Inentingen Paraguay

Vaccinaties en inentingen Paraguay

Ga je binnenkort backpacken in Paraguay? Of moet je voor zaken in Asunción zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Paraguay gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Paraguay.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Paraguay: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is de gele koorts-vaccinatie verplicht. Houd er rekening mee dat ook een overstap op de luchthaven van een land waar de ziekte voorkomt betekent dat een vaccinatie verplicht is.

Gele koorts komt voor in grote delen van Zuid-Amerika en Afrika. Je kunt in het overzicht voor gele koorts-landen zien waar gele koorts voorkomt.

Paraguay: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Paraguay worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR. 

De BMR-vaccinatie is niet voor iedereen nodig, omdat deze vaccinatie sinds sinds 1987 onder het rijksvaccinatieprogramma valt. Ben je in 1987 of later geboren, of heb je eerder mazelen gehad, dan hoef je deze vaccinatie in principe niet te halen.

Bespreek je situatie met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Paraguay: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maande in Paraguay, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: BCG (tuberculose) en rabiës.

In sommige gevallen worden deze inentingen ook al bij een verblijf korter dan drie maanden in Paraguay aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard en route van je reis. Bespreek daarom je reis door Paraguay met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Paraguay

Paraguay kent verschillende klimaatzones die variëren van een tropisch moussonklimaat tot een warm zeeklimaat. Door de verschillende klimaten en andere factoren, kun je in Paraguay te maken krijgen met ziektes die we niet of niet meer kennen in Nederland. Voor een aantal van deze ziektes kan je gevaccineerd worden ter bescherming.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in delen van Paraguay. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Ecuador. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Ecuador. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Ecuador. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Paraguay bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Paraguay. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Paraguay, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Paraguay

Paraguay kent diverse klimaten en heeft bovendien een minder hoge standaard voor hygiëne en gezondheidszorg dan Nederland. Dit leidt ertoe dat je ziektes kunt oplopen die we in Nederland niet (meer) kennen.

Bovendien is er een verhoogd risico op reizigersdiarree in het land. Je kunt dit oplopen door verontreinigd voedsel of water te nuttigen. Ga je in een restaurant of bij een eetstalletje eten, let dan zo mogelijk goed op de bereiding. Eet alleen voedsel dat goed gekookt of gebakken is. Eet geen voedsel dat lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven, met name wanneer het in de zon heeft gelegen.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Zo voorkom je uitdroging, dat met name in de warme gebieden van Paraguay snel kan optreden bij een voedselvergiftiging. Probeer bij voorkeur tijdelijk niet te reizen. ORS kan helpen om gehydrateerd te blijven. Dit is verkrijgbaar in drogisten in zowel Nederland als Paraguay.

Een diarreeremmer als loperamide kan de klachten verminderen. Gebruik dit echter alleen wanneer hiervoor een medische of praktische noodzaak is. Diarree helpt om de ziektemakers uit het lichaam te verwijderen. Dit tegengaan kan het ziekteproces verlengen.

Malaria komt in principe niet langer voor in Paraguay. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde het land in 2018 officieel malaria-vrij. In omliggende landen van Paraguay kan wel malaria voorkomen. Reis je door meerdere gebieden in Zuid-Amerika, dan kan het nemen van malariamedicatie wel nodig zijn. Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek voor advies op maat.

Hoewel er in principe geen risico op malaria meer is in Paraguay, kunnen muggen soms wel andere ziektes overbrengen. Het gaat hierbij om chikungunya, dengue (knokkelkoorts), het zikavirus en gele koorts. Alleen voor gele koorts is een vaccinatie beschikbaar.

Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten. Draag, met name in natuurgebieden, bij voorkeur bedekkende kleding. Slapen onder een klamboe wordt bovendien sterk aanbevolen. Een geïmpregneerde klamboe heeft hierbij de voorkeur. Door de behandeling die de klamboe heeft gehad kunnen muggen niet landen op de klamboe.

Het kraanwater in Paraguay is niet veilig om te drinken. Daarom wordt aangeraden om water in flessen te kopen in winkels. Koken van leidingwater is niet altijd voldoende.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This