Inentingen Myanmar (Birma)

Vaccinaties en inentingen Myanmar

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Myanmar (Birma), dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Myanmar komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen kunnen deze voorkomen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Myanmar halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Je wordt geholpen door een erkende arts / deskundige
  • 7 Locaties in heel Nederland
  • LCR Gecertificeerd
  • Vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar
  • Uitgebreid reisadvies
  • Ook in de avond en het weekend

Myanmar: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Myanmar in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Ook een overstap op het vliegveld wordt hier doorgaans toe gerekend. Gele koorts komt voor in grote delen van Zuid-Amerika en Afrika.

Bekijk de lijst met gele koorts-landen voor een overzicht.

Myanmar: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Myanmar worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms BMR.

De BMR-vaccinatie is voor een grote groep Nederlanders niet vereist, omdat iedereen geboren na 1975 deze vaccinatie als kind krijgt.

Myanmar: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Myanmar, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, buiktyfus, rabiës en soms tuberculose en Japanse encefalitis.

De noodzaak voor een tuberculose- en/of Japanse encefalitis-vaccinatie hangt af van de aard van de reis. Daarnaast worden vaccinaties soms ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis door Myanmar met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Myanmar

Myanmar kent verschillende tropische en subtropische klimaten. Daarnaast is de standaard voor gezondheidszorg en hygiëne in het land lager dan in Nederland. Hierdoor zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan een bezoek. Reisvaccinaties kunnen deze risico’s in veel gevallen minimaliseren.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Myanmar, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Myanmar. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Myanmar. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Myanmar. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Myanmar en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Myanmar. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Myanmar, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Myanmar, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Myanmar straathonden en soms apen lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Myanmar. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Myanmar

Net als in veel andere landen, bestaat er in Myanmar een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt vaak veroorzaakt door verontreinigd voedsel. Vermijd eten dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen en let goed op de bereiding van voedsel.

Bij reizigersdiarree is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met warm weer kan het lichaam in korte tijd veel vocht verliezen. Drink veel water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In grote delen van Myanmar komt malaria voor. In veel gevallen wordt het aangeraden om een noodbehandeling mee te nemen om te gebruiken in het geval dat je malaria oploopt. Daarnaast kunnen muggen in Myanmar onder meer het zikavirus, chikungunya en knokkelkoorts overbrengen.

Voorkom muggenbeten in Myanmar met DEET, door bedekkende kleding te dragen en door onder een klamboe te slapen. De meeste muggen zijn met name in de avond actief. Neem bij gezondheidsklachten altijd contact op met een arts.

Het leidingwater in Myanmar is niet veilig om te drinken en kan ziekte veroorzaken. Douchen en tandenpoetsen (niet doorslikken) kan wel. Koop water in flessen voor consumptie. Dit is vrijwel overal verkrijgbaar in het land.

Veelgestelde vragen Myanmar

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Myanmar aanbevolen?

Sommige ziektes komen vaker voor dan andere ziektes. Onder meer om deze reden worden sommige inentingen pas aanbevolen wanneer je gedurende een langere tijd in Myanmar verblijft. Voor Myanmar zijn dit bijvoorbeeld hepatitis B, rabiës en buiktyfus.

De aanbeveling voor een specifieke reisvaccinatie is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Een voorbeeld hiervan is Japanse encefalitis. Deze ziekte wordt door muggen overgedragen en komt vooral veel voor bij veedieren. Verblijf je korter dan drie maanden in Myanmar, maar wel veel in de buurt van vee, dan kan deze vaccinatie alsnog worden aanbevolen.

Het is daarom belangrijk om jouw reis door Myanmar goed te bespreken met een expert van StadsKliniek. Zo weet je zeker dat je met de juiste reisvaccinaties kunt beginnen aan je reis.

Kan ik malaria oplopen in Myanmar?

Ja, er komt malaria voor in Myanmar. Dit is in gebieden die lager dan 1000 meter boven de zeespiegel liggen. Niet in ieder gebied van Myanmar is het risico op malaria echter even groot. Afhankelijk van je bestemming(en) binnen Myanmar kan aangeraden worden om preventieve malariatabletten te nemen, of alleen goede muggenwering te gebruiken.

Het grootste risico op malaria loop je in de kustregio in het uiterste zuiden van het land, in de regio rond de stad Loikaw en een het grootste gedeelte van het westen en noorden van het land.

Ga je deze regio’s bezoeken, dan is het nemen van malariamedicatie waarschijnlijk verstandig. Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek voor advies op maat. Het is mogelijk om via StadsKliniek een recept te ontvangen voor malariatabletten. Een vaccinatie tegen malaria bestaat helaas nog niet.

Kunnen muggen in Myanmar andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Myanmar (Birma) kunnen, naast malaria, ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts), zika en Japanse encefalitis overbrengen. Niet iedere ziekte wordt door dezelfde mug doorgegeven.

Je kunt gevaccineerd worden tegen Japanse encefalitis, maar niet de andere ziektes. Een vaccinatie tegen Japanse encefalitis wordt meestal alleen bij een lang verblijf aanbevolen. Krijg je te maken met symptomen die passen bij één van de ziektes, zoek dan medische hulp.

Kan ik veilig eten bij eetstalletjes in Myanmar?

Je kunt overal in Myanmar eten bij eetstalletjes en kleine restaurantjes. De keuken van Myanmar bestaat met name uit curry en rijst. Regionaal zijn er invloeden vanuit onder meer Thailand, India en Bangladesh. Hoewel je veilig kunt eten bij deze restaurantjes, is de standaard voor hygiëne niet van hetzelfde niveau als in Nederland.

Let er goed op dat met name vlees en vis goed doorbakken is voor je het eet. Vermijd restaurantjes waar het eten lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven. Dit vergroot namelijk de kans op een voedselvergiftiging. Over het algemeen is de populariteit van een restaurantje onder de lokale bevolking een goede graadmeter voor de veiligheid en kwaliteit van het eten.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Myanmar?

De vaccinaties die worden aanbevolen voor Myanmar, gelden ook voor de omringende landen (Thailand, Bangladesh, India en China).

Verblijf je langer dan drie maanden in China, dan wordt ook nog een vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen. Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Ga je vanuit Myanmar naar China, bespreek dit dan tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een vaccinatieadvies op maat.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Wanneer je reisvaccinaties ontvangt, kunnen er bijwerkingen ontstaan. Meestal gaat het hierbij om een zwelling op de plek van vaccinatie, lichte griepverschijnselen, koorts en/of spierpijn. Deze bijwerkingen zijn doorgaans licht en verdwijnen binnen enkele dagen.

Heb je een verzwakte weerstand of ben je ziek, dan kunnen er sneller bijwerkingen ontstaan. Deze kunnen bovendien iets steviger zijn dan normaal. Geef het aan wanneer je ziek bent of een verzwakte weerstand hebt.

Houden de bijwerkingen langere tijd aan of zijn ze van ernstige aard, neem dan contact op met StadsKliniek. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie ontstaan. Een allergische reactie ontstaat direct tot tien minuten na vaccinatie. Gebeurt dit na het verlaten van de kliniek, bel dan direct 112. Een allergische reactie op een reisvaccinatie is zeldzaam.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dit is erg belangrijk. Wanneer een reisvaccinatie niet meer geldig is, ben je mogelijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Je kunt bij een besmetting dus alsnog ziek worden. Gaat het om een verplichte vaccinatie, dan kan de douane van het betreffende land je bovendien de toegang weigeren.

Neem geen risico en laat verlopen vaccinaties altijd vernieuwen. Dit geldt ook voor inentingen die tijdens je reis verlopen. Alleen zo weet je zeker dat je volledig beschermd op reis gaat.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren in Myanmar (Birma) kunnen het rabiësvirus dragen. Rabiës wordt ook wel hondsdolheid genoemd en is een ziekte die zonder behandeling altijd dodelijk afloopt. Je kunt besmet raken wanneer een besmet dier je bijt, krabt of likt. Je kunt niet altijd zien of een dier besmet is met het virus.

Wanneer je gelikt, gekrabd of gebeten bent, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Dit is ook het geval wanneer je bent gevaccineerd tegen rabiës. Het verschilt sterk per persoon hoe snel de ziekte verloopt.

De behandeling die vereist is als je al gevaccineerd bent, is op meer locaties op de wereld beschikbaar dan de behandeling zonder eerdere vaccinatie. Zonder vaccinatie kan het zijn dat je moet uitwijken naar grote steden in het buitenland. Neem bij een beet, krab of lik geen risico.

Komen er zandvlooien voor in Myanmar?

Ja, er kunnen zandvlooien voorkomen in Myanmar. Zandvlooien veroorzaken veel jeuk en irritatie rond de beet. Sommige mensen worden in korte tijd tientallen tot honderden keren gebeten. Een beet is doorgaans niet gevaarlijk, maar kan leiden tot infecties van de huid. Hiertegen bestaat geen vaccinatie.

Zandvlooien zijn meestal vooral actief vanaf zonsondergang tot en met zonsopkomst. Overdag bevinden de vlooien zich onder het zandoppervlakte. Probeer het zand daarom niet te veel op te woelen.

Niet altijd en niet overal komen er evenveel zandvlooien voor. De lokale bevolking is meestal goed op de hoogte van de eventuele aanwezigheid. Insectwerende middelen met DEET kunnen zandvlooien weren.

Zijn de ziekenhuizen in Myanmar van goede kwaliteit?

De gezondheidszorg in Myanmar is van lage kwaliteit, ook in vergelijking met omringende landen. Word je ziek in Myanmar, dan wordt aangeraden om naar een ziekenhuis in een grote stad te gaan of waar mogelijk naar een ziekenhuis in een omringend land.

Ziekenhuizen in Myanmar kennen doorgaans een slechte staat van hygiëne, expertise en hebben een lage beschikbaarheid van middelen.

Word je ziek en is het niet mogelijk om bijvoorbeeld af te reizen naar Bangkok, neem dan in elk geval contact op met je reis- of zorgverzekeraar. Zij kunnen je voorzien van advies.

Kan ik medicijnen kopen in Myanmar?

In steden van Myanmar bevinden zich apotheken waar je medicijnen kunt kopen. Let bij de aankoop goed op de afkomst en de houdbaarheidsdatum. We raden aan om medicijnen mee te nemen vanuit Nederland. Bewaar deze in de originele verpakking om verwarring te voorkomen.

Kan ik veilig zwemmen in Myanmar?

Anders, dan in andere delen van Azië, loop je in Myanmar geen risico op de wormziekte bilharzia wanneer je in zoetwater zwemt. Let goed op lokale waarschuwing wat betreft zwemmen. Zo wordt zwemmen in het Inlemeer afgeraden, doordat het water vervuild is met onder meer kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

In andere delen van Myanmar kunnen er andere risico’s bestaan, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van dieren of stroming.

Is er veel luchtvervuiling in Myanmar?

Ja, Myanmar kampt in de grotere steden met ernstige luchtvervuiling. Jaarlijks worden tienduizenden doden in Myanmar toegeschreven aan langdurige blootstelling aan luchtvervuiling.

De mate van luchtvervuiling kan verschillen per periode en zelfs per dag. Op droge, warme dagen is de smog meestal het ergst. Daarnaast ontstaat er vaak smog wanneer gewassen in naburige gebieden worden verbrandt. Vermijd de steden wanneer er ernstige smog is.

Je kunt een gezichtsmasker dragen om klachten aan de ogen en luchtwegen te voorkomen, maar volledige bescherming bieden deze niet.

Wat is de zonkracht in Myanmar?

De zonkracht in Myanmar (aangegeven met de UV-index) verschilt per dag. Op heldere dagen kan deze bijzonder hoog zijn. Regelmatig wordt een UV-index van 9 bereikt op heldere, warme dagen (waarbij de index tot een maximum van 10 loopt).

Bij een hoge UV-index kun je al binnen enkele minuten verbranden. Draag dagelijks goede zonnebrand in Myanmar, ook wanneer het bewolkt is. Dit is ook verstandig op dagen dat de zonkracht minder sterk is. Breng regelmatig nieuwe zonnebrand aan. We raden je aan om zonnebrand te gebruiken met een hoge bescherming, minimaal SPF 20.

De aanbevolen beschermfactor is ook afhankelijk van je huidpigment. Mensen met een lichtere huid verbranden sneller dan mensen met een donkere huid.

Zijn er onveilige gebieden in Myanmar om te reizen?

Myanmar kent onveilige gebieden, zowel op het gebied van gezondheid als andere factoren, zoals criminaliteit. Onder meer in het grensgebied van China kan het gevaarlijk zijn door lokale onrust.

Lees je goed over de veiligheidssituatie rond jouw reistijd. Maak hierbij gebruik van het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Houd het lokale nieuws bovendien in de gaten voor informatie over onrust of gevaarlijke weersomstandigheden.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This