Inentingen Peru

Reisvaccinaties Peru

Ga je backpacken door Peru, of zoek het strand van het Zuid-Amerikaanse land op? Voor een veilige reis naar Peru is het belangrijk om de juiste reisvaccinaties te halen. Deze beschermen je tegen ziektes die in Peru voorkomen, maar we in Nederland niet of nauwelijks kennen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Peru halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Peru: welke inentingen zijn verplicht?

Voor een bezoek aan Peru zijn geen inentingen verplicht gesteld. Wel worden enkele vaccinaties aanbevolen.

Peru: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Peru worden de volgende reisvaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en gele koorts.

Gele koorts komt alleen ten oosten van de Andes en in het noordelijke kustgebied voor. Reis je hier niet naartoe, dan heb je de gele koorts-vaccinatie misschien niet nodig. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Peru: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Peru, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose. Of de vaccinatie tegen tuberculose nodig is, hangt onder meer af van de exacte bestemmingen binnen Peru en de aard van het bezoek. Bespreek de reis met een expert van Stadskliniek om te bepalen of de vaccinatie nodig is.

In sommige gevallen worden de vaccinaties ook al bij een korter verblijf aangeraden. Ook hierin kan Stadskliniek adviseren.

Over de inentingen voor Peru

Hoewel er in Peru onder meer door het klimaat en de minder ontwikkelde gezondheidszorg meer gezondheidsrisico’s bestaan, kunnen veel ziektes voorkomen worden met inentingen.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt in delen van Peru voor. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Peru. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Peru. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Peru en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Peru. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Peru, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Peru straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Peru

Vanwege het veelal warme klimaat in Peru en de minder hoge standaard voor hygiëne, loop je in het land een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel, dat bijvoorbeeld lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen.

Reizigersdiarree kan worden tegengegaan met loperamide. Houd er wel rekening mee dat diarree een mechanisme is dat bedoeld is om de ziektemaker uit het lichaam te werken. Loperamide wordt alleen aanbevolen wanneer om praktische redenen de diarree tegengegaan moet worden, of als de diarree verdere gezondheidsrisico’s veroorzaakt.

Uitdroging als gevolg van diarree kan voorkomen worden met ORS.

In Peru, op een strook in het centrum (de Andes) na, komt malaria voor. Met name in het noorden is het risico hierop relatief groot. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek om te bepalen of malariamedicatie nodig is tijdens de reis.

Muggen kunnen in Peru bovendien chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus overbrengen. Deze ziektes zijn doorgaans redelijk goed te behandelen, maar moeten wel tijdig gesignaleerd worden.

Voorkom muggenbeten met DEET, door bedekkende kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. Veel muggensoorten zijn met name in de avond actief.

Het kraanwater in Peru is niet veilig om te drinken, maar kan wel gebruikt worden om de tanden te poetsen (slik het water niet door) en te douchen. Koop drinkwater in flessen om het risico op ziekte te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This