Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Jamaica

Vaccinaties en inentingen Jamaica

Ga je binnenkort backpacken in Jamaica? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Kingston zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Jamaica gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Jamaica.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Jamaica: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst op Jamaica in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook als je enkel een overstap in een gele koorts-land hebt gemaakt.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou geldt.

Jamaica: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Jamaica worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP en hepatitis A.

Jamaica: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Jamaica, dan wordt ook een hepatitis B-vaccinatie aanbevolen.

Soms wordt deze reisvaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf. Bespreek je reis tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Jamaica

Jamaica kent een tropische savanneklimaat. In combinatie met een lagere standaard voor hygiëne en gezondheidszorg, betekent dit dat er (tropische) ziektes voorkomen die we in Nederland niet (meer) kennen. Voor sommige ziektes kun je ingeënt worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt niet voor in Jamaica, maar de vaccinatie is soms wel verplicht. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Jamaica. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Jamaica. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Jamaica. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Jamaica en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Jamaica

Door het tropische klimaat van Jamaica en de minder hoge standaard voor hygiëne, loop je in het land een verhoogd risico op reizigersdiarree. Meestal wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van eten of drinken dat verontreinigd of bedorven is.

Eet je bij een restaurant of voedselstalletje, wees er dan zeker voor dat het eten goed gekookt of gebakken is. Dit doodt de meeste ziektemakers. IJsblokjes kunnen het beste vermeden worden, deze worden vaak aangemaakt met kraanwater.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om voldoende rust te nemen. De tropische Jamaicaanse zon kan in combinatie met een voedselvergiftiging snel leiden tot uitdroging.

Drink voldoende water en gebruik een middel als ORS om uitdroging te voorkomen. ORS is verkrijgbaar bij drogisten, ook in Nederland. 

Ernstige diarree kan tegengegaan worden met loperamide, een diarreeremmer. Neem dit alleen bij medische of praktische noodzaak. Diarree helpt het lichaam om ziektemakers uit het lichaam te elimineren. De diarree tegengaan kan daarom leiden tot een langer ziekteverloop.

In principe komt er geen malaria voor in Jamaica, hoewel er zo nu en dan kleine uitbraken zijn via geïmporteerde muggen. Doorgaans is het gebruiken van malariamedicatie niet nodig, maar controleer de actuele status voor vertrek. Mocht er gekozen worden voor het gebruik van malariamedicatie, dan kan dit via StadsKliniek verkregen worden.

Muggen in Jamaica kunnen ook chikungunya, zika en dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Deze ziektes kunnen niet voorkomen worden met vaccinatie. Bescherm jezelf goed met mugwerende middelen die DEET bevatten.

Daarnaast is het verstandig om in Jamaica onder een klamboe te slapen, met name wanneer je in de buitenlucht slaapt. Gebruik bij voorkeur een geïmpregneerde klamboe. Muggen kunnen niet landen op een dergelijke klamboe, waardoor je niet door de klamboe heen kunt worden gestoken.

Ga je de natuur in, dan is het verstandig om bedekkende kleding te dragen. Dit beschermt je tegen de hoge zonkracht en muggensteken.

Krijg je te maken met ziekteverschijnselen die lijken op één van de genoemde ziektes, raadpleeg dan een arts. De zorg in de grotere steden is over het algemeen beter. Raadpleeg waar mogelijk ook altijd je (zorg)verzekeraar vooraf.

In de kustwateren van Jamaica kunnen kwallen voorkomen. Deze kunnen periodiek in grote getalen aanwezig zijn. Raadpleeg de lokale bevolking voor advies.

Leidingwater in Jamaica is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in flessen om klachten te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This