Inentingen Kaapverdië

Vaccinaties en inentingen Kaapverdië

Ga je binnenkort op reis naar Kaapverdië? Zorg er dan voor dat je de juiste vaccinaties hebt opgehaald. Op de Kaapverdische Eilanden komen ziektes voor die we in Nederland nauwelijks kennen. Inenten beschermt je hiertegen en zorgt ervoor dat je met een gerust hart in het vliegtuig kunt stappen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Kaapverdië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Kaapverdië: welke inentingen zijn verplicht?

Bij een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden is een vaccinatie tegen gele koorts alleen verplicht wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land die langer dan twaalf uur heeft geduurd.

Bekijk de lijst van gele koorts-landen om te weten of de vaccinatie voor jou verplicht is.

Kaapverdië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.

De BMR vaccinatie is alleen vereist wanneer je in je jeugd deze vaccinatie niet hebt ontvangen. Dit geldt in principe voor iedereen die voor 1976 is geboren.

Kaapverdië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op de Kaapverdische eilanden, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en soms tuberculose. Of een vaccinatie tegen tuberculose voor jou relevant is, hangt af van de aard van je bezoek.

Soms worden de vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe jouw reis door Kaapverdië eruit ziet. Op basis hiervan ontvang je advies op maat.

Over de inentingen voor Kaapverdië

Op de Kaapverdische eilanden heerst een warm en droog klimaat, wat invloed heeft op de gezondheidsrisico’s die je loopt bij een bezoek aan het land. Omdat de gezondheidszorg en hygiëne in het land van een minder hoog niveau is dan in Nederland het geval is, komen er ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Met vaccinaties kun je hiertegen beschermd worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt op Kaapverdië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder op Kaapverdië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Kaapverdië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Kaapverdië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op Kaapverdië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel op Kaapverdië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Kaapverdië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor de Kaapverdische Eilanden

De standaard voor hygiëne en gezondheidszorg is in Kaapverdië lager dan in Nederland. Dit brengt risico’s met zich mee, waaronder reizigersdiarree. Reizigersdiaree kun je oplopen wanneer je verontreinigd voedsel of water nuttigt. Vermijd eetkraampjes waar het eten lange tijd open in de zon ligt. Dit kan een broeinest van ziektemakers vormen.

Loperamide (diarreeremmer) en ORS (rehydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

Op de eilanden Sao Tiago en Boavista komt malaria voor, maar alleen tussen augustus en november. In deze periode is het belangrijk om goede maatregelen te nemen tegen muggen, vaak is dit voldoende om je te beschermen tegen malaria. Muggen op Kaapverdië kunnen bovendien dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus overdragen.

Voorkom muggenbeten door bedekkende kleding te dragen, insectenwerende middelen met DEET te gebruiken en te slapen onder een klamboe. Raadpleeg bij twijfel een arts wanneer je denkt een ziekte te hebben opgelopen.

Het leidingwater op Kaapverdië is niet veilig om te drinken. Koop water in flessen om te drinken. Douchen en de tanden poetsen (niet doorslikken) kan wel veilig. Je kunt het leidingwater wel drinken als je het eerst gedurende vijf minuten kookt, maar gezien de lage prijs van flessenwater is dit een betere optie.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This