Inentingen Nepal

Reisvaccinaties Nepal

Ga je op reis naar Nepal, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen. Zo kun je jezelf beschermen tegen ziektes die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen, maar in Nepal wel een bedreiging vormen. Ben je ingeënt dan kun je met een gerust hart op weg gaan naar Nepal voor een mooie reis.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Nepal halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Nepal: welke inentingen zijn verplicht?

Breng je een bezoek aan Nepal, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je in deze zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land dat langer dan 12 uur duurt.

Gele koorts komt voor in Zuid-Amerika en Afrika. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een compleet overzicht.

Nepal: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Nepal worden de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, BMR, hepatitis A en DTP.

De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je als kind niet bent ingeënt met dit vaccin. Dit geldt over het algemeen voor mensen die voor 1976 zijn geboren.

Nepal: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Nepal, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms japanse encefalitis of tuberculose.

De laatste twee vaccinaties zijn in principe alleen aanbevolen wanneer je intensief in contact staat met de lokale bevolking. In sommige gevallen worden de inentingen ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Nepal

In Nepal is de gezondheidszorg minder ver ontwikkeld en is ook de hygiëne minder goed dan in Nederland. Hierdoor komen er ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Voor veel ziektes kan je ingeënt worden, zodat je beschermd bent tijdens je bezoek.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Nepal, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Nepal. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Nepal. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Nepal. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Nepal en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Nepal. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Nepal, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Nepal straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Nepal, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Nepal

De standaard van hygiëne en gezondheidszorg is in Nepal een stuk lager dan in Nederland. Hierdoor zijn er meer gezondheidsrisico’s om rekening mee te houden. Net als in veel andere landen, is er ook in Nepal een verhoogd risico op reizigersdiarree. Meestal gebeurt dit door verontreinigd voedsel te nuttigen.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In de zuidelijke helft van Nepal komt malaria voor. Meestal volstaan antimuggenmaatregelen, maar soms wordt het aanbevolen een noodbehandeling mee te nemen.. Muggen kunnen bovendien dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika veroorzaken.

Bescherm jezelf met bedekkende kleding en muggenwerende middelen die DEET bevatten. Slaap onder een klamboe, want de muggen steken vooral in de avond, nacht en vroege ochtend. Neem bij twijfel over symptomen contact op met een arts, omdat de ziektes ernstige gevolgen kunnen hebben zonder behandeling.

Het leidingwater in Nepal is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in flessen in winkels. Leidingwater kan wel gebruikt worden om te douchen en tanden te poetsen (niet doorslikken, bij voorkeur ook flessenwater gebruiken).

Veelgestelde vragen Nepal

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Nepal aanbevolen?

Sommige (infectie)ziekten komen vaker voor dan andere ziektes of zijn meer besmettelijk. Om deze reden worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen. Bij een langer verblijf is de kans groter dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met een dergelijke ziekte.

In het geval van Nepal gaat het om de volgende vaccinaties: hepatitis B, rabiës, tuberculose en Japanse encefalitis.

Of je de vaccinatie nodig hebt is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Dat geldt met name voor tuberculose en Japanse encefalitis. Het is daarom belangrijk om je reis goed te bespreken met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in Nepal?

Malaria komt voor in de zuidelijke helft van Nepal. In de meeste gevallen wordt aanbevolen om malariamedicatie te nemen wanneer je dit gebied in Nepal bezoekt. In Chitwan National Park is dit meestal niet het geval.

In de hogergelegen gebieden van Nepal loop je geen risico op malaria. Bespreek je reis door Nepal tijdens je afspraak bij StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.

Kunnen muggen in Nepal andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Nepal kunnen soms ook het zikavirus, dengue (knokkelkoorts), chikungunya en Japanse encefalitis overbrengen. Alleen tegen Japanse encefalitis is vaccinatie mogelijk.

Krijg je te maken met symptomen die lijken op één van de genoemde ziektes, zoek dan medische hulp. Zonder behandeling kunnen de klachten van deze ziektes ernstig zijn.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten met DEET, slaap onder klamboe en draag waar mogelijk bedekkende kleding.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Nepal?

Nepal grenst aan India en China en ligt dichtbij Bhutan en Bangladesh. De aanbevolen vaccinaties voor Nepal gelden ook voor deze landen.

Ook de aanbevolen vaccinaties voor een langer verblijf zijn hetzelfde. Houd er rekening mee dat je daarom de verblijfsduur in ieder land bij elkaar moet optellen, om te bepalen of je een vaccinatie aanbevolen bij langer verblijf nodig hebt.

Ga je naar China, dan wordt mogelijk ook de vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, hoewel de meeste mensen weinig last hebben van klachten. Krijg je klachten als gevolg van een reisvaccinatie, dan gaat het meestal om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee dagen. Ben je ziek of zijn er andere bijzonderheden in je gezondheidssituatie, dan kan het risico op bijwerkingen groter zijn. Geef bijzonderheden daarom altijd aan voor het vaccineren.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie start in dat geval vanaf het moment van vaccineren tot tien minuten hierna. Mocht je een allergische reactie krijgen en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is belangrijk om te doen. Wanneer een vaccinatie is verlopen, is de kans groot dat je niet meer goed beschermd bent tegen de betreffende ziekte. Dit betekent dat je bij een nieuwe besmetting ziek kunt worden.

Gaat het om een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts, dan kan een verlopen vaccinatie er ook toe leiden dat je de toegang tot Nepal wordt ontzegd. Neem geen risico’s met je gezondheid en laat je reisvaccinaties voor Nepal tijdig vernieuwen, ook als de vaccinatie tijdens je verblijf verloopt.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Bij een beet, krab of zelfs een lik kun je door een ziek dier besmet worden met het rabiësvirus. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk, zelfs als je de inenting tegen rabiës hebt gehaald.

Ben je gevaccineerd, dan heb je een behandeling nodig die op meer plekken ter wereld beschikbaar is. Daarom is de rabiësvaccinatie alsnog nuttig.

Neem geen enkel risico bij een beet, krab of lik van een zoogdier in Nepal. Je kunt niet altijd zien of een dier ziek is. Bij een besmetting is snelle behandeling noodzakelijk.

Zijn de ziekenhuizen in Nepal van goede kwaliteit?

Over het algemeen niet. Nepal heeft weinig ziekenhuizen en vaak zijn deze van een lage kwaliteit. Heb je medische zorg nodig en kan dit niet tot Nederland wachten, dan kun je het beste kiezen voor een ziekenhuis in hoofdstad Kathmandu. Daarbij zijn er ook privéklinieken beschikbaar van een hogere kwaliteit.

Raadpleeg waar mogelijk eerst je zorg- en/of reisverzekeraar voor advies. Houd er rekening mee dat je vaak contact moet afrekenen in een Nepalees ziekenhuis.

Is een tocht door de natuur veilig in Nepal?

Nepal is wereldberoemd vanwege het Himalaya-gebergte en Mount Everest. Afhankelijk van het gebied dat je bezoekt, verschilt de natuur van glooiend heuvelgebied tot zeer onherbergzame berggebieden.

Wees goed voorbereid voor je tocht en ga bij voorkeur met een gids op pad, met name wanneer je voor langere tijd de natuur in wilt gaan. Ook hevige weersomstandigheden kunnen de veiligheid van je tocht in Nepal beïnvloeden.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This