Inentingen Marokko

Reisvaccinaties Marokko

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Marokko, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Marokko komen ziektes voor die in Nederland niet een bedreiging vormen.

Je kunt alle benodigde vaccinaties voor een bezoek aan Marokko halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Marokko: welke inentingen zijn verplicht?

Voor een bezoek aan Marokko zijn er geen vaccinaties verplicht gesteld door de Marokkaanse overheid. Wel zijn er enkele inentingen die worden aanbevolen bij een verblijf in het land.

Marokko: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Marokko worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen BMR.

De BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) is in principe alleen nodig wanneer je voor 1976 bent geboren. Mensen geboren na 1976 ontvangen deze vaccinatie als kind en zijn levenslang beschermd.

Marokko: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Marokko, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en in sommige gevallen BCG (tuberculose).

Soms worden deze vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Overleg met een expert van Stadskliniek om een advies op maat te ontvangen.

Over de inentingen voor Marokko

In Marokko heerst een subtropisch klimaat, waarbij het uiterste zuiden van het land een woestijnklimaat kent. Hierdoor komen er andere ziekten voor in het land dan in het koudere Nederland. Bovendien is de staat van hygiëne en gezondheidszorg in het land minder dan in Nederland. Met de juiste inentingen kan je beschermd worden tegen gezondheidsrisico’s.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Marokko. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Marokko. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Marokko. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Marokko en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Marokko. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Marokko, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de mindere staat van hygiëne in grote delen van Marokko, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Marokko straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere aandachtspunten voor Marokko

Marokko heeft een rijke eetcultuur die anders is dan in Nederland. Eten dat buiten gekocht wordt, draagt een extra risico op voedselvergiftiging. Net als in vrijwel ieder ander land loop je in Marokko het risico op reizigersdiarree. Reizigersdiarree kun je oplopen wanneer je verontreinigd voedsel of water nuttigt. Vermijd eetkraampjes waar het eten lange tijd open in de zon ligt. Dit kan een broeinest van ziektemakers vormen.

Loperamide en ORS kunnen de diarree tegengaan en uitdroging voorkomen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Ook middelen die helpen met hydrateren bij diarree of overgeven kunnen bij de drogist gekocht worden.

Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In Marokko komt geen malaria voor. Het is dan ook niet nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen hiertegen.

In Marokko is het mogelijk om in zoet, stilstaand water schistosomiasis op te lopen, ook wel bekend als bilharzia. Dit is een ziekte die over wordt gebracht door waterslakken. De ziekte kan leiden tot koorts, rugpijn en verlammingsverschijnselen, maar kan behandeld worden met medicijnen.

Het kraanwater kan in Marokko in principe niet gedronken worden. In en net rond Marrakech wordt vaak wel kraanwater gedronken, maar in andere steden, zoals Casablanca, is dit niet het geval. Vermijd het risico op ziekte door fleswater te kopen.

Veelgestelde vragen Marokko

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Marokko aanbevolen?

Sommige (infectie)ziekten komen vaker voor dan andere ziektes of zijn meer besmettelijk. Om deze reden worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen. Bij een langer verblijf is de kans groter dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met een dergelijke ziekte.

In het geval van Marokko gaat het om de volgende vaccinaties: buiktyfus (verblijf langer dan 2 weken) en hepatitis B en rabiës (verblijf langer dan 3 maanden).

Of je de vaccinatie nodig hebt is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Dat geldt met name voor tuberculose. Het is daarom belangrijk om je reis goed te bespreken met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in Marokko?

Nee, er komt geen malaria voor in Marokko. Je hoeft dus ook geen malariamedicatie mee te nemen.

Kunnen muggen in Marokko andere ziektes dan malaria dragen?

Nee, tropische muggenziekten komen niet voor in Marokko. Wil je toch muggenbeten zo goed mogelijk voorkomen, gebruik dan DEET, slaap onder een klamboe en draag bedekkende kleding.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Marokko?

Marokko grenst aan Algerije en Spanje. Met de vaccinaties voor Marokko heb je voor deze landen geen aanvullende inentingen nodig en kun je veilig reizen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Ja, er kunnen bijwerkingen ontstaan bij een inenting. De meeste mensen hebben echter niet of nauwelijks last van klachten. Ontstaan er wel klachten, dan verdwijnen deze meeste binnen enkele dagen. Het kan dan gaan om roodheid op de plek van injectie, zwelling, roodheid, koorts, moeheid en (lichte) pijn. Sommige mensen vallen flauw na een vaccinatie. Dit is niet gevaarlijk en onze artsen weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden na een inenting. Dit gebeurt dan binnen tien minuten na het vaccineren. Gebeurt dit en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is erg belangrijk. Op het moment dat je vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Raak je tijdens je reis door Marokko besmet met deze ziektemaker, dan kan je alsnog ziek worden.

Vernieuw je reisvaccinaties voor Marokko op tijd om geen onnodige risico’s te lopen. Je kunt in je gele vaccinatieboekje zien of een vaccinatie (bijna) verloopt.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen soms rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Dit is een dodelijk infectieziekte die zo snel mogelijk behandeld moet worden. Je kunt aan en dier helaas niet altijd zien of het hondsdolheid heeft. Een beet, krab en zelfs lik kan al voldoende zijn om besmet te raken met rabiës.

Heeft dit plaatsgevonden, zoek dan direct medische hulp om er zeker van te zijn dat je op tijd behandeld kan worden, mocht je besmet zijn. Je hebt ook behandeling nodig als je gevaccineerd bent. Met een vaccinatie is de behandeling echter eenvoudiger en op meer locaties beschikbaar.

Zijn de ziekenhuizen in Marokko van goede kwaliteit?

In de grotere steden van Marokko zijn ziekenhuizen van redelijke tot goede kwaliteit. Heb je een ziekenhuisbehandeling nodig, dan is het dus verstandig om deze in een grote stad te verkrijgen. In grote steden zijn ook privéklinieken van goede kwaliteit, die echter wel duurder zijn.

Buiten de steden is de medische zorg in Marokko een stuk beperkter. Raadpleeg waar mogelijk eerst je reis- en/of zorgverzekeraar. Zo kan je een advies op maat krijgen en weet je zeker dat je de juiste behandeling krijgt.

Is een tocht door de natuur veilig in Marokko?

Marokko kent uitgestrekte natuurgebieden met bergen en woestijn. Sommige gebieden zijn goed begaanbaar en populair onder toeristen. Andere gebieden zijn onherbergzaam. Hier bestaan risico’s en kun je verdwaald raken. Het is op dergelijke plekken verstandig om met een gids op pad te gaan.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This