Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Mozambique

Vaccinaties en inentingen Mozambique

Ga je binnenkort op reis naar Mozambique? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Maputo zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Mozambique gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Mozambique.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Mozambique: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je vanuit een land waar gele koorts heerst naar Mozambique, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Dit is ook het geval wanneer je alleen overstapt in een gele koorts-land.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou het geval is. 

Mozambique: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Mozambique worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms BMR. 

De BMR-vaccinatie hebben mensen die na 1976 zijn geboren in principe als kind al gehad. Haal de vaccinatie wanneer dit niet het geval is en je bovendien nooit mazelen hebt gehad.

Mozambique: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Mozambique, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose. De noodzaak voor een tuberculosevaccinatie is afhankelijk van de aard van je verblijf.

Bij een verblijf van zes maanden of langer wordt ook de Meningococcen ACW135Y-vaccinatie aanbevolen.

Soms worden de inentingen ook al bij een korter verblijf in Mozambique aanbevolen. Bespreek je reis door Mozambique tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Mozambique

Mozambique kent een (sub)tropisch klimaat en is een land in ontwikkeling. Hierdoor komen er in het land (tropische) infectieziekten voor die we in Nederland niet (meer) kennen. In veel gevallen is vaccinatie mogelijk, zodat je goed beschermd op reis kunt gaan.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Mozambique. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Mozambique.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Mozambique. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Mozambiqueen sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Mozambique bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Mozambique. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Mozambique, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Mozambique. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Meningococcen ACW135Y

De meningococcen-vaccinatie beschermt je tegen meningitis, een ontsteking van het hersenvlies. Deze infectie kan van mens op mens worden overgedragen. Met name wanneer je veel onder de lokale bevolking verblijft loop je een verhoogd risico. Haal de vaccinatie minimaal een maand voor vertrek. De vaccinatie bestaat namelijk uit twee prikken, waarbij er minimaal een maand tussen de twee prikken moet zitten.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Mozambique

Mozambique is een land in ontwikkeling dat een matige kwaliteit van gezondheidszorg en hygiëne kent. In combinatie met het tropische klimaat van het land, betekent dit dat je in Mozambique een verhoogd risico loopt op verschillende infectieziekten, maar ook een voedselvergiftiging.

Vaak wordt een voedselvergiftiging veroorzaakt door het nuttigen van bedorven of besmet eten en drinken. Koop je eten bij kraampjes op straat, wees er dan zeker van dat het goed gekookt of gebakken is. Vermijd ook eten dat niet goed gekoeld bewaard is gebleven.

IJsblokjes kun je het beste vermijden, omdat deze vaak worden aangemaakt met leidingwater. Leidingwater is in Mozambique niet veilig om te drinken.

Krijg je te maken met een voedselvergiftiging, neem dan zoveel mogelijk rust en drink veel. Zo krijgt het lichaam de tijd om te herstellen en is de kans op uitdroging minder groot. Een middel als ORS kan helpen om gehydrateerd te blijven. Bij ernstige diarree kan ook loperamide gebruikt worden. Dit wordt alleen aangeraden bij praktische of medische noodzaak. Diarree helpt namelijk ook de ziektemakers te verwijderen. Loperamide vertraagt dit, maar vermindert wel de symptomen van de voedselvergiftiging.

In Mozambique kun je het gehele jaar te maken krijgen met malaria. In het hele land bestaat een reële kans op besmetting. Daarom is het gebruik van malariamedicatie aanbevolen bij een reis naar Mozambique. Je kunt deze via StadsKliniek verkrijgen.

Naast malaria, kun je in Mozambique ook andere muggenziekten oplopen: dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya. Voor deze ziektes bestaat helaas nog geen vaccinatie. Krijg je te maken met symptomen, neem dan contact op met een arts.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten met DEET en slaap bij voorkeur onder een klamboe. Ga je de natuur van Mozambique in, doe dit dan met een gids en draag bij voorkeur bedekkende kleding om onder meer muggenbeten te voorkomen.

Op de stranden van Mozambique kunnen zandvlooien voorkomen. Deze zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. De beten van zandvlooien zijn zelden gevaarlijk, maar wel vervelend. Soms kunnen beten leiden tot huidinfecties. Volg lokale adviezen op.

De gezondheidszorg in Mozambique is slecht. Heb je acute medische hulp nodig, doe dit dan bij voorkeur in de hoofdstad, of vlieg naar een meer ontwikkeld land als Zuid-Afrika of terug naar Nederland. Raadpleeg altijd eerst je zorgverzekeraar en eigen huisarts waar mogelijk.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This