Inentingen Mexico

Vaccinaties en inentingen Mexico

Ga je binnenkort op vakantie naar Mexico, of moet je voor je werk bijvoorbeeld naar Mexico-Stad? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden door de juiste vaccinaties te halen. Zo voorkom je dat je een ziekte kunt oplopen die de reis kan bederven en je gezondheid kan bedreigen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Mexico halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Mexico: welke inentingen zijn verplicht?

De Mexicaanse overheid heeft geen vaccinaties verplicht gesteld voor reizigers uit Nederland.

Mexico: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Wij bevelen enkele inentingen aan voor een bezoek aan Mexico: DTP en hepatitis A. Bij een langer verblijf worden ook enkele andere inentingen aanbevolen.

Mexico: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Mexico, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en rabiës.  Ook bij een verblijf korter dan drie maanden kan het verstandig zijn om deze vaccinaties te ontvangen.

Bespreek met een expert van Stadskliniek jouw reis om zo een advies op maat te ontvangen.

Over de inentingen voor Mexico

In Mexico heersen diverse klimaten, waaronder een tropisch, subtropisch en gematigd klimaat. Hierdoor komen er in Mexico ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen is vaccinatie mogelijk.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Mexico. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Mexico. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Mexico en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Mexico straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Mexico

De standaard voor hygiëne, gezondheidszorg en riolering is in grote delen van Mexico lager dan in Nederland. Daarnaast leidt ook het veelal warme, vochtige klimaat tot meer gezondheidsrisico’s voor reizigers.

Net als in veel andere landen, is het risico op reizigersdiarree in Mexico aanwezig. Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken is en vermijd markten waar vlees en andere voedselwaren lang in de open zon liggen.

Loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. 

Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

Het grootste deel van Mexico is malariavrij, met uitzondering van het grensgebied met Guatemala. Omdat ook hier het risico op malaria relatief klein is, wordt alleen het gebruik van mugwerende middelen aanbevolen. Kies voor middelen die DEET bevatten voor de meeste effectieve bescherming. Draag daarnaast zoveel mogelijk bedekkende kleding en slaap onder een klamboe.

In Mexico kunnen muggen bovendien het denguevirus overdragen op mensen bij een muggenbeet. Dit kan leiden tot dengue (knokkelkoorts). Deze ziekte is in eerste instantie herkenbaar aan plotseling hoge koorts, spierpijn en huiduitslag. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts. Er is geen vaccin tegen dengue.

Leidingwater in Mexico is niet veilig om te drinken. Kook leidingwater voor consumptie, maar koop bij voorkeur drinkwater in flessen. Leidingwater kan wel gebruikt worden om te douchen en de tanden te poetsen (niet doorslikken).

Houd er rekening mee dat fruit dat verkocht wordt op markten en in stalletjes vaak is afgespoeld met leidingwater. Spoel dit zelf na met water uit een fles.

Veelgestelde vragen Mexico

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Mexico aanbevolen?

Sommige ziektes komen vaker voor dan andere ziektes, wat ook betekent dat het risico op besmetting voor sommige ziektes groter is. Vaccinaties die alleen bij een langer verblijf worden aanbevolen, komen minder vaak voor of zijn minder besmettelijk.

Bij een langer verblijf in Mexico neemt de kans toe dat je een keer in een situatie terechtkomt waarin besmetting kan plaatsvinden. Om deze reden worden sommige vaccinaties alleen bij een lang verblijf aanbevolen. In het geval van Mexico gaat het om hepatitis B en rabiës.

Naast de duur van je verblijf, speelt ook de aard en locatie van je verblijf een rol. In sommige gebieden of omgevingen is het risico op ziekte groter. Bespreek je verblijf in Mexico met een expert van StadsKliniek vaccinaties om een advies op maat te krijgen. Zo weet je zeker dat je goed beschermd op reis gaat naar Mexico.

Kan ik malaria oplopen in Mexico?
Ja, dat is mogelijk. Dat is echter alleen het geval in de zuidwestelijke grensregio met Guatemala. In de provincies Chiapas en Oaxaca komt malaria voor. In principe is het in deze regio’s voldoende om de juiste muggenwering te gebruiken.

Kies voor muggenwering die DEET bevat, een stof die zeer effectief is tegen muggen en andere insecten. Slaap bij voorkeur onder een klamboe die geïmpregneerd is. Met een geïmpregneerde klamboe kunnen muggen niet landen op de klamboe en kun je dus ook niet door de klamboe gestoken worden wanneer je er tegenaan ligt.

In landen ten zuiden van Mexico komt vaker malaria voor. Afhankelijk van je reis kan het aanbevolen worden om preventieve medicijnen tegen malaria te nemen. Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.

Kunnen muggen in Mexico andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, muggen in Mexico kunnen soms ook zika, chikungunya en dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Dit zijn ziektes waartegen je niet gevaccineerd kunt worden. Ook hiervoor geldt dat je jezelf het beste kunt beschermen met muggenwering die DEET bevat.

Hoewel het verschilt per mug, is het verstandig om met name ‘s avonds goed op te letten en jezelf te beschermen.

Krijg je te maken met symptomen en klachten die lijken op die van de genoemde ziektes, of symptomen die je niet herkent, neem dan geen risico en raadpleeg een arts.

Kan ik veilig eten bij voedselstalletjes in Mexico?
Dit verschilt per regio. In de toeristische gebieden is de voedselhygiëne over het algemeen vrij goed. Let er op dat je geen voedsel nuttigt dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen. Dit geldt met name voor vlees en vis, maar ook voor groente.

Kies voor eten dat gekookt of gebakken is. In de meeste gevallen is dit voldoende om een voedselvergiftiging te voorkomen. Een goede vuistregel is om voor eetstalletjes in Mexico te kiezen die populair zijn onder andere toeristen en lokale bewoners. Dit laat meestal zien dat het eten hier goed en veilig is.

Heb ik andere inentingen nodig voor de omringende landen van Mexico?

Nee, voor omringende landen heb je geen aanvullende vaccinaties nodig.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Wanneer je een inenting haalt voor je reis, kun je te maken krijgen met bijwerkingen. Meestal gaat het hierbij om koorts, lichte griepverschijnselen en/of spierpijn. Deze klachten verdwijnen na enkele dagen weer.

Ben je al ziek of heb je, bijvoorbeeld door medicatie, een lage weerstand, dan kan het verstandig zijn om de vaccinatie even uit te stellen. Twijfel je of dit voor jou geldt, of heb je deze mogelijkheid niet vanwege je vertrekdatum, neem dan contact op met StadsKliniek.

Een expert van StadsKliniek kan je dan vertellen wat de beste optie is in jouw geval.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dit is erg belangrijk. Een vaccinatie die verlopen is, biedt mogelijk geen goede bescherming meer. Dit betekent dat je de betreffende ziekte dus alsnog kunt oplopen.

Neem geen risico met je gezondheid en vernieuw altijd reisvaccinaties die zijn verlopen of tijdens je reis gaan verlopen.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
In sommige gevallen kunnen zoogdieren in Mexico rabiës hebben (hondsdolheid). Dit is niet altijd zichtbaar bij het dier. Rabiës kan worden overgedragen door een beet, krab en soms een lik.

Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een zoogdier, zoals een hond of vleermuis, neem dan geen enkel risico en zoek direct medische hulp. Rabiës is zonder behandeling altijd dodelijk en een ziekte die zich zeer snel ontwikkeld in het lichaam.

Komen er zandvlooien voor in Mexico?
Ja, er kunnen zandvlooien voorkomen in Mexico. Deze kleine beestjes leven net onder het oppervlakte van stranden en andere zandpartijen. Doorgaans zijn zandvlooien vooral actief van zonsondergang tot zonsopkomst, maar ook overdag kun je gebeten worden.

Het wordt afgeraden om te graven in het zand, omdat dit de zandvlooien naar boven kan halen en kan leiden tot beten.

Zandvlooien zorgen voor jeuk, irritatie en enige pijn. Hoewel de beten over het algemeen niet gevaarlijk zijn, kan de huid rond de beten wel ontstoken raken, soms in combinatie met een bacteriële infectie.

Houd de huid goed schoon en bescherm jezelf met insectenwering die DEET bevat. Lijkt de situatie te verergeren, zoek dan medische hulp.

Zijn de ziekenhuizen in Mexico van goede kwaliteit?
De kwaliteit van ziekenhuizen in Mexico is in de grote steden goed. De artsen zijn hier goed opgeleid en spreken over het algemeen Engels. Buiten de grote steden is de kwaliteit van medische hulp minder groot en in afgelegen gebieden zelfs afwezig.

Heb je medische hulp nodig, dan raden we je aan om een ziekenhuis in een grote stad te bezoeken, mits dit mogelijk is. Neem voorafgaand aan een ziekenhuisbezoek (zo mogelijk) contact op met je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan je meer vertellen over dekking en zaken om op te letten.

Houd er rekening mee dat je de kosten voor de behandeling moet voorschieten en dit mogelijk contact moet gebeuren.

Kan ik medicijnen kopen in Mexico?
In apotheken in Mexico kun je de meest gangbare medicijnen ophalen. Let hierbij wel op de houdbaarheidsdatum van de medicijnen.

We raden echter aan om ook een eigen reisapotheek mee te nemen, met bijvoorbeeld pijnstilling en medicatie tegen reizigersdiarree. Houd deze altijd in de originele verpakking om misverstanden te voorkomen.

Neem je medicijnen op recept mee vanuit Nederland, neem dan een kopie van dit recept mee. Heb je medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zorg dan voor een kloppend medisch paspoort dat aantoont dat je deze medicijnen voor je gezondheidssituatie in bezit mag hebben.

Kan ik veilig zwemmen in Mexico?
Ja, maar met enige oplettendheid afhankelijk van je locatie. Hoewel je in Mexico geen ziektes als bilharzia kan oplopen, komen er in Mexico wel gevaarlijke dieren voor in sommige zoetwaterpartijen.

Mexico kent drie krokodilsoorten en enkele slangen die een gevaar kunnen zijn. Doorgaans blijven deze ver weg van de meer toeristische regio’s. We raden aan om je te laten adviseren door je hotel of andere lokale autoriteiten.

In de populaire regio’s zijn diverse stranden waar je zonder problemen de zee in kunt gaan. Ook hier is het verstandig om het lokale advies op te volgen.

Is een tocht door de bosgebieden gevaarlijk in Mexico?
Dit is afhankelijk van de regio waarin je je bevindt. In het noordoosten van Mexico, het grensgebied met de Verenigde Staten en de regio Guerrero zijn drugsbendes aanwezig en kunnen er confrontaties plaatsvinden tussen gewapende groeperingen. In deze regio’s is het onverstandig om op tochten te gaan.

In andere regio’s is het veiliger, maar zijn er enkele gezondheidsrisico’s door aanwezige dieren. Bovendien is het eenvoudig om verdwaald te raken wanneer er geen paden met wegwijzing zijn aangelegd.

Wil je graag een tocht door de natuur maken buiten de gebaande paden, dan raden we je aan een gids te zoeken die je kan begeleiden.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This