Inentingen Indonesië

Vaccinaties en inentingen Indonesië

Ga je binnenkort backpacken in Indonesië? Of moet je voor zaken in Jakarta zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Indonesië gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Indonesië.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Indonesië: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voor aankomst in Indonesië in een gele koorts-land geweest, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Is dit niet het geval, dan is de gele koorts-vaccinatie aanbevolen, maar niet verplicht.

Bekijk bij twijfel de lijst van gele koorts-landen. Let op: ook enkel een overstap in een gele koorts-land vereist een vaccinatie.

Indonesië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Indonesië: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.

In enkele gevallen kan ook een inenting tegen Japanse Encephalitis worden aanbevolen. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.

Indonesië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op Indonesië, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en soms tuberculose en Japanse encefalitis.

Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden of alle vaccinaties vereist zijn voor je verblijf op Indonesië.

Over de inentingen voor Indonesië

Vanwege het tropische klimaat van Indonesië en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Indonesië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Indonesië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Indonesië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 18 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Indonesië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Indonesië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Indonesië, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Indonesië straathonden en soms apen lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Indonesië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Indonesië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Indonesië. Omdat het virus leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Indonesië

Indonesië heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt in Indonesië, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen in Indonesië regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In het grootste deel van Indonesië komt malaria voor, met uitzondering van het eiland Bali. Voor Java is in principe muggenwering voldoende, bijvoorbeeld DEET-spray. Voor de andere Indonesische eilanden, waaronder Sumatra, Borneo, Sulawesi en Lombok wordt het gebruik van malariamedicijnen aanbevolen.

Houd er rekening mee dat het kraanwater in Indonesië niet schoon genoeg is om te drinken. Koop drinkwater in de winkel, of kook kraanwater gedurende tenminste vijf minuten om de aanwezige bacteriën te doden.

Let op met open wondjes wanneer je in Indonesië verblijft. Vanwege het warme klimaat kunnen deze sneller ontsteken. Gebruik jodium of andere ontsmettingsmiddelen voor de huid om de wondjes te reinigen en dek ze eventueel af met een pleister.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This