Vaccinaties en inentingen Malediven
Ga je binnenkort op reis naar de Malediven? Of moet je voor zaken in Malé zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar de Malediven gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.
Bij StadsKliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor de Malediven.
Malediven: welke inentingen zijn verplicht?
Reis je via een land waar gele koorts heerst naar de Malediven, dan is een reisvaccinatie tegen gele koorts verplicht. Deze vaccinatie is verplicht voor ieder bezoek aan een gele koorts-land in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst op de Malediven. Ook een overstap op de luchthaven valt hieronder.
Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou geldt.
Malediven: welke vaccinaties worden aanbevolen?
De volgende reisvaccinaties worden aanbevolen voor een reis naar de Malediven: DTP, hepatitis A en soms BMR. De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je in het verleden niet bent ingeënt tegen mazelen.
Malediven: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je drie maanden of langer op de Malediven, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus en hepatitis B.
In sommige gevallen worden de vaccinaties ook aanbevolen wanneer je korter dan drie maanden verblijft op de Malediven. Dit is afhankelijk van de aard van je bezoek. Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.
Over de inentingen voor de Malediven
Op de Malediven heerst een tropisch klimaat. Vanaf eind april tot en met het begin van december heerst het regenseizoen. Hierbuiten is het erg droog op de eilandengroep. Door het klimaat, maar ook de minder goed ontwikkelde gezondheidszorg, kennen de Malediven ziektes die in Nederland niet (meer) voorkomen. In veel gevallen is vaccineren gelukkig mogelijk.
Andere belangrijke aandachtspunten voor de Malediven
De Malediven is een tropisch land, waar de gezondheidszorg niet van dezelfde standaard is als in Nederland. Hierdoor loop je tijdens je verblijf op de Malediven extra gezondheidsrisico’s. Door de juiste vaccinaties te halen en goed voorbereid te zijn, kun je deze risico’s aanzienlijk verkleinen.
Net als in de meeste andere warme landen, loop je ook op de Malediven een vergroot risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel of water. Koop je (bereid) voedsel op straat of bij een wegrestaurantje, let er dan goed op dat het is gekookt of gebakken.
Vermijd voedsel dat lange tijd (ongekoeld) bewaard is gebleven. Daarnaast is het verstandig om ijsblokjes uit je drinken te halen. Deze zijn vaak aangemaakt met kraanwater, wat niet veilig is.
Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. In het tropische klimaat van de Malediven kan uitdroging snel optreden. Drink veel water en gebruik een hulpmiddel als ORS om gehydrateerd te blijven. Dit is verkrijgbaar bij drogisten.
Ernstige diarree kan geremd worden met loperamide. Doe dit alleen wanneer hier een medische of praktische noodzaak voor is. Diarree heeft een functie in het uit je lichaam verwijderen van ziektemakers. De diarree remmen kan het ziekteproces verlengen.
Op de Malediven loop je geen risico op malaria. De muggen dragen de parasiet niet. Wel kunnen muggen die op de Malediven voorkomen soms andere ziektes dragen: chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika.
Het is helaas niet mogelijk om ingeënt te worden tegen deze ziektes. Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten. Slaap bij voorkeur ook onder een klamboe. Een geïmpregneerde klamboe is hierbij de beste optie, omdat muggen niet kunnen landen op deze klamboe. Hierdoor kunnen ze niet door de klamboe heen steken wanneer je tegen de klamboe aan ligt.
Ga je de natuur in, dan is bedekkende kleding een goede optie om muggenbeten te voorkomen.
Leidingwater op de Malediven is niet veilig om te drinken. Koop flessenwater in winkels om klachten te voorkomen.