Inentingen Maleisië
Vaccinaties en inentingen Maleisië
Ga je binnenkort naar Maleisië, of moet je bijvoorbeeld voor een zakenreis naar Kuala Lumpur, dan is het belangrijk om vooraf de juiste inentingen te halen. Met de juiste vaccinaties kun je met een gerust hart in het vliegtuig naar Maleisië stappen.
Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Maleisië.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
De voordelen van Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Maleisië: welke inentingen zijn verplicht?
Voor een bezoek aan Maleisië zijn geen vaccinaties verplicht, tenzij je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een gele koorts-land bent geweest. Ook wanneer je enkel bent overgestapt in een land met gele koorts, maar deze overstap meer dan 12 uur duurde, is een vaccinatie verplicht.
Weet je niet zeker of dit voor jou geldt? Bekijk dan de lijst van gele koorts-landen.
Maleisië: welke vaccinaties worden aanbevolen?
De volgende vaccinaties worden aanbevolen voor een bezoek aan Maleisië: DTP, hepatitis A en BMR. De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je in het verleden niet bent ingeënt tegen mazelen.
Maleisië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je meer dan drie maanden in Maleisië, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms Japanse encephalitis en tuberculose.
De noodzaak van de laatste twee vaccinaties hangt met name af van de gebieden die je gaat bezoeken in Maleisië en de activiteiten die je hier onderneemt.
Bespreek met een expert van Stadskliniek je reisschema om te bepalen welke inentingen noodzakelijk zijn voor je reis naar Maleisië.
Over de inentingen voor Maleisië
In Maleisië heerst een tropisch klimaat, waardoor ook diverse tropische infectieziektes voorkomen in het land. Tegen een groot aantal ziektes kan je worden ingeënt.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Maleisië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Maleisië.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Maleisië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
BMR
BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Maleisië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Maleisië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Tuberculose (BCG)
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Maleisië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Maleisië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Maleisië straathonden en soms apen lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Japanse encefalitis
Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Maleisië. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.
De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Maleisië
De rijke eetcultuur van Maleisië is voor veel reizigers een extra reden om het land te bezoeken, maar de voedselhygiëne in Maleisië voldoet niet aan de standaard in Nederland. Dit betekent dat je een verhoogd risico loopt op voedselvergiftiging en verwante aandoeningen.
Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.
Loperamide (diarreeremmer) en ORS (gehydrateerd blijven) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
In sommige delen van Maleisië komt de malariamug voor. Malaria is een infectieziekte die dodelijk kan aflopen. Ga je gebieden in Maleisië bezoeken waar de mug voorkomt, dan kan het raadzaam zijn om een noodbehandeling tegen malaria mee te nemen. Bespreek dit met een deskundige van Stadskliniek.
Naast malaria, kunnen muggen in Maleisië ook het denguevirus (knokkelkoorts) en zikavirus met zich dragen. Een besmetting met deze virussen kan eveneens leiden tot ernstige ziekte.
Vermijd muggenbeten met DEET-spray en gebruik een klamboe en draag lange kleding wanneer je de natuur ingaat.
Hoewel de kwaliteit van leidingwater in Maleisië niet voldoet aan de standaard van Nederland, is het leidingwater in grote steden van Maleisië in principe drinkbaar. Om geen risico te nemen wordt aangeraden om drinkwater te kopen in winkels. In niet-stedelijke gebieden is leidingwater in principe niet drinkbaar. Wel kan leidingwater altijd gebruikt worden om de tanden te poetsen en te douchen.
Veelgestelde vragen Maleisië
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Maleisië aanbevolen?
Of een vaccinatie wordt aanbevolen hangt echter ook af van de aard van je reis. Zo kan een vaccinatie tegen Japanse encefalitis ook worden aanbevolen bij een korte reis waarin je je veel gaat bevinden in een landelijk gebied met vee. Dit zijn regio’s waarin de ziekte vaker voorkomt.
Wil je weten welke vaccinaties worden aanbevolen voor jouw reis, bespreek je reis dan met een expert van StadsKliniek vaccinaties. Je ontvangt dan een advies op maat, zodat je veilig op het vliegtuig naar Maleisië kunt stappen.
Kan ik malaria oplopen in Maleisië?
Op het vasteland van Maleisië komt alleen in het binnenland malaria voor. Malaria komt hier echter niet veel voor, waardoor in de meeste gevallen het voldoende is om enkel muggenwering te gebruiken.
Op eilandgedeelte van Maleisië komt in de kustregio eveneens geen malaria voor, met uitzondering van de oostkust. In het binnenland en de grensregio met Indonesië komt er wel malaria voor. Hier wordt in de meeste gevallen aanbevolen om een noodbehandeling mee te nemen en antimuggenmaatregelen toe te passen.
Bespreek je reis door Maleisië met een expert van StadsKliniek om een advies op maat te krijgen wat betreft malariapreventie.
Krijg je last van symptomen die lijken op malaria, zoek dan altijd medische hulp.
Kunnen muggen in Maleisië andere ziektes dan malaria dragen?
Voor Japanse encefalitis is een vaccinatie beschikbaar. Deze wordt alleen bij een lang verblijf aanbevolen of wanneer je veel rond vee verblijft.
Voor de andere ziektes zijn vaccinaties niet mogelijk. Krijg je te maken met symptomen die lijken op symptomen van de genoemde ziektes, raadpleeg dan een arts. Dit geldt ook voor klachten die je niet herkent.
De meeste muggen zijn actief in de avond en nacht, maar ook overdag kun je gestoken worden. Gebruik muggenwering met DEET, een goede klamboe en bij voorkeur bedekkende kleding om muggenbeten effectief te voorkomen.
Kan ik veilig eten bij kleine eetstalletjes in Maleisië?
Over het algemeen zijn eetstalletjes die populair zijn onder de lokale bevolking en toeristen van goede kwaliteit. Wees echter altijd alert op de bereiding en wijze van bewaren van voedsel.
Loop je toch een voedselvergiftiging op, neem dan rust, drink voldoende en neem zo nodig een medicijn als loperamide, dat diarree kan remmen. Dit laatste is normaal gesproken alleen nodig wanneer er een risico op uitdroging is.
Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Maleisië?
Reis je vanuit Maleisië naar Indonesië , Cambodja of Vietnam en verblijf je er langer dan drie maanden, dan wordt ook een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.
Voor Thailand , gelden dezelfde aanbevelingen voor inentingen als voor Maleisië het geval is.
Houd er wel rekening mee dat in grote delen van Indonesië, Vietnam en Cambodja malaria voorkomt en je mogelijk medicijnen moet nemen hiertegen wanneer je door Indonesië reist.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Deze klachten verdwijnen na enkele dagen en zijn meestal niet zwaar. Wanneer je, bijvoorbeeld door medicijngebruik, een verlaagde weerstand hebt of al ziek bent, wordt afgeraden op dat moment vaccinaties te halen.
Mocht je bijvoorbeeld door een aanstaande vertrekdatum niet kunnen wachten met de vaccinaties, neem dan contact op met StadsKliniek. Er kan dan samen bekeken worden wat de beste optie is met betrekking tot het ontvangen van reisvaccinaties.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dit is erg belangrijk. Wanneer een vaccinatie verlopen is, kan niet meer met zekerheid gezegd worden of de vaccinatie volledig bescherming aan je biedt. Dit betekent dus dat je opnieuw ziek kunt worden, ondanks het feit dat je enkele jaren ervoor ingeënt bent.
Dit is een onnodig risico dat met één vaccinatie verholpen kan worden.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
De ziekte kan worden overgebracht door een beet, krab of lik. Heeft dit bij jou plaatsgevonden, dan is directe medische zorg erg belangrijk. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk. Daarnaast is het ziekteverloop erg snel: wacht dus niet.
Let op: ook wanneer je de vaccinatie tegen rabiës hebt ingehaald moet je nog direct behandeld worden. Het verschil zit het type medicijn waarmee je behandeld moet worden.
Het medicijn dat je nodig hebt wanneer je nooit bent ingeënt tegen rabiës is minder goed beschikbaar op de wereld dan het medicijn dat nodig is na een vaccinatie.
Komen er zandvlooien voor in Maleisië?
Probeer zo min mogelijk in het zand te woelen, omdat zandvlooien net onder het oppervlakte leven. Insectenwering met DEET kan zandvlooien tegengaan.
De beten van een zandvlo zijn in principe niet gevaarlijk. Wel kun te maken krijgen met een ontsteking of besmetting met bacteriën. Houd de plekken rond beten goed schoon en neem bij een verergering van de situatie contact op met een arts.
Zijn de ziekenhuizen in Maleisië van goede kwaliteit?
Neem voorafgaand aan een ziekenhuisbezoek waar mogelijk altijd contact op met je zorgverzekeraar. De verzekeraar kan je meer vertellen over de dekking, lokale zorg en gebruikelijke gang van zaken.
Houd er ook rekening mee dat je medische zorg moet voorschieten, ook bij volledige dekking van je reis- of zorgverzekeraar. In Maleisië zou het kunnen dat je de behandeling bovendien contant moet afrekenen.
Kan ik medicijnen kopen in Maleisië?
We raden je bovendien aan om je eigen reisapotheek mee te nemen naar Maleisië, met name wanneer je reist naar onherbergzame gebieden. Denk bij een reisapotheek bijvoorbeeld aan pijnstilling, diarreeremmers, muggenwering, ORS (voor hydratatie) en vergelijkbare medicatie. Bewaar deze altijd in de oorspronkelijke verpakking om verwarring te voorkomen.
Kan ik veilig zwemmen in Maleisië?
Kwallen zijn vooral aanwezig in de regentijd. Deze loopt in Maleisië vanaf half oktober tot en met februari.
Je moet het meest opletten aan de noordwestkust bij de eilanden Penang en Langkawi. Hier kan de box jellyfish voorkomen.
We raden je aan om het advies van lokale autoriteiten en bewoners op te volgen. Zij weten doorgaans het beste hoe het is gesteld met de lokale wateren.
Is een tocht door de jungle gevaarlijk in Maleisië?
Met een gids weet je precies waar je op moet letten, waar eventueel gevaar zich bevindt en wordt je veilig gehouden. Je kunt in de meeste gebieden zonder problemen een gids vinden die je kan meenemen op een trektocht.