Inentingen Suriname

Vaccinaties en inentingen Suriname

Ga je voor een vakantie, reis of stage naar Suriname, dan is het verstandig om je vooraf goed voor te bereiden met de juiste vaccinaties. Zo kunnen gezondheidsrisico’s beperkt worden en kun je met een veilig gevoel in het vliegtuig naar Suriname stappen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Suriname halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Suriname: welke inentingen zijn verplicht?

Voor een bezoek aan Suriname zijn er geen verplichte vaccinaties. Een uitzondering is een de gele koorts-vaccinatie wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar de ziekte heerst. Dit geldt ook voor een overstap die langer dan 12 uur duurt. Gele koorts komt voor in een aantal landen in Zuid-Amerika en Afrika. Bekijk de lijst met gele koorts-landen voor een compleet overzicht.

Suriname: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Suriname worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en gele koorts. Let op: een vaccinatie tegen gele koorts wordt dus ook aanbevolen als je niet in een land met gele koorts bent geweest. Dit heeft te maken met het feit dat gele koorts wel voorkomt in buurlanden van Suriname.

Suriname: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Suriname, dan worden de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B en soms rabiës. Rabiës wordt in principe alleen aanbevolen wanneer je intensief in contact komt met wilde dieren. De ziekte is zeldzaam onder dieren in bewoonde gebieden in Suriname.

Soms worden de genoemde inentingen ook aanbevolen bij een korter verblijf. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Suriname

In Suriname heerst een tropisch regenwoudklimaat. Bovendien is de hygiëne in het land over het algemeen minder goed dan in Nederland. Hierdoor komen er ziektes voor in het land die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Sommige ziektes kunnen met een vaccin voorkomen worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. In Suriname en omringende landen komt gele koorts voor. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Suriname. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Suriname. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Suriname en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Suriname straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Suriname

Net als in veel andere landen, is ook in Suriname het risico op reizigersdiarree aanwezig. Reizigers lopen dit in de meeste gevallen op door verontreinigd eten of drinken te nuttigen. Wees er zeker van dat vlees en vis goed doorbakken is voor het nuttigen en vermijd voedsel dat lang buiten in de zon heeft gelegen.

Bij reizigersdiarree kan loperamide en ORS genomen worden. Loperamide is een diarreeremmer, maar wordt alleen aanbevolen wanneer er praktische of medische redenen zijn de diarree tegen te gaan. Diarree is een mechanisme om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Loperamide kan het ziekteproces verlengen door diarree te remmen.

ORS is een medicijn om uitdroging tegen te gaan.

In het zuiden van Suriname komt malaria voor, dat door muggen wordt overgedragen. In delen van dit gebied wordt aangeraden om malariatabletten te slikken tijdens een verblijf.

Muggen kunnen in Suriname bovendien het denguevirus overbrengen, wat dengue (knokkelkoorts) veroorzaakt. Dengue is te herkennen aan plotselinge hoge koorts, spierpijn en huiduitslag.

Sommige muggen in Suriname dragen bovendien kleine wormpjes met zich mee die filariasis veroorzaken. Hierbij nestelen de wormpjes zich in de lymfevaten, waar ze verstoppingen kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot ontstekingen. Het risico op besmetting is relatief klein, maar aanwezig.

Voorkom muggenbeten door de huid zoveel mogelijk te bedekken, anti-muggenspray met DEET te gebruiken en onder een klamboe te slapen. Vermoed je malaria of dengue, neem dan geen risico en raadpleeg een arts.

In Suriname komt ook een larve voor die schistosomiasis, een ziekte die bij uitblijven van behandeling ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. De larve leeft in stilstaand zoet water. Vermijd zwemmen in plassen en meertjes.

Leidingwater in Suriname is in principe veilig om te drinken, met name in Paramaribo. Niet overal is de kwaliteit van het leidingwater echter zoals in Nederland. Wil je geen risico nemen, dan is drinkwater uit flessen verstandiger. Let in buitengebieden goed op waar het leidingwater vandaan komt. Gaat het om opgevangen regenwater, drink dit dan liever niet op.

Veelgestelde vragen Suriname

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Suriname aanbevolen?
Het risico op sommige ziektes is groter dan dat op andere ziektes. Sommige vaccinaties worden daarom bij ieder bezoek aanbevolen, terwijl andere inentingen alleen worden aanbevolen bij een langer verblijf. Bij een langer verblijf is de kans namelijk groter dat je een keer in een situatie terecht komt waarbij je besmet kunt raken.

Voor Suriname worden de volgende vaccinaties aanbevolen bij een langer verblijf: hepatitis B en rabiës.

In sommige gevallen worden vaccinaties ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Dit hangt sterk af van de aard van je bezoek. Ga je bijvoorbeeld werken met zoogdieren in Suriname, dan kan een vaccinatie tegen rabiës ook bij een kort verblijf worden aanbevolen.

Bespreek je reis door Suriname met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in Suriname?
Ja, dit is mogelijk. In de kustregio, met uitzondering van het grensgebied met Frans-Guyana, komt geen malaria voor. Dit is inclusief de hoofdstad Paramaribo. In het binnenland kan malaria voorkomen.

Over het algemeen is goede muggenwering voldoende in Suriname, met uitzondering van het volledige grensgebied met Frans-Guyana. Hier wordt doorgaans aanbevolen om preventieve malariamedicatie te nemen. Zorg altijd voor muggenwering die DEET bevat, een effectieve insectwerende stof.

Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Kunnen muggen in Suriname andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, muggen in Suriname kunnen soms ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts), zika en gele koorts overbrengen. Met uitzondering van gele koorts, kun je tegen deze ziektes niet ingeënt worden.

Krijg je te maken met klachten of symptomen die lijken te passen bij één van de genoemde ziektes, zoek dan medische hulp. Ook bij andere klachten die je niet kunt thuisbrengen is dit verstandig.

Gebruik altijd mugwerende middelen met DEET, slaap onder een klamboe en draag bij voorkeur bedekkende kleding, met name in natuurgebieden.

De meeste muggen zijn met name na zonsondergang tot en met zonsopkomst actief. De dengue-mug is overdag actief.

Kan ik veilig eten bij kleine restaurantjes in Suriname?
Ja, meestal is de hygiëne en bereiding van goede kwaliteit. Let er wel op dat eten goed gekookt of doorbakken is, met name bij vlees, vis en groente. Vermijd eten dat langdurig in de zon en/of ongekoeld heeft gelegen.

Bovendien is het verstandig om alleen fruit te eten dat je zelf hebt gepeld en alleen gepasteuriseerde melkproducten te nuttigen.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, houd dan zo veel mogelijk rust, drink voldoende en neem zo nodig medicatie. ORS kan uitdroging tegengaan, terwijl loperamide gebruikt kan worden bij hevige diarree.

Heb ik andere inentingen nodig voor de omringende landen van Suriname?

Reis je vanuit Suriname naar Frans-Guyana, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. 

Voor Guyana (ten oosten van Suriname) gelden geen verdere inentingen die niet ook gelden voor Suriname.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Ja, dit is mogelijk. Hoewel StadsKliniek alleen gebruik maakt van vaccins van de hoogst mogelijke kwaliteit, kunnen er altijd bijwerkingen ontstaan. Hierbij gaat het doorgaans om koorts, griepverschijnselen en/of spierpijn. De klachten zijn meestal mild en verdwijnen na enkele dagen.

Mochten de klachten zwaar zijn en niet verdwijnen, neem dan contact op met StadsKliniek.

Wanneer je al ziek bent of een verlaagde weerstand hebt kunnen er sneller klachten optreden. Het wordt aanbevolen om in dit geval te wachten met de vaccinatie. Heb je hier geen mogelijkheid toe, omdat je weerstand bijvoorbeeld door medicatie blijvend verlaagd is of omdat je binnenkort vertrekt, neem dan contact met ons op. We kunnen vervolgens samen kijken wat meest veilige optie voor je is met betrekking tot reisvaccinaties.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dit is erg belangrijk. Veel vaccinaties bieden helaas geen levenslange bescherming. Dit betekent dat een verlopen vaccinatie mogelijk geen volledige bescherming meer biedt en je dus besmet kunt raken en ziek kunt worden.

Alleen door een vaccinatie tijdig te vernieuwen weet je zeker dat je beschermd bent tegen de betreffende ziekte.

 

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Zoogdieren in Suriname kunnen rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Je kunt niet altijd zien of een dier hondsdolheid heeft. Je kunt besmet raken met rabiës door een beet, krab of lik van een besmet dier.

Behandeling is altijd direct vereist bij een besmetting. Zelfs wanneer je gevaccineerd bent, is rabiës zonder behandeling dodelijk. Het verschil zit in het antiserum dat je nodig hebt. Het antiserum dat je nodig hebt als je al gevaccineerd bent is op meer plekken beschikbaar dan het antiserum wanneer je niet gevaccineerd bent.

Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een zoogdier, dan moet je direct medische hulp zoeken. Neem geen risico, omdat het ziekteverloop van rabiës snel is en dodelijk zonder behandeling.

Komen er zandvlooien voor in Suriname?
Ja, je kunt te maken krijgen met zandvlooien in Suriname. Hoewel zandvlooien in Suriname niet zo vaak voorkomen als in omliggende landen, bestaat er wel een risico.

Zandvlooien leven net onder het oppervlakte en zorgen voor irriterende, jeukende en soms pijnlijk beten. Zandvlooien zijn met name van zonsondergang tot en met zonsopkomst actief. In deze periode is het verstandig om stranden van Suriname te mijden.

Probeer bovendien niet te veel te woelen in het zand, omdat je zo zandvlooien omhoog kunt brengen.

Hoewel de beten in principe niet gevaarlijk zijn, kunnen er wel ontstekingen of bacteriële besmettingen ontstaan. Heb je hevige klachten of verergeren de klachten, zoek dan medische hulp.

Zijn de ziekenhuizen in Suriname van goede kwaliteit?
De medische zorg in Suriname is van een laag niveau. Alleen de ziekenhuizen in de hoofdstad Paramaribo bieden redelijke zorg. In de meer afgelegen gebieden is medische zorg soms geheel afwezig.

Heb je directe medische hulp nodig, dan is het verstandig om te proberen Paramaribo te bereiken.

Neem bovendien altijd zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. De verzekeraar kan je adviseren over de te volgen stappen en meer vertellen over de dekking en gebruikelijke gang van zaken.

Houd er rekening mee dat je medische zorg in het buitenland doorgaans moet voorschieten. In Suriname zou het kunnen dat je contant moet afrekenen.

Kan ik medicijnen kopen in Suriname?
Ja, er zijn apotheken aanwezig waar dit mogelijk is. Wel heb je doorgaans te maken met beperkte keuze en middelen. We raden aan om zelf een reisapotheek mee te nemen, met bijvoorbeeld pijnstilling en diarreeremmers. Neem deze altijd mee in de oorspronkelijke verpakking.

Gebruik je medicijnen op recept, neem dan het recept mee. Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zorg dan voor een kloppend medisch paspoort.

Kan ik veilig zwemmen in Suriname?
Nee, er bestaat een risico wanneer je zwemt in zoetwaterpartijen in Suriname. Hier kan bilharzia (schistosomiasis) voorkomen. Deze parasiet kan in de huid komen en hier vervelende klachten veroorzaken. Je kunt ook besmet raken wanneer je alleen pootjebaadt.

Bilharzia veroorzaakt in eerste instantie jeuk en huiduitslag. Na twee tot zes weken kan er sprake zijn van koorts, koude rillingen, spierpijn en een algemeen ziek gevoel. Onbehandeld kan de parasiet jaren later ernstige complicaties veroorzaken.

Het wordt afgeraden te zwemmen in meren en andere zoetwaterpartijen. Wil je dit toch doen, vraag dan het advies van de lokale bevolking en let goed op de eventuele aanwezigheid van de eerdergenoemde symptomen.

Is een tocht door de jungle gevaarlijk in Suriname?
In de bosgebieden van Suriname zijn er verschillende risico’s. Zo komen er onder meer slangen en spinnen voor die mogelijk giftig zijn. Daarnaast is het eenvoudig om verdwaald te raken.

Wil je een trektocht door de jungle van Suriname ondernemen, dan raden we aan om dit met een gids te doen of over toeristische paden.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This