Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Kroatië

Reisvaccinaties Kroatië

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Kroatië, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Kroatië komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen kunnen deze voorkomen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Kroatië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Kroatië: welke inentingen zijn verplicht?

Er zijn geen inentingen verplicht gesteld voor een bezoek aan Kroatië.

Kroatië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Kroatië wordt een vaccinatie tegen DTP aanbevolen. In sommige gevallen wordt ook een vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen.

Dit is in principe alleen het geval wanneer je tussen maart en november vier weken of langer in de Kroatische natuur verblijft.

Bespreek je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Kroatië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Kroatië, dan worden ook vaccinaties tegen hepatitis B en rabiës aanbevolen. In sommige gevallen worden deze inentingen ook aanbevolen bij een korter verblijf.

Een expert van Stadskliniek kan je een advies op maat geven.

Over de inentingen voor Kroatië

In Kroatië heerst een mediterraans klimaat. Daarnaast is de standaard voor hygiëne en gezondheidszorg niet op hetzelfde niveau als in Nederland. Hierdoor loop je extra gezondheidsrisico’s in het land. Een aantal risico’s kan geminimaliseerd worden door middel van reisvaccinaties.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Kroatië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. In Kroatië is er een klein risico op besmetting wanneer je intensief met dieren bezig bent die het virus kunnen dragen.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis, soms ook FMSE genoemd, is een vorm van hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan op mensen worden overgedragen door teken. Het virus komt in delen van Europa en Azië voor, maar vormt normaal gesproken alleen een bedreiging wanneer men intensief in de natuur is. In Kroatië is dit bovendien enkel in de periode van maart tot november.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Kroatië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Kroatië

Net als in veel andere landen, loop je in Kroatië een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt vaak veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel en water. Vermijd eten dat langere tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen, bijvoorbeeld vis in de kustregio van Kroatië.

Heb je reizigersdiarree, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. ORS is verkrijgbaar bij iedere drogist.

Bij ernstige diarree kan ook loperamide genomen worden, een diarreeremmer. Diarree helpt bij het verwijderen van een ziektemaker. Met loperamide vertraag je dit proces. Neem loperamide daarom alleen wanneer je dreigt uit te drogen of wanneer er praktische reden zijn om diarree tegen te gaan, bijvoorbeeld als je moet reizen.

In Kroatië komt geen malaria voor. In zeldzame gevallen kunnen muggen wel chikungunya en dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Voorkom muggenbeten door middelen met DEET te gebruiken en slaap onder klamboes. Krijg je last van ziekteverschijnselen, raadpleeg dan een arts.

Leidingwater in Kroatië is veilig om te drinken. Op kleinere eilanden kan de kwaliteit wel minder goed zijn. Drink bij twijfel water uit flessen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This