Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Mekka

Reisvaccinaties Mekka

Ga je binnenkort op reis naar Mekka voor de Hadj of Umrah? Of reis je om een andere reden naar Saoedi-Arabië? Voor een reis naar Mekka en de rest van Saoedi-Arabië is het belangrijk om de juiste reisvaccinaties te halen.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw inentingen voor Mekka.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Mekka: welke inentingen zijn verplicht?

Voor alle reizigers naar Mekka is een inenting tegen de meningokokkenbacterie verplicht. De meningokokkenziekte (ook meningitis genoemd) is erg besmettelijk en kan dodelijk aflopen.

Zonder deze vaccinatie is het niet mogelijk om een visum te krijgen voor Saoedi-Arabië.

Ben je gedurende de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Saoedi-Arabië in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Dit geldt ook voor mensen die alleen een overstap hebben gemaakt in een land waar gele koorts voorkomt.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou geldt.

Mekka: welke inentingen worden aanbevolen?

De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een bezoek aan Mekka en de rest van Saoedi-Arabië: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Voor mensen die niet ingeënt zijn met BMR (bof, mazelen, rode hond) en gedurende hun leven geen mazelen hebben gehad, kan de BMR-vaccinatie aanbevolen worden.

Mekka: welke vaccinaties worden aanbevolen bij een langer verblijf

Voor de Hadj of Umrah zijn de bovenstaande vaccinaties doorgaans toereikend. Bij een langer verblijf in het land en afhankelijk van de bestemmingen, kunnen enkele andere vaccinaties worden aanbevolen: hepatitis B en rabiës gedurende het verblijf.

Tijdens een consult bij Stadskliniek kan het reisschema besproken worden. Op basis hiervan kunnen onze experts je advies geven omtrent je inentingen.

Over de inentingen voor Mekka

Voor de tocht naar Mekka is het belangrijk om goed beschermd te zijn. Mensen van over de hele wereld komen samen, die ziektes kunnen meebrengen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Saoedi-Arabië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Saoedi-Arabië (en Mekka). 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Mekka. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Saoedi-Arabië (en Mekka). Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Meningitis

Meningitis is hersenvliesontsteking en kan door verschillende bacteriën en virussen worden veroorzaakt. Meestal is de veroorzaker een meningokokken-bacterie, waarvan verschillende varianten bestaan. In Nederland worden kinderen tegen een variant ingeënt, maar voor een bezoek aan Mekka is ook vaccinatie tegen andere varianten vereist. Haal de vaccinatie bij voorkeur tien dagen voor vertrek.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Saoedi-Arabië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Saoedi-Arabië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Mekka

In Saoedi-Arabië heerst een droog woestijnklimaat, waardoor er in het land ziektes voorkomen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Tijdens de Hadj reizen jaarlijks miljoenen moslims naar Mekka. Omdat zij uit verschillende gebieden uit de wereld komen en er veel mensen aanwezig zijn in een klein gebied, is het risico op onderlinge besmettingen relatief groot.

Net als in veel andere landen, komt ook in Saoedi-Arabië en Mekka reizigersdiarree regelmatig voor onder reizigers. Zorg altijd voor voedsel dat op hygiënische wijze bereid is en vermijd voedsel dat lang ongekoeld buiten heeft gelegen.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In het grensgebied met Jemen komt malaria voor. Hier kan worden volstaan met het nemen van antimuggenmaatregelen om malaria te voorkomen..

Muggen in Saoedi-Arabië kunnen echter ook het denguevirus met zich meedragen. Bij besmetting kan dengue (knokkelkoorts) ontstaan, herkenbaar aan een plotselinge hoge koorts, spierpijn en huiduitslag. Raadpleeg bij twijfel een arts.

In stilstaand zoet water kan bovendien schistosomiasis worden opgelopen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de larven van wormen die de huid kunnen binnendringen. Schistosomiasis kan onder meer hoesten, diarree, koorts en huiduitslag veroorzaken.

In Saoedi-Arabië komt HIV vaker voor dan in Nederland. Vermijd contact met bloed.

Leidingwater in Mekka en de rest van Saoedi-Arabië is in principe niet veilig om te drinken. Probeer altijd water in flessen te kopen om te drinken. Is dit niet mogelijk, kook het leidingwater dan gedurende vijf minuten en gebruik een zuiveringsmiddel om het water veilig te maken voor consumptie.

Veelgestelde vragen Mekka

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Saoedie-Arabië aanbevolen?

Sommige (infectie)ziekten komen vaker voor dan andere ziektes of zijn meer besmettelijk. Om deze reden worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen. Bij een langer verblijf is de kans groter dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met een dergelijke ziekte.

In het geval van Saoedie-Arabië gaat het om de volgende vaccinaties: hepatitis B en rabiës

Of je de vaccinatie nodig hebt is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Ga je verblijven in situaties waar je een verhoogd risico loopt op sommige ziektes, dan wordt een vaccinatie soms ook bij een korter verblijf aanbevolen.

Kan ik malaria oplopen in Saoedie-Arabië/Mekka?

Saoedie-Arabië kent malariagebieden, maar de meeste reizigers komen niet in deze gebieden of enkel in gebieden met een laag risico. Daarom is het meestal niet nodig om malariamedicatie te nemen tijdens je verblijf. Bespreek je reis door het land tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat. Is medicatie wel verstandig, dan kan je deze via StadsKliniek verkrijgen.

Kunnen muggen in Saoedie-Arabië andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Saoedie-Arabië kunnen soms ook het zikavirus, chikungunya of dengue (knokkelkoorts) overdragen. Tegen deze ziektes kun je helaas niet ingeënt worden. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen muggen met DEET, bedekkende kleding en door te slapen onder een klamboe.

Krijg je te maken met klachten, dan is het verstandig om medische zorg te zoeken. Zonder behandeling kunnen de ziektes ernstig verlopen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, hoewel de meeste mensen weinig last hebben van klachten. Krijg je klachten als gevolg van een reisvaccinatie, dan gaat het meestal om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee dagen. Ben je ziek of zijn er andere bijzonderheden in je gezondheidssituatie, dan kan het risico op bijwerkingen groter zijn. Geef bijzonderheden daarom altijd aan voor het vaccineren.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie start in dat geval vanaf het moment van vaccineren tot tien minuten hierna. Mocht je een allergische reactie krijgen en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is erg belangrijk. Op het moment dat je vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Raak je tijdens je reis door Saoedie-Arabië besmet met deze ziektemaker, dan kan je alsnog ziek worden.

Bij een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts als je naar Saoedie-Arabië reist vanuit een gele koorts-land, is het vernieuwen van je vaccinatie verplicht. Doe je dit niet, dan wordt mogelijk de toegang tot het land ontzegd.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Bij een beet, krab of zelfs een lik kun je door een ziek dier besmet worden met het rabiësvirus. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk, zelfs als je de inenting tegen rabiës hebt gehaald.

Ben je gevaccineerd, dan heb je een behandeling nodig die op meer plekken ter wereld beschikbaar is. Daarom is de rabiësvaccinatie alsnog nuttig.

Neem geen enkel risico bij een beet, krab of lik van een zoogdier in Saoedie-Arabië. Je kunt niet altijd zien of een dier ziek is. Bij een besmetting is snelle behandeling noodzakelijk.

Zijn de ziekenhuizen in Saoedie-Arabië van goede kwaliteit?

Ziekenhuizen in steden van Saoedie-Arabië zijn in principe van goede kwaliteit. Raadpleeg wanneer mogelijk eerst je zorg- en/of reisverzekeraar voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je de juiste zorg ontvangt. In buitengebieden kan er minder goede gezondheidszorg beschikbaar zijn.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This