Inentingen Kaapverdië

Vaccinaties en inentingen Kaapverdië

Ga je binnenkort op reis naar Kaapverdië? Zorg er dan voor dat je de juiste vaccinaties hebt opgehaald. Op de Kaapverdische Eilanden komen ziektes voor die we in Nederland nauwelijks kennen. Inenten beschermt je hiertegen en zorgt ervoor dat je met een gerust hart in het vliegtuig kunt stappen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Kaapverdië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Kaapverdië: welke inentingen zijn verplicht?

Bij een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden is een vaccinatie tegen gele koorts alleen verplicht wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dit geldt ook voor een overstap in een gele koorts-land die langer dan twaalf uur heeft geduurd.

Bekijk de lijst van gele koorts-landen om te weten of de vaccinatie voor jou verplicht is.

Kaapverdië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan de Kaapverdische Eilanden worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.

De BMR vaccinatie is alleen vereist wanneer je in je jeugd deze vaccinatie niet hebt ontvangen. Dit geldt in principe voor iedereen die voor 1976 is geboren.

Kaapverdië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op de Kaapverdische eilanden, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en soms tuberculose. Of een vaccinatie tegen tuberculose voor jou relevant is, hangt af van de aard van je bezoek.

Soms worden de vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe jouw reis door Kaapverdië eruit ziet. Op basis hiervan ontvang je advies op maat.

Over de inentingen voor Kaapverdië

Op de Kaapverdische eilanden heerst een warm en droog klimaat, wat invloed heeft op de gezondheidsrisico’s die je loopt bij een bezoek aan het land. Omdat de gezondheidszorg en hygiëne in het land van een minder hoog niveau is dan in Nederland het geval is, komen er ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Met vaccinaties kun je hiertegen beschermd worden.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Kaapverdië.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Kaapverdië. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Kaapverdië en sommige bijzondere situaties aanbevolen.

Meningitis

Meningitis is hersenvliesontsteking en kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën en virussen. Tegen de bacteriën kan je ingeënt worden. Sinds 2002 worden alle kinderen in Nederland tegen één type bacterie (meningokokken C) die de aandoening kan veroorzaken. Met name in het noordwesten van Kenia komen echter ook andere varianten van deze bacterie voor, waardoor een vaccinatie aanbevolen kan zijn.

Tuberculose

Tuberculose komt bijna niet meer voor in Nederland, maar zien we in andere landen, waaronder Kaapverdië nog wel regelmatig. Voor een reguliere vakantie is een vaccinatie tegen de ziekte in principe niet nodig. Bij intensief en langdurig contact met de lokale bevolking is dit wel het geval, omdat hiermee de kans op besmetting toeneemt.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 18 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Kaapverdië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor de Kaapverdische Eilanden

De standaard voor hygiëne en gezondheidszorg is in Kaapverdië lager dan in Nederland. Dit brengt risico’s met zich mee, waaronder reizigersdiarree. Reizigersdiaree kun je oplopen wanneer je verontreinigd voedsel of water nuttigt. Vermijd eetkraampjes waar het eten lange tijd open in de zon ligt. Dit kan een broeinest van ziektemakers vormen.

Actief kool (bijvoorbeeld Norit) en ORS zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Ook middelen die helpen met hydrateren bij diarree of overgeven kunnen bij de drogist gekocht worden.

Op de eilanden Sao Tiago en Boavista komt malaria voor, maar alleen tussen augustus en november. In deze periode kan het aan te raden zijn om malariapillen te slikken. Muggen op Kaapverdië kunnen bovendien dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus voorkomen.

Voorkom muggenbeten door bedekkende kleding te dragen, insectenwerende middelen met DEET te gebruiken en te slapen onder een klamboe. Raadpleeg bij twijfel een arts wanneer je denkt een ziekte te hebben opgelopen.

Het leidingwater op Kaapverdië is niet veilig om te drinken. Koop water in flessen om te drinken. Douchen en de tanden poetsen (niet doorslikken) kan wel veilig. Je kunt het leidingwater wel drinken als je het eerst gedurende vijf minuten kookt, maar gezien de lage prijs van flessenwater is dit een betere optie.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This