Reisvaccinaties Nepal
Ga je op reis naar Nepal, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen. Zo kun je jezelf beschermen tegen ziektes die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen, maar in Nepal wel een bedreiging vormen. Ben je ingeënt dan kun je met een gerust hart op weg gaan naar Nepal voor een mooie reis.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Nepal halen bij Stadskliniek.
Nepal: welke inentingen zijn verplicht?
Breng je een bezoek aan Nepal, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je in deze zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land dat langer dan 12 uur duurt.
Gele koorts komt voor in Zuid-Amerika en Afrika. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een compleet overzicht.
Nepal: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan Nepal worden de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, BMR, hepatitis A en DTP.
De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je als kind niet bent ingeënt met dit vaccin. Dit geldt over het algemeen voor mensen die voor 1976 zijn geboren.
Nepal: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Nepal, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms japanse encefalitis of tuberculose.
De laatste twee vaccinaties zijn in principe alleen aanbevolen wanneer je intensief in contact staat met de lokale bevolking. In sommige gevallen worden de inentingen ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.
Over de inentingen voor Nepal
In Nepal is de gezondheidszorg minder ver ontwikkeld en is ook de hygiëne minder goed dan in Nederland. Hierdoor komen er ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Voor veel ziektes kan je ingeënt worden, zodat je beschermd bent tijdens je bezoek.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Nepal
De standaard van hygiëne en gezondheidszorg is in Nepal een stuk lager dan in Nederland. Hierdoor zijn er meer gezondheidsrisico’s om rekening mee te houden. Net als in veel andere landen, is er ook in Nepal een verhoogd risico op reizigersdiarree. Meestal gebeurt dit door verontreinigd voedsel te nuttigen.
Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
In de zuidelijke helft van Nepal komt malaria voor. Meestal volstaan antimuggenmaatregelen, maar soms wordt het aanbevolen een noodbehandeling mee te nemen.. Muggen kunnen bovendien dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika veroorzaken.
Bescherm jezelf met bedekkende kleding en muggenwerende middelen die DEET bevatten. Slaap onder een klamboe, want de muggen steken vooral in de avond, nacht en vroege ochtend. Neem bij twijfel over symptomen contact op met een arts, omdat de ziektes ernstige gevolgen kunnen hebben zonder behandeling.
Het leidingwater in Nepal is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in flessen in winkels. Leidingwater kan wel gebruikt worden om te douchen en tanden te poetsen (niet doorslikken, bij voorkeur ook flessenwater gebruiken).