Inentingen Peru
Reisvaccinaties Peru
Ga je backpacken door Peru, of zoek je het strand van het Zuid-Amerikaanse land op? Voor een veilige reis naar Peru is het belangrijk om de juiste reisvaccinaties te halen. Deze beschermen je tegen ziektes die in Peru voorkomen, maar we in Nederland niet of nauwelijks kennen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Peru halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Peru: welke inentingen zijn verplicht?
Voor een bezoek aan Peru zijn geen inentingen verplicht gesteld. Wel worden enkele vaccinaties aanbevolen.
Peru: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan Peru worden de volgende reisvaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en gele koorts.
Gele koorts komt alleen ten oosten van de Andes en in het noordelijke kustgebied voor. Reis je hier niet naartoe, dan heb je de gele koorts-vaccinatie misschien niet nodig. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.
Peru: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Peru, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose. Of de vaccinatie tegen tuberculose nodig is, hangt onder meer af van de exacte bestemmingen binnen Peru en de aard van het bezoek. Bespreek de reis met een expert van Stadskliniek om te bepalen of de vaccinatie nodig is.
In sommige gevallen worden de vaccinaties ook al bij een korter verblijf aangeraden. Ook hierin kan Stadskliniek adviseren.
Over de inentingen voor Peru
Hoewel er in Peru onder meer door het klimaat en de minder ontwikkelde gezondheidszorg meer gezondheidsrisico’s bestaan, kunnen veel ziektes voorkomen worden met inentingen.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt in delen van Peru voor. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Peru.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Peru. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Peru en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Tuberculose (BCG)
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Peru. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Peru, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Peru straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Peru
Vanwege het veelal warme klimaat in Peru en de minder hoge standaard voor hygiëne, loop je in het land een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel, dat bijvoorbeeld lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen.
Reizigersdiarree kan worden tegengegaan met loperamide. Houd er wel rekening mee dat diarree een mechanisme is dat bedoeld is om de ziektemaker uit het lichaam te werken. Loperamide wordt alleen aanbevolen wanneer om praktische redenen de diarree tegengegaan moet worden, of als de diarree verdere gezondheidsrisico’s veroorzaakt.
Uitdroging als gevolg van diarree kan voorkomen worden met ORS.
In Peru, op een strook in het centrum (de Andes) na, komt malaria voor. Met name in het noorden is het risico hierop relatief groot. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek om te bepalen of malariamedicatie nodig is tijdens de reis.
Muggen kunnen in Peru bovendien chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus overbrengen. Deze ziektes zijn doorgaans redelijk goed te behandelen, maar moeten wel tijdig gesignaleerd worden.
Voorkom muggenbeten met DEET, door bedekkende kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. Veel muggensoorten zijn met name in de avond actief.
Het kraanwater in Peru is niet veilig om te drinken, maar kan wel gebruikt worden om de tanden te poetsen (slik het water niet door) en te douchen. Koop drinkwater in flessen om het risico op ziekte te voorkomen.
Veelgestelde vragen Peru
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Peru aanbevolen?
Sommige (infectie)ziekten zijn besmettelijker dan andere, of komen op meer plekken voor. Onder meer op basis hiervan worden sommige vaccinaties pas aanbevolen als je gedurende een langere tijd in Peru verblijft. Verblijf je langer in het land, dan neemt de kans toe dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met de betreffende ziekte.
Voor Peru worden de volgende inentingen aanbevolen wanneer je hier een langere tijd verblijft (3 maanden of langer): rabiës, hepatitis B en soms tuberculose.
Het vaccinatieadvies is ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Ga je bijvoorbeeld veel in aanraking komen met zoogdieren, dan kan de rabiësvaccinatie ook al bij een kort verblijf in Peru aanbevolen worden. Bespreek je reis door Peru daarom tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een vaccinatieadvies op maat.
Kan ik malaria oplopen in Peru?
Ja, dat is een reëel risico. Dit is wel afhankelijk van de regio van Peru die je gaat bezoeken. In de centrale regio van het land, pakweg vanaf het zuidoosten tot noordwesten van het land, komt in principe geen malaria voor.
Dit is wel het geval in de westelijke en oostelijke grensregio van Peru. Hier is het risico echter relatief laag en is muggenwering met DEET voldoende. In het noorden en noordoosten van Peru is het risico op malaria het grootst en wordt aangeraden om malariamedicatie te nemen.
Je kunt deze via StadsKliniek verkrijgen.
Kunnen muggen in Peru andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, in Peru loop je ook het risico op de muggenziektes chikungunya, gele koorts, dengue (knokkelkoorts) en zika. Alleen tegen gele koorts kan je ingeënt worden. Deze inenting wordt dan ook aanbevolen als je op reis gaat naar Peru.
Krijg je te maken met klachten die lijken op de symptomen van één van de ziektes, dan raden we je aan medische hulp te zoeken. Vroeg starten met een behandeling verkleint de kans op een ernstig verloop van de ziektes.
Bescherm jezelf verder met muggenwering (met DEET), een klamboe en bedekkende kleding, met name wanneer je je in de natuurgebieden van Peru begeeft.
Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Peru?
Peru grenst aan Chili, Brazilië, Bolivia, Colombia en Ecuador.
Heb je de benodigde vaccinaties voor Peru gehaald, dan heb je voor deze landen geen aanvullende vaccinaties nodig. Tel je verblijftijd in alle landen op om te bepalen of je de vaccinaties aanbevolen voor een langer verblijf nodig hebt. Voor alle genoemde landen gelden namelijk dezelfde aanbevelingen bij een verblijf langer dan drie maanden.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Ja, bijwerkingen kunnen ontstaan na een reisvaccinatie. Veel mensen hebben echter niet of nauwelijks last van klachten. Zijn er wel klachten, dan verdwijnen deze meestal binnen enkele dagen. Klachten die kunnen optreden variëren, en zijn bijvoorbeeld een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.
In zeer zeldzame gebieden kan een allergische reactie optreden. Als dit gebeurt, merk je dit direct tot maximaal tien minuten na het vaccineren. Mocht je de kliniek al hebben verlaten wanneer dit gebeurt, bel dan direct 112.
Een allergische reactie komt zelden voor.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dat is erg belangrijk. Op het moment dat je vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Raak je tijdens je reis door Peru besmet met deze ziektemaker, dan kan je alsnog ziek worden.
Bij een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts als je naar Peru reist vanuit een gele koorts-land, is het vernieuwen van je vaccinatie verplicht. Doe je dit niet, dan wordt mogelijk de toegang tot het land ontzegd.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Zoogdieren in Peru, zoals straathonden, kunnen soms rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Dit is een ernstige ziekte die zonder behandeling altijd dodelijk is, zelfs als je bent ingeënt tegen rabiës. Je kunt besmet raken wanneer een ziek dier je bijt, likt of krabt.
Je kunt niet altijd aan een dier zien of het rabiës heeft. Neem daarom geen risico en zoek direct medische hulp wanneer een dergelijke situatie zich heeft voorgedaan.
Heb je de rabiësvaccinatie gehad, dan heb je een behandeling nodig die op meer plekken beschikbaar is dan in de situatie zonder vaccinatie. Om deze reden wordt een rabiësvaccinatie aanbevolen bij een langer verblijf in Peru.
Zijn de ziekenhuizen in Peru van goede kwaliteit?
In de grote steden zijn de ziekenhuizen in Peru van een redelijke kwaliteit, maar minder goed dan in Nederland. Heb je tijdens je verblijf in Peru medische zorg nodig, dan is het verstandig een ziekenhuis in een grote stad op te zoeken. Ook privéklinieken zijn een mogelijkheid, hoewel deze vaak duurder zijn.
Waar mogelijk is het verstandig om te wachten tot thuiskomst in Nederland. Raadpleeg ook je zorg- en/of reisverzekeraar waar mogelijk voor een advies op maat.
Is een tocht door de Peruaanse natuur veilig?
Dat verschilt per regio. De Peruaanse natuur is wilder dan de Nederlandse en kent risico’s. In minder toeristische gebieden is het verstandig om je goed voor te bereiden en mogelijk een gids in te huren. Zo weet je zeker dat je niet verdwaalt raakt en heb je iemand bij je die de regio goed kent en daarmee ook de gevaren kent.