Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Rusland

Vaccinaties en inentingen Rusland

Ga je binnenkort backpacken in Rusland? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Moskou zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Rusland gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Rusland.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Rusland: welke inentingen zijn verplicht?

Voor een verblijf in Rusland hebben de Russische autoriteiten geen reisvaccinaties verplicht gesteld. 

Rusland: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen voor een reis naar Rusland: DTP en hepatitis A. 

Rusland: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Rusland, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B en rabiës. 

Afhankelijk van de aard en locatie van je verblijf, kunnen ook de volgende vaccinaties worden aanbevolen: Japanse encefalitis, tekenencefalitis en tuberculose (BCG-vaccinatie).

Bespreek je reis door Rusland met een expert van StadsKliniek om een gepersonaliseerd advies te krijgen.

Over de inentingen voor Rusland

Rusland kent een groot aantal klimaten. De kwaliteit van de gezondheidszorg en standaard voor hygiëne is sterk afhankelijk van de regio waarin je verblijft. Afhankelijk van de regio die je bezoekt, loop je in Rusland risico op infectieziektes die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. 

In veel gevallen is vaccinatie mogelijk om je te beschermen tegen deze risico’s.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Rusland. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Rusland. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Rusland en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Rusland bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Rusland. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Rusland, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Rusland. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Tekenencefalitis

Tekenencephalitis is een ontsteking van de hersenen, veroorzaakt door een virus dat kan worden overgedragen bij een tekenbeet. Een infectie kan ook plaatsvinden bij het drinken van ongepasteuriseerde melk. 

Tekenencephalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme en kan levensbedreigend zijn. Bespreek met een deskundige van Stadskliniek of een vaccinatie noodzakelijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Rusland

Rusland is bijzonder groot en veelzijdig. Afhankelijk van de regio die je bezoekt, loop je in meer of mindere mate gezondheidsrisico’s. Buiten de stedelijke gebieden kan je te maken krijgen met gebrekkige gezondheidszorg en hygiëne.

Je loopt in Rusland, net als in de meeste andere landen, een verhoogd risico op reizigersdiarree. Vaak wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of water. Met name in de warmere periodes van het jaar kan eten vrij snel bederven. Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken is voordat je het eet. 

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging, zorg er dan voor dat je goed gehydrateerd blijft. Het is verstandig om rust te houden en niet verder te reizen. Zo krijgt het lichaam de tijd om te herstellen.

ORS kan helpen om uitdroging te voorkomen, terwijl loperamide de diarree kan remmen. Loperamide wordt alleen aangeraden bij een praktische of medische noodzaak. Het remmen van diarree kan de voedselvergiftiging langer laten duren, hoewel de diarree afneemt. ORS en loperamide zijn verkrijgbaar bij drogisten.

Rusland kent geen muggenziektes als malaria, dengue of chikungunya. Wel kun je in de zuidoostelijke regio’s te maken krijgen met Japanse encefalitis. Hoe groot dit risico is, hangt sterk af van de regio die je bezoekt en de aard van je verblijf. Is het risico op Japanse encefalitis tijdens je verblijf in Rusland reëel, dan kan je ingeënt worden.

Bescherm jezelf daarnaast tegen muggenbeten met insectenwering die DEET bevat. Slaap je in de buitenlucht, slaap dan in elk geval onder een klamboe.

Leidingwater in Rusland is niet veilig om te drinken. Het grootste deel van de lokale bevolking heeft thuis een waterfilter. Heeft jouw accommodatie dit niet, dan is het verstandig om drinkwater in flessen te kopen in de winkel. Het drinken van leidingwater kan leiden tot ziekte.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This