Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Malediven

Vaccinaties en inentingen Malediven

Ga je binnenkort op reis naar de Malediven? Of moet je voor zaken in Malé zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar de Malediven gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij StadsKliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor de Malediven.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Malediven: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een land waar gele koorts heerst naar de Malediven, dan is een reisvaccinatie tegen gele koorts verplicht. Deze vaccinatie is verplicht voor ieder bezoek aan een gele koorts-land in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst op de Malediven. Ook een overstap op de luchthaven valt hieronder.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou geldt.

Malediven: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende reisvaccinaties worden aanbevolen voor een reis naar de Malediven: DTP, hepatitis A en soms BMR. De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je in het verleden niet bent ingeënt tegen mazelen.

Malediven: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer op de Malediven, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus en hepatitis B.

In sommige gevallen worden de vaccinaties ook aanbevolen wanneer je korter dan drie maanden verblijft op de Malediven. Dit is afhankelijk van de aard van je bezoek. Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat. 

Over de inentingen voor de Malediven

Op de Malediven heerst een tropisch klimaat. Vanaf eind april tot en met het begin van december heerst het regenseizoen. Hierbuiten is het erg droog op de eilandengroep. Door het klimaat, maar ook de minder goed ontwikkelde gezondheidszorg, kennen de Malediven ziektes die in Nederland niet (meer) voorkomen. In veel gevallen is vaccineren gelukkig mogelijk.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt niet voor op de Malediven. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in de Malediven. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan de Malediven. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan de Malediven. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op de Malediven en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan de Malediven. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van de Malediven, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor de Malediven

De Malediven is een tropisch land, waar de gezondheidszorg niet van dezelfde standaard is als in Nederland. Hierdoor loop je tijdens je verblijf op de Malediven extra gezondheidsrisico’s. Door de juiste vaccinaties te halen en goed voorbereid te zijn, kun je deze risico’s aanzienlijk verkleinen.

Net als in de meeste andere warme landen, loop je ook op de Malediven een vergroot risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel of water. Koop je (bereid) voedsel op straat of bij een wegrestaurantje, let er dan goed op dat het is gekookt of gebakken.

Vermijd voedsel dat lange tijd (ongekoeld) bewaard is gebleven. Daarnaast is het verstandig om ijsblokjes uit je drinken te halen. Deze zijn vaak aangemaakt met kraanwater, wat niet veilig is.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. In het tropische klimaat van de Malediven kan uitdroging snel optreden. Drink veel water en gebruik een hulpmiddel als ORS om gehydrateerd te blijven. Dit is verkrijgbaar bij drogisten.

Ernstige diarree kan geremd worden met loperamide. Doe dit alleen wanneer hier een medische of praktische noodzaak voor is. Diarree heeft een functie in het uit je lichaam verwijderen van ziektemakers. De diarree remmen kan het ziekteproces verlengen.

Op de Malediven loop je geen risico op malaria. De muggen dragen de parasiet niet. Wel kunnen muggen die op de Malediven voorkomen soms andere ziektes dragen: chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika. 

Het is helaas niet mogelijk om ingeënt te worden tegen deze ziektes. Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten. Slaap bij voorkeur ook onder een klamboe. Een geïmpregneerde klamboe is hierbij de beste optie, omdat muggen niet kunnen landen op deze klamboe. Hierdoor kunnen ze niet door de klamboe heen steken wanneer je tegen de klamboe aan ligt.

Ga je de natuur in, dan is bedekkende kleding een goede optie om muggenbeten te voorkomen.

Leidingwater op de Malediven is niet veilig om te drinken. Koop flessenwater in winkels om klachten te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This