Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Laos

Vaccinaties en inentingen Laos

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Laos, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Laos loop je het risico op enkele ziektes die voorkomen kunnen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Laos halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Je wordt geholpen door een erkende arts / deskundige
  • 7 Locaties in heel Nederland
  • LCR Gecertificeerd
  • Vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar
  • Uitgebreid reisadvies
  • Ook in de avond en het weekend

Laos: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Laos in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting hiertegen verplicht. Gele koorts komt voor in grote delen van Afrika en Zuid-Amerika. Bekijk de lijst met gele koorts-landen voor een overzicht.

Laos: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Laos worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.

In veel gevallen is de BMR-vaccinatie niet nodig, omdat Nederlandse kinderen hiertegen worden gevaccineerd. Herhaling is niet nodig om beschermd te zijn.

Laos: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Laos, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en soms ook tuberculose en Japanse encefalitis.

De noodzaak van een vaccinatie tegen tuberculose en Japanse encefalitis hangt af van de aard van het bezoek. Soms worden de genoemde vaccinaties ook bij een korter bezoek aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Laos

Laos kent een tropisch klimaat en een lagere standaard voor gezondheidszorg en hygiëne dan Nederland. Hierdoor loop je een verhoogt risico om ziektes op te lopen in Laos die we in Nederland niet of nauwelijks (meer) kennen. Vaccinaties kunnen veel gezondheidsrisico’s beperken.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Midden- en Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Laos, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Laos. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Laos. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 30 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Laos. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Laos. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Laos en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Laos. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Laos, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Laos, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Laos straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Laos. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Laos

Net als in veel andere landen, loop je ook in Laos een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit heeft onder meer te maken met het tropische klimaat en lagere standaard voor hygiëne. Let altijd goed op de bereiding van voedsel en vermijd eetstalletjes waar bederfelijk voedsel ongekoeld in de zon ligt.

Bij reizigersdiarree is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink veel water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. Dit kan verkregen worden bij een drogist. Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In heel Laos  (behalve de stad Vientiane) komt malaria voor, dat wordt overgedragen door de malariamug. In de meeste gevallen wordt volstaat het meenemen van een noodbehandeling in combinatie met muggenwerende maatregelen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een advies op maat.

Naast malaria, zijn er in Laos ook muggen die het zikavirus, knokkelkoorts en chikungunya kunnen overdragen. Bescherm jezelf tegen muggenbeten met DEET, bedekkende kleding en een klamboe over het bed. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

In zoet water in Laos kan schistosomiasis (ook wel bilharzia) voorkomen. Dit is een parasiet die in de huid terecht komt en onder meer koorts, een huiduitslag, rugpijn en soms zelfs verlammingsverschijnselen kan veroorzaken.

Leidingwater in Laos is niet veilig om te drinken en kan ziekte veroorzaken. Koop water in flessen om te drinken. Douchen en tandenpoetsen (niet doorslikken) kan wel met leidingwater in Laos.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This