Vaccinaties en inentingen Kaapverdië
Ga je binnenkort op reis naar Kaapverdië? Zorg er dan voor dat je de juiste vaccinaties hebt opgehaald. Op de Kaapverdische Eilanden komen ziektes voor die we in Nederland nauwelijks kennen. Inenten beschermt je hiertegen en zorgt ervoor dat je met een gerust hart in het vliegtuig kunt stappen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Kaapverdië halen bij Stadskliniek.
Kaapverdië: welke inentingen zijn verplicht?
Bij een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden is een vaccinatie tegen gele koorts alleen verplicht wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land die langer dan twaalf uur heeft geduurd.
Bekijk de lijst van gele koorts-landen om te weten of de vaccinatie voor jou verplicht is.
Kaapverdië: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.
De BMR vaccinatie is alleen vereist wanneer je in je jeugd deze vaccinatie niet hebt ontvangen. Dit geldt in principe voor iedereen die voor 1976 is geboren.
Kaapverdië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden op de Kaapverdische eilanden, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en soms tuberculose. Of een vaccinatie tegen tuberculose voor jou relevant is, hangt af van de aard van je bezoek.
Soms worden de vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe jouw reis door Kaapverdië eruit ziet. Op basis hiervan ontvang je advies op maat.
Over de inentingen voor Kaapverdië
Op de Kaapverdische eilanden heerst een warm en droog klimaat, wat invloed heeft op de gezondheidsrisico’s die je loopt bij een bezoek aan het land. Omdat de gezondheidszorg en hygiëne in het land van een minder hoog niveau is dan in Nederland het geval is, komen er ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Met vaccinaties kun je hiertegen beschermd worden.
Andere belangrijke aandachtspunten voor de Kaapverdische Eilanden
De standaard voor hygiëne en gezondheidszorg is in Kaapverdië lager dan in Nederland. Dit brengt risico’s met zich mee, waaronder reizigersdiarree. Reizigersdiaree kun je oplopen wanneer je verontreinigd voedsel of water nuttigt. Vermijd eetkraampjes waar het eten lange tijd open in de zon ligt. Dit kan een broeinest van ziektemakers vormen.
Loperamide (diarreeremmer) en ORS (rehydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
Op de eilanden Sao Tiago en Boavista komt malaria voor, maar alleen tussen augustus en november. In deze periode is het belangrijk om goede maatregelen te nemen tegen muggen, vaak is dit voldoende om je te beschermen tegen malaria. Muggen op Kaapverdië kunnen bovendien dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus overdragen.
Voorkom muggenbeten door bedekkende kleding te dragen, insectenwerende middelen met DEET te gebruiken en te slapen onder een klamboe. Raadpleeg bij twijfel een arts wanneer je denkt een ziekte te hebben opgelopen.
Het leidingwater op Kaapverdië is niet veilig om te drinken. Koop water in flessen om te drinken. Douchen en de tanden poetsen (niet doorslikken) kan wel veilig. Je kunt het leidingwater wel drinken als je het eerst gedurende vijf minuten kookt, maar gezien de lage prijs van flessenwater is dit een betere optie.