Inentingen Kenia
Vaccinaties en inentingen Kenia
Ga je binnenkort op reis naar Kenia voor een vakantie? Of moet je voor je werk naar naar Nairobi? Zorg ervoor dat je de juiste vaccinaties hebt ontvangen voorafgaand aan de reis naar Kenia. Met de juiste inentingen kun je met een veilig gevoel in het vliegtuig stappen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Kenia halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
De voordelen van Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Kenia: welke inentingen zijn verplicht?
Ben je voorafgaand aan je bezoek aan Kenia in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een inenting tegen deze ziekte verplicht. Ook wanneer je enkel overstapt in een gele koorts-land is een inenting verplicht. Onder meer in buurland Ethiopië komt gele koorts voor. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een compleet overzicht.
Kenia: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Hoewel de meeste vaccinaties niet verplicht zijn voor een bezoek aan Kenia, worden de volgende inentingen wel sterk aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR. Kom je niet uit een land waar gele koorts heerst, dan wordt een gele koorts-vaccinaties alsnog aanbevolen, omdat de ziekte voorkomt in Kenia.
De BMR vaccinatie hoef je in principe alleen te halen als je deze niet eerder in je leven hebt gehad, wat in de meeste gevallen wel zo is.
Kenia: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Kenia, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose.
Verblijf je langer dan langer dan 6 weken in het noordwesten van Kenia of langer dan zes maanden in de rest van Kenia en kom je hierbij ook regelmatig in contact met de lokale bevolking, dan wordt ook een meningococcen-vaccinatie aanbevolen.. Bespreek met een expert van Stadskliniek welke inentingen relevant zijn voor jouw bezoek aan Kenia.
Over de inentingen voor Kenia
De combinatie van een tropisch klimaat, gebrekkige hygiëne en matige gezondheidszorg in Kenia zorgt ervoor dat sommige ziektes voorkomen in Kenia die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Tegen een aantal ziektes kun je ingeënt worden.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt voor in Kenia en omringende landen. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Kenia.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Kenia. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
BMR
BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Kenia. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Kenia en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Tuberculose (BCG)
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Kenia. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Kenia, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Kenia straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Meningitis
Meningitis is hersenvliesontsteking en kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën en virussen. Tegen de bacteriën kan je ingeënt worden. Sinds 2002 worden alle kinderen in Nederland tegen één type bacterie (meningokokken C) die de aandoening kan veroorzaken. Met name in het noordwesten van Kenia komen echter ook andere varianten van deze bacterie voor, waardoor een vaccinatie aanbevolen kan zijn. Haal de meningitis vaccinatie bij voorkeur tien dagen voor vertrek voor een optimale bescherming.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Kenia
De staat van de gezondheidszorg, hygiëne en riolering in Kenia is in vergelijking met Nederland zeer gebrekkig. Hierdoor bestaan er in het land ook meer gezondheidsrisico’s voor reizigers. Deze kunnen beperkt worden door goed voorbereid op reis te gaan.
In het hele land komt malaria voor, dat via een muggenbeet overgedragen kan worden.Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding, slaap onder een klamboe en gebruik een insectwerende spray met DEET om muggenbeten te voorkomen.. In de meeste gevallen is het verstandig om malariamedicijnen in te nemen gedurende je verblijf in Kenia. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek.
Naast malaria, kunnen muggen ook dengue (knokkelkoorts) dragen, wat een vrij heftige ziekte is. Knokkelkoorts is herkenbaar aan een plotseling hoge koorts, spierpijn en uitslag op de huid. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Schistosomiasis is een ziekte die veroorzaakt wordt door kleine larven in stilstaand, zoet water. Schistosomiasis kan vrij lastig zijn om te herkennen, maar zorgt vaak in eerste instantie voor huidafwijkingen, diarree, algehele malaise en hoesten. Vermijd zoveel mogelijk stilstaand water in Kenia.
Net als in veel andere landen, is het risico op reizigersdiarree en voedselvergiftiging vrij hoog in Kenia. Ga je vlees of vis eten, wees er dan zeker van dat dit goed en bovendien recentelijk doorbakken is. Voedsel van markten vormt een groter risico. Gebruik ORS om te hydrateren bij diarree en wanneer er een medische of praktische noodzaak is ook loperamide om diarree tegen te gaan.
Is het mogelijk om enige tijd op één plek te blijven en is er geen medische noodzaak, dan is het beter om loperamide niet te nemen. Diarree heeft als functie het uitspoelen van ziektemakers, waarbij loperamide dit kan vertragen.
Leidingwater in Kenia is niet veilig om te drinken. Leidingwater kan gebruikt worden om te douchen en de tanden te poetsen, maar koop water in flessen om te drinken.
In Kenia komen soa’s, waaronder HIV, vaker voor dan in Nederland en de rest van de westerse wereld. Voorkom soa’s met een condoom.
Veelgestelde vragen Kenia
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Kenia aanbevolen?
Sommige infectieziekten komen vaker voor en loop je sneller op dan andere ziekten. Om deze reden worden sommige vaccinaties pas bij een lang verblijf aanbevolen. Hoe langer je in een risicogebied bent, hoe groter de kans statistisch is dat je in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken.
In het geval van Kenia worden de volgende vaccinaties in principe pas bij een langer verblijf aanbevolen: hepatitis B, rabiës, tuberculose en de meningococcen-vaccinatie. Ook de aard van je verblijf speelt echter een rol. Soms worden deze vaccinaties ook bij een kort verblijf aanbevolen. Bespreek je verblijf in Kenia daarom tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor gepersonaliseerd vaccinatieadvies.
Kan ik malaria oplopen in Kenia?
Ja, je kunt in heel Kenia gedurende het hele jaar malaria oplopen. Daarom is het in veel gevallen verstandig om malariamedicatie te nemen tijdens je verblijf. Je kunt deze verkrijgen via StadsKliniek.
Ook kun je bij je afspraak meer informatie ontvangen over malaria en wat je moet doen als je besmet raakt met de parasiet.
Kunnen muggen in Kenia andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, muggen in Kenia kunnen, naast malaria, ook gele koorts, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika dragen. Alleen tegen gele koorts is vaccinatie mogelijk en bovendien verplicht als je naar Kenia reist vanuit een gele koorts-land.
Krijg je te maken met klachten die lijken op symptomen van één van de ziekten, raadpleeg dan een arts. In veel gevallen is behandeling goed en effectief, maar neem geen risico’s en wacht niet te lang met het zoeken van medische zorg.
Kan ik veilig eten bij kleine eetstalletjes in Kenia?
Op de straten van Kenia vind je vaak kraampjes waar je eten kunt kopen. De hygiëne is niet altijd van een hoog niveau, waardoor je risico loopt op een voedselvergiftiging. Wees er zeker van dat voedsel gekookt of gebakken is. Is eten niet goed gekoeld geweest en heeft het bijvoorbeeld lange tijd in de zon gelegen, vermijd het dan.
Aan de populariteit van kraampjes onder de lokale bevolking kun je vaak zien of de kwaliteit goed is. Op deze manier verklein je het risico op ziekte door het eten van verontreinigd of bedorven voedsel.
Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Kenia?
Kenia grenst aan Tanzania, Oeganda, Zuid-Soedan, Ethiopië en Somalië.
Voor Tanzania, Oeganda, Zuid-Soedan, Somalië en Ethiopië gelden in principe dezelfde aanbevelingen voor reisvaccinaties als voor Kenia. In sommige landen is de gele koorts-vaccinatie altijd verplicht, ook als je niet vanuit een gele koorts-land reist.
Bespreek je reis door de regio tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een gepersonaliseerd advies. Zo weet je zeker dat je Kenia en omringende landen met de juiste bescherming kunt bezoeken.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Ja, inentingen kunnen bijwerkingen veroorzaken, dus ook reisvaccinaties. In veel gevallen gaat het hierbij echter om milde klachten, zoals pijn en roodheid op de plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid. Ook vallen sommige mensen flauw na een vaccinatie. Onze medewerkers kunnen hier goed mee omgaan.
Klachten verdwijnen meestal binnen twee dagen.
In zeer zeldzame gevallen kun je een allergische reactie krijgen na een vaccinatie. Dit gebeurt direct tot tien minuten na de vaccinatie. Behandeling is dan direct vereist. Heb je de kliniek al verlaten als dit gebeurt, bel dan direct 112.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dat is erg belangrijk om goed beschermd te zijn tegen infectieziekten in Kenia. Wanneer een vaccinatie officieel is verlopen, kan niet meer met zekerheid gezegd worden of je beschermd bent tegen de ziekte. Mogelijk kun je bij een nieuwe besmetting opnieuw ziek worden.
Laat je vaccinaties daarom tijdig vernieuwen. In het gele vaccinatieboekje kan je zien wanneer jouw eerdere reisvaccinaties verlopen.
Het niet tijdig vernieuwen van vaccinaties kan bij een verplichte inenting (zoals gele koorts) ook leiden tot weigering tot toegang bij de grens van Kenia.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Zoogdieren dragen soms rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Dit is een ernstige virusziekte die altijd dodelijk is zonder behandeling. Helaas kun je aan een dier niet altijd zien of het besmet is.
Je kunt besmet raken met rabiës wanneer een ziek dier je bijt, krabt of likt. Dit kunnen bijvoorbeeld straathonden- of katten zijn, maar ook andere dieren. Neem geen enkel risico en zoek direct medische hulp als dit gebeurt. Ook als je gevaccineerd bent tegen rabiës moet je behandeld worden.
De behandeling die je nodig hebt als je al gevaccineerd bent tegen rabiës is op meer plekken beschikbaar. Daarom wordt een rabiësvaccinatie vaak alsnog aanbevolen, ook voor een lang verblijf in Kenia.
Komen er zandvlooien voor in Kenia?
Zandvlooien leven net onder het zandoppervlakte op met name stranden, ook in Kenia. Hoewel zandvlooien vooral tussen zonsondergang en zonsopkomst actief zijn, kun je ook overdag gebeten worden door de beestjes.
Een beet leidt meestal tot een irriterend en jeukend bultje. Hoewel beten op zichzelf niet per definitie gevaarlijk zijn, zorgen ze wel tot irritatie en kunnen ze de kans op andere huidinfecties vergroten. Gebruik DEET, vermijd stranden na zonsondergang en volg lokale adviezen op om beten van zandvlooien te voorkomen in Kenia.
Zijn de ziekenhuizen in Kenia van goede kwaliteit?
Nee, over het algemeen niet. Kenia is een land in ontwikkeling. De medische zorg is dan ook van een minder hoge standaard dan we gewend zijn in Nederland. Heb je acute zorg nodig, probeer dit dan in elk geval te krijgen in de hoofdstad, waar de kwaliteit van ziekenhuizen beter is.
Raadpleeg waar mogelijk ook altijd eerst je zorg- en/of reisverzekeraar voor advies. In veel gevallen moet je bij een behandeling contant afrekenen.
Kan ik medicijnen kopen in Kenia?
In Kenia kun je bij apotheken medicijnen verkrijgen, zoals lichte pijnstilling of medicijnen tegen een voedselvergiftiging. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum en afkomst van medicijnen. Het is verstandig om vanuit Nederland medicijnen mee te nemen die je bij de drogist kunt krijgen, zoals pijnstilling en diarreeremmers.
Let op wanneer je medicijnen op recept meeneemt. Vallen de medicijnen onder de Opiumwet, dan kun je deze niet zomaar meenemen. Een medische verklaring en medisch paspoort is soms vereist, maar geldt niet als officieel document. Neem medicijnen bovendien altijd in de originele verpakking mee.
Kan ik veilig zwemmen in Kenia?
De oceaan bij Kenia kan veilig zijn om te zwemmen, maar volg altijd lokale adviezen op om hier zeker van te zijn. Meertjes en ander zoetwater in Kenia zijn vaak niet veilig om in te zwemmen. Niet alleen vanwege mogelijke dieren, maar ook door de aanwezigheid van kleine wormpjes die schistosomiasis veroorzaken, ook wel bekend als bilharzia.
Deze kleine wormpjes dringen de huid binnen en kunnen diverse klachten veroorzaken, soms pas maanden na besmetting. Ook pootjebaden kan al voldoende zijn, dus vermijd ieder zoetwater.
Is een tocht door de natuur gevaarlijk in Kenia?
Ja, een tocht door de natuur zonder gids wordt afgeraden. Wilde dieren, maar ook stropers en andere criminaliteit vormen een risico. Ga je op safari, doe dit dan onder begeleiding van een lokale gids die de risico’s kent en weet hoe je veilig kunt genieten van de Keniaanse natuur.