Vaccinaties en inentingen Mexico
Ga je binnenkort op vakantie naar Mexico, of moet je voor je werk bijvoorbeeld naar Mexico-Stad? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden door de juiste vaccinaties te halen. Zo voorkom je dat je een ziekte kunt oplopen die de reis kan bederven en je gezondheid kan bedreigen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Mexico halen bij Stadskliniek.
Mexico: welke inentingen zijn verplicht?
De Mexicaanse overheid heeft geen vaccinaties verplicht gesteld voor reizigers uit Nederland.
Mexico: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Wij bevelen enkele inentingen aan voor een bezoek aan Mexico: DTP en hepatitis A. Bij een langer verblijf worden ook enkele andere inentingen aanbevolen.
Mexico: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Mexico, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en rabiës. Ook bij een verblijf korter dan drie maanden kan het verstandig zijn om deze vaccinaties te ontvangen.
Bespreek met een expert van Stadskliniek jouw reis om zo een advies op maat te ontvangen.
Over de inentingen voor Mexico
In Mexico heersen diverse klimaten, waaronder een tropisch, subtropisch en gematigd klimaat. Hierdoor komen er in Mexico ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen is vaccinatie mogelijk.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Mexico
De standaard voor hygiëne, gezondheidszorg en riolering is in grote delen van Mexico lager dan in Nederland. Daarnaast leidt ook het veelal warme, vochtige klimaat tot meer gezondheidsrisico’s voor reizigers.
Net als in veel andere landen, is het risico op reizigersdiarree in Mexico aanwezig. Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken is en vermijd markten waar vlees en andere voedselwaren lang in de open zon liggen.
Loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar.
Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
Het grootste deel van Mexico is malariavrij, met uitzondering van het grensgebied met Guatemala. Omdat ook hier het risico op malaria relatief klein is, wordt alleen het gebruik van mugwerende middelen aanbevolen. Kies voor middelen die DEET bevatten voor de meeste effectieve bescherming. Draag daarnaast zoveel mogelijk bedekkende kleding en slaap onder een klamboe.
In Mexico kunnen muggen bovendien het denguevirus overdragen op mensen bij een muggenbeet. Dit kan leiden tot dengue (knokkelkoorts). Deze ziekte is in eerste instantie herkenbaar aan plotseling hoge koorts, spierpijn en huiduitslag. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts. Er is geen vaccin tegen dengue.
Leidingwater in Mexico is niet veilig om te drinken. Kook leidingwater voor consumptie, maar koop bij voorkeur drinkwater in flessen. Leidingwater kan wel gebruikt worden om te douchen en de tanden te poetsen (niet doorslikken).
Houd er rekening mee dat fruit dat verkocht wordt op markten en in stalletjes vaak is afgespoeld met leidingwater. Spoel dit zelf na met water uit een fles.