Inentingen Mautitius
Reisvaccinaties Mauritius
Ga je binnenkort op vakantie naar Mauritius? Stap met een gerust hart in het vliegtuig door je goed voor te bereiden. Met de juiste reisvaccinaties minimaliseer je sommige gezondheidsrisico’s gedurende je bezoek aan het Afrikaanse land.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Mauritius halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Mauritius: welke inentingen zijn verplicht?
Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je bezoek aan Mauritius in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Ook een overstap die langer dan twaalf uur duurt geldt als een bezoek aan een gele koorts-land.
Mauritius: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan Mauritius worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A.
Mauritius: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Mauritius, dan wordt ook de volgende inenting aanbevolen: hepatitis B.
Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een persoonlijk advies op maat.
Over de inentingen voor Mauritius
De eilandstaat Mauritius ligt voor de kust van Afrika en kent een warm klimaat. In combinatie met een lagere standaard voor hygiëne en gezondheidszorg, leidt dit ertoe dat er in Mauritius andere gezondheidsrisico’s bestaan dan in Nederland. Met de juiste inentingen kunnen verschillende risico’s geminimaliseerd worden.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Mauritius, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Mauritius.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Mauritius. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Mauritius en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Mauritius
Net als in veel andere landen, loop je ook in Mauritius een verhoogd risico op reizigersdiarree. Vaak wordt dit veroorzaakt door voedsel dat bedorven is, of gewassen is met besmet water.
Vermijd eten dat langere tijd ongekoeld in de zon heeft gestaan en wees er zeker van dat groente gekookt is en vlees of vis gebakken is. Dit verlaagt het risico op een voedselvergiftiging aanzienlijk.
Heb je reizigersdiarree, dan kan loperamide gebruikt worden als diarreeremmer. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
Voorkom uitdroging door ORS te gebruiken en voldoende water te drinken. Met name in warm weer is de kans hierop groter.
In Mauritius komt geen malaria voor. Wel kunnen muggen onder meer dengue, zika en chikungunya overdragen. Tegen deze ziektes bestaat geen vaccin, maar ze zijn wel behandelbaar.
Voorkom muggenbeten door middelen met DEET te gebruiken, bedekkende kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. Raadpleeg bij onbekende symptomen altijd een arts.
Het leidingwater in Mauritius is niet veilig om te nuttigen. Wel kan het gebruikt worden om de tanden te poetsen (niet doorslikken) en te douchen. Koop drinkwater in flessen in de winkel.