Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Namibië

Reisvaccinaties Namibië

Ga je binnenkort op reis naar Namibië? Voordat je in het vliegtuig stapt, is een terdege voorbereiding van belang. Met de juiste reisvaccinaties ga je goed beschermd op weg en loop je minder gezondheidsrisico’s tijdens je verblijf in Namibië.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Namibië.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Namibië: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je bezoek aan Namibië in een land geweest waar gele koorts heerst, dan moet je hiertegen gevaccineerd zijn. Let op: dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land die meer dan 12 uur duurt.

Namibië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Namibië worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen BMR.

De BMR vaccinatie is voor de meeste Nederlanders niet nodig, omdat kinderen deze vaccinatie in Nederland krijgen.

Namibië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Namibië, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms meningitis en tuberculose (BCG).

De meningitis vaccinatie wordt alleen aanbevolen wanneer je lange tijd in het grensgebied met Angola verblijft en hierbij intensief in contact komt met de lokale bevolking. De tuberculose vaccinatie wordt onder bepaalde omstandigheden ook aangeraden bij intensief contact met de lokale bevolking

Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een persoonlijk advies op maat.

Over de inentingen voor Namibië

Namibië is een land in ontwikkeling dat bovendien een warm klimaat kent. Om deze redenen komen er in Namibië meer gezondheidsrisico’s voor dan in Nederland. Met de juiste vaccinaties kan een aantal risico’s geminimaliseerd worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Namibië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Namibië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Namibië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Namibië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Namibië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Namibië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Namibië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Namibië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinatie verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Meningitis

Meningitis is een hersenvliesontsteking, meestal veroorzaakt door de meningokokkenbacterie. Via het Nederlandse vaccinatieprogramma zijn de meeste mensen hiertegen ingeënt, maar het gaat hierbij om slechts één type van de bacterie. In Namibië kunnen ook andere soorten van de bacterie voorkomen en alsnog een hersenvliesontsteking veroorzaken. Een vaccinatie is in principe alleen vereist wanneer je tijdens je bezoek intensief in contact staat met de lokale bevolking. Haal de vaccinatie bij voorkeur tien dagen voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Namibië

Net als in veel andere landen, loop je ook in Namibië een verhoogd risico op reizigersdiarree. Vaak wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van voedsel dat bedorven of besmet is.

Vermijd met name eten dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen. Wees er daarnaast altijd zeker van dat vlees en vis goed doorbakken is voor je het nuttigt.

Heb je reizigersdiarree, dan is voldoende water drinken van belang om uitdroging te voorkomen. Een middel als ORS kan hierbij helpen. Loperamide wordt gebruikt om diarree te stoppen, maar dit wordt alleen aangeraden wanneer er grote praktische of gezondheidsredenen bestaan. Diarree is een mechanisme om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Dit remmen kan leiden tot een langer ziekteproces.

In het noorden van Namibië komt malaria voor. Met name in de periode van november tot juni wordt het gebruik van malariatabletten aanbevolen. Daarnaast is het belangrijk om muggenbeten zo veel mogelijk te voorkomen, omdat ze in Namibië ook kunnen leiden tot dengue (knokkelkoorts) en filariasis.

Gebruik middelen met DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder klamboes. Muggen zijn vaak vooral in de avond actief.

In zoet water in Namibië kan schistosomiasis voorkomen, ook wel bekend als bilharzia. Dit is een parasiet die de huid kan penetreren en ziekte kan veroorzaken. Het wordt afgeraden om in stilstaand zoet water te gaan zwemmen.

Houd er rekening mee dat het leidingwater in Namibië niet veilig is om te drinken. Het water kan gebruikt worden om de tanden te poetsen (slik het water niet door) en om mee te douchen. Koop drinkwater altijd in afgesloten flessen in de winkel om geen risico te lopen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This