Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Panama

Vaccinaties en inentingen Panama

Ga je binnenkort backpacken in Panama? Of moet je voor zaken bijvoorbeeld in Panama-Stad zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Panama gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Panama.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Panama: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je verblijf in Panama in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Dit is ook het geval wanneer je enkel een overstap hebt gemaakt op de luchthaven van een land waar de ziekte voorkomt.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om erachter te komen of dit voor jou het geval is.

Panama: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Panama worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, gele koorts en hepatitis A. Daarnaast zijn er ook enkele reisvaccinaties die worden aanbevolen wanneer je langer dan drie maanden in het land verblijft.

Panama: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Panama, dan worden de volgende vaccinaties ook aanbevolen: BCG (tuberculose), hepatitis B en rabiës. 

In sommige gevallen worden deze vaccinaties ook al bij een korter verblijf in Panama aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je bij de lokale bevolking verblijft. 

Bespreek je reis door Panama met een expert van StadsKliniek. Je ontvangt dan een advies op maat op basis van je reisplannen. 

Over de inentingen voor Panama

Panama kent een tropisch klimaat, waarbij er kleine verschillen zijn afhankelijk van de regio waarin je verblijft. Door dit klimaat en enkele andere factoren, kun je in Panama andere ziektes oplopen dan in Nederland het geval is. In veel gevallen is vaccinatie mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze ziektes.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in delen van Panama. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Panama. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Panama. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Panama. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Panama en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Panama bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Panama. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Panama, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Panama

Panama kent een tropisch klimaat. Daarnaast is de gezondheidszorg over het algemeen van een minder hoog niveau dan in Nederland en ligt ook de standaard voor hygiëne lager dan in Nederland. Hierdoor loop je in Panama gezondheidsrisico’s die we in Nederland niet of in mindere mate kennen.

In Panama loop je een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel of water. Ga je eten bij een restaurant of eetstalletje, kies dan voor voedsel dat goed gekookt of gebakken is. Probeer er ook zeker van te zijn dat het voedsel gekoeld bewaard is gebleven. Eten dat lange tijd in de zon heeft gelegen bederft sneller en kan besmet zijn met ziektemakers.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, probeer dan het reizen tijdelijk te beperken en zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. Drink voldoende water en gebruik een middel als ORS om vocht beter vast te houden. Dit is verkrijgbaar bij drogisten in zowel Nederland als Panama.

Het is mogelijk om een diarreeremmer als loperamide te nemen, maar doe dit alleen wanneer hier medische of praktische redenen voor zijn. Diarree helpt het lichaam om ziektemakers uit het lichaam te verwijderen. Een diarreeremmer kan daarom het ziekteproces verlengen.

In Panama komt malaria voor. In de volledige regio ten oosten van de hoofdstad Panama-Stad wordt aanbevolen om malariamedicatie te nemen. Je kunt dit verkrijgen via StadsKliniek vaccinaties.

Ten westen van de hoofdstad komt in het grootste gedeelte ook malaria voor, maar in mindere mate. Hier is het gebruik van mugwerende middelen voldoende. Kies altijd voor middelen die DEET bevatten. 

Muggen in Panama kunnen bovendien chikungunya, dengue, gele koorts en het zikavirus overdragen. Voor chikungunya, dengue en zika is geen vaccinatie mogelijk. Bescherm jezelf met mugwerende middelen en draag bij voorkeur bedekkende kleding.

Daarnaast is het verstandig om onder een klamboe te slapen, met name wanneer je in de buitenlucht slaapt. Kies bij voorkeur voor een klamboe die geïmpregneerd is. Dit betekent dat de klamboe is behandeld met een stof die het onmogelijk maakt voor muggen om te landen op de klamboe. Op deze manier kan je ook niet door een klamboe heen worden gestoken wanneer je ertegenaan ligt. 

Het kraanwater in Panama-Stad is in principe veilig om te drinken. Buiten de hoofdstad kan de kwaliteit van het leidingwater echter uiteenlopen. We raden daarom aan om het kraanwater te koken of te kiezen voor flessenwater dat je kunt kopen in winkels.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This