Inentingen Sri Lanka

Reisvaccinaties Sri Lanka

Ga je binnenkort op vakantie naar Sri Lanka? Of moet je voor zaken in het land zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Sri Lanka gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Sri Lanka.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Sri Lanka: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je gedurende de zeven dagen voorafgaand aan je aankomst in Sri Lanka in een land geweest waar gele koorts heerst, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Dit geldt ook wanneer je een overstap van meer dan 12 uur hebt gemaakt in een land waar gele koorts heerst. Ook op Sri Lanka zelf komt zo nu en dan overigens gele koorts voor.

Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een overzicht van alle landen waar de ziekte voorkomt.

Sri Lanka: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een reis naar Sri Lanka: DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A en buiktyfus (bij een reis van twee weken of langer).

Sri Lanka: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langdurig verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Sri Lanka, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose en Japanse encefalitis.

Het specifieke vaccinatieadvies hangt ook af van het reisschema en de locaties die je gaat bezoeken op Sri Lanka. Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden welke vaccinaties worden aanbevolen voor jouw reis naar Sri Lanka.

Over de inentingen voor Sri Lanka

Vanwege het tropische klimaat van Sri Lanka en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt op Sri Lanka, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder op Sri Lanka. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Sri Lanka. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op Sri Lanka en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Sri Lanka, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel op Sri Lanka. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Sri Lanka, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er op Sri Lanka straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Sri Lanka. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere aandachtspunten voor Sri Lanka

Sri Lanka heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt op Sri Lanka, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen op Sri Lanka regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselkraampjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Beide medicijnen zijn bij de drogist verkrijgbaar.

Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

Op Sri Lanka komt dengue voor, maar geen malaria. Het wordt aangeraden om goede mugwerende middelen te gebruiken, zoals DEET. Overweeg bovendien het gebruik van een eigen klamboe als je accommodatie dit niet aanbiedt. Vanwege de afwezigheid van malaria hoef je dus geen malariatabletten te gebruiken.

Het kraanwater op Sri Lanka is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in de winkel, waar je vaak grote flessen voor een lage prijs kunt kopen.

Heb je een wondje opgelopen, ontsmet deze dan goed met bijvoorbeeld jodium. Vanwege het tropische klimaat op Sri Lanka kunnen wondjes sneller gaan ontsteken.

Veelgestelde vragen Sri Lanka

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Sri Lanka aanbevolen?

Sommige (infectie)ziekten komen vaker voor dan andere ziektes of zijn meer besmettelijk. Om deze reden worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen. Bij een langer verblijf is de kans groter dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met een dergelijke ziekte.

In het geval van Sri Lanka gaat het om de volgende vaccinaties: hepatitis B, rabiës, tuberculose en Japanse encefalitis.

Of je de vaccinatie nodig hebt is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Dat geldt met name voor tuberculose en Japanse encefalitis. Het is daarom belangrijk om je reis goed te bespreken met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in Sri Lanka?

Nee, op Sri Lanka komt geen malaria voor. Reis je niet naar andere landen waar dit wel het geval is, dan heb je dus ook geen malariamedicatie nodig. Wel komen er andere muggenziekten voor in Sri Lanka. Bescherm je hier goed tegen.

Kunnen muggen in Sri Lanka andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Sri Lanka kunnen soms het zikavirus, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en/of Japanse encefalitis overbrengen. Alleen tegen Japanse encefalitis kun je worden ingeënt.

Bescherm jezelf daarom altijd goed tegen muggenbeten met DEET, bedekkende kleding en door onder een klamboe te slapen. Krijg je te maken met symptomen die lijken op één van de ziektes, zoek dan medische hulp.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Sri Lanka?

Sri Lanka ligt voor de kust van India. De vaccinaties die worden aanbevolen voor Sri Lanka, gelden ook voor India. Daarnaast wordt voor Indonesië ook de BMR-vaccinatie aanbevolen. De meeste mensen hebben deze op jonge leeftijd al gehad.

Bezoek je beide landen, tel de verblijftijd in beide landen dan bij elkaar op om te bepalen of je de vaccinaties voor langer verblijf nodig hebt.

Op iets verdere afstand van Sri Lanka ligt Indonesië. Voor Indonesië wordt, naast de inentingen die gelden voor Sri Lanka, ook de BMR-vaccinatie aanbevolen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, hoewel de meeste mensen weinig last hebben van klachten. Krijg je klachten als gevolg van een reisvaccinatie, dan gaat het meestal om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee dagen. Ben je ziek of zijn er andere bijzonderheden in je gezondheidssituatie, dan kan het risico op bijwerkingen groter zijn. Geef bijzonderheden daarom altijd aan voor het vaccineren.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie start in dat geval vanaf het moment van vaccineren tot tien minuten hierna. Mocht je een allergische reactie krijgen en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is erg belangrijk. Op het moment dat je vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Raak je tijdens je reis door Sri Lanka besmet met deze ziektemaker, dan kan je alsnog ziek worden.

Bij een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts als je naar Sri Lanka reist vanuit een gele koorts-land, is het vernieuwen van je vaccinatie verplicht. Doe je dit niet, dan wordt mogelijk de toegang tot het land ontzegd.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Bij een beet, krab of zelfs een lik kun je door een ziek dier besmet worden met het rabiësvirus. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk, zelfs als je de inenting tegen rabiës hebt gehaald.

Ben je gevaccineerd, dan heb je een behandeling nodig die op meer plekken ter wereld beschikbaar is. Daarom is de rabiësvaccinatie alsnog nuttig.

Neem geen enkel risico bij een beet, krab of lik van een zoogdier in Sri Lanka. Je kunt niet altijd zien of een dier ziek is. Bij een besmetting is snelle behandeling noodzakelijk.

Zijn de ziekenhuizen in Sri Lanka van goede kwaliteit?

In de hoofdstad Colombo zijn ziekenhuizen over het algemeen van goede kwaliteit. De beste zorg ontvang je bij privéklinieken in Colombo. Houd er rekening mee dat de kosten van zorg hier hoger ligt. Raadpleeg waar mogelijk eerst je zorg- en reisverzekeraar, voordat je medische zorg aanvraagt.

Buiten de hoofdstad is de kwaliteit van medische zorg minder groot in Sri Lanka. Zo mogelijk is het daarom verstandig om naar Colombo te reizen om medische zorg te ontvangen.

Kan ik veilig zwemmen in Sri Lanka?

De wateren van Sri Lanka zijn over het algemeen veilig, maar stromingen en dieren kunnen risico’s creëren. Volg lokale adviezen op en raadpleeg bij twijfel lokale bewoners om zeker te zijn dat je veilig kunt zwemmen.

Komen er zandvlooien voor op Sri Lanka?

Ja, de stranden van Sri Lanka kunnen zandvlooien hebben. Zandvlooien leven net onder het oppervlakte van het zand en kunnen vervelend bijten. Een beet veroorzaakt jeuk, pijn en andere huidirritaties. Hoewel de beten op zichzelf niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel de kans op andere huidinfecties veroorzaken.

Zandvlooien op Sri Lanka zijn over het algemeen met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Vermijd het strand in deze tijd en woel overdag niet te veel door het zand.

Lokale bewoners weten vaak goed wat de situatie omtrent zandvlooien is. Raadpleeg hen voor advies.

Is een tocht door de natuur veilig in Sri Lanka?

Dit verschilt per regio. Er zijn diverse gebieden waar paden zijn aangelegd en het toerisme vrij groot is. In deze gebieden kan je over het algemeen veilig wandelen. Sri Lanka kent echter ook minder bekende, meer onherbergzame gebieden. Hier kun je gemakkelijk verdwaald raken en zijn er risico’s in de natuur. Neem bij twijfel een gids mee die de regio goed kent.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This