Vaccinaties en inentingen Myanmar
Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Myanmar (Birma), dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Myanmar komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen kunnen deze voorkomen worden met inentingen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Myanmar halen bij Stadskliniek.
Myanmar: welke inentingen zijn verplicht?
Ben je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Myanmar in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Ook een overstap op het vliegveld wordt hier doorgaans toe gerekend. Gele koorts komt voor in grote delen van Zuid-Amerika en Afrika.
Bekijk de lijst met gele koorts-landen voor een overzicht.
Myanmar: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan Myanmar worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms BMR.
De BMR-vaccinatie is voor een grote groep Nederlanders niet vereist, omdat iedereen geboren na 1975 deze vaccinatie als kind krijgt.
Myanmar: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Myanmar, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, buiktyfus, rabiës en soms tuberculose en Japanse encefalitis.
De noodzaak voor een tuberculose- en/of Japanse encefalitis-vaccinatie hangt af van de aard van de reis. Daarnaast worden vaccinaties soms ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis door Myanmar met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.
Over de inentingen voor Myanmar
Myanmar kent verschillende tropische en subtropische klimaten. Daarnaast is de standaard voor gezondheidszorg en hygiëne in het land lager dan in Nederland. Hierdoor zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan een bezoek. Reisvaccinaties kunnen deze risico’s in veel gevallen minimaliseren.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Myanmar
Net als in veel andere landen, bestaat er in Myanmar een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt vaak veroorzaakt door verontreinigd voedsel. Vermijd eten dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen en let goed op de bereiding van voedsel.
Bij reizigersdiarree is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met warm weer kan het lichaam in korte tijd veel vocht verliezen. Drink veel water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
In grote delen van Myanmar komt malaria voor. In veel gevallen wordt het aangeraden om een noodbehandeling mee te nemen om te gebruiken in het geval dat je malaria oploopt. Daarnaast kunnen muggen in Myanmar onder meer het zikavirus, chikungunya en knokkelkoorts overbrengen.
Voorkom muggenbeten in Myanmar met DEET, door bedekkende kleding te dragen en door onder een klamboe te slapen. De meeste muggen zijn met name in de avond actief. Neem bij gezondheidsklachten altijd contact op met een arts.
Het leidingwater in Myanmar is niet veilig om te drinken en kan ziekte veroorzaken. Douchen en tandenpoetsen (niet doorslikken) kan wel. Koop water in flessen voor consumptie. Dit is vrijwel overal verkrijgbaar in het land.