ben je gebeten, gekrabd of gelikt, zoek dan direct medische hulp, ook als je de rabiësvaccinatie hebt ontvangen.

Je hebt altijd behandeling nodig tegen rabiës, omdat de ziekte altijd dodelijk afloopt zonder behandeling. Heb je de vaccinatie tegen rabiës ontvangen, dan heb je een behandeling nodig die op meer locaties in de wereld beschikbaar is dan de behandeling zonder eerdere vaccinatie.

Zijn de ziekenhuizen in Taiwan van goede kwaliteit?

Ja, Taiwan is een sterk ontwikkeld land met een hoge kwaliteit van gezondheidszorg. De ziekenhuizen beschikken vrijwel altijd over artsen die Engels spreken. Kies waar mogelijk voor een ziekenhuis in een grote stad als Taipei.

Raadpleeg ook, zo mogelijk, eerst je zorgverzekeraar voor advies. Soms moet je contant afrekenen. Houd hier rekening mee.

Kan ik medicijnen kopen in Taiwan?

Ja, in heel Taiwan vind je apotheken en drogisten met een groot assortiment. Heb je medicijnen op recept nodig, neem die dan mee vanuit Nederland (inclusief het recept en een eventuele medische verklaring, afhankelijk van het medicijn).

Kan ik veilig zwemmen in Taiwan?

De zee rond Taiwan en binnenwateren zijn in principe veilig om in te zwemmen. Volg echter altijd lokale adviezen op. Het kan per regio verschillen hoe veilig het is om te zwemmen. Onder meer kwallen, maar ook stromingen kunnen gevaar bieden.

Is een tocht door de natuur gevaarlijk in Taiwan?

Hoewel Taiwan kleiner is dan Nederland en meer inwoners heeft, is 60% van het land bedekt met bos. In principe kun je veilig de natuur in, maar blijf op aangegeven paden en bereid jezelf goed voor.

In de bossen kunnen beren voorkomen, maar deze zijn erg zeldzaam. Volg lokale adviezen op om veilig de natuur in te kunnen. In onherbergzame, afgelegen gebieden kan het verstandig zijn om met een gids de natuur in te gaan.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This