Vaccinaties en inentingen Indonesië
Ga je binnenkort backpacken in Indonesië? Of moet je voor zaken in Jakarta zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Indonesië gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.
Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Indonesië.
Indonesië: welke inentingen zijn verplicht?
Ben je in de zeven dagen voor aankomst in Indonesië in een gele koorts-land geweest, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Is dit niet het geval, dan is de gele koorts-vaccinatie aanbevolen, maar niet verplicht.
Bekijk bij twijfel de lijst van gele koorts-landen. Let op: ook enkel een overstap in een gele koorts-land vereist een vaccinatie.
Indonesië: welke vaccinaties worden aanbevolen?
De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Indonesië: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.
In enkele gevallen kan ook een inenting tegen Japanse Encephalitis worden aanbevolen. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.
Indonesië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden op Indonesië, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en soms tuberculose en Japanse encefalitis.
Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden of alle vaccinaties vereist zijn voor je verblijf op Indonesië.
Over de inentingen voor Indonesië
Vanwege het tropische klimaat van Indonesië en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Indonesië
Indonesië heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt in Indonesië, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen in Indonesië regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.
Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.
Loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
In het grootste deel van Indonesië komt malaria voor, met uitzondering van het eiland Bali. Voor Java is in principe muggenwering voldoende, bijvoorbeeld DEET-spray. Voor de andere Indonesische eilanden, waaronder Sumatra, Borneo, Sulawesi en Lombok wordt het gebruik van malariamedicijnen aanbevolen.
Houd er rekening mee dat het kraanwater in Indonesië niet schoon genoeg is om te drinken. Koop drinkwater in de winkel, of kook kraanwater gedurende tenminste vijf minuten om de aanwezige bacteriën te doden.
Let op met open wondjes wanneer je in Indonesië verblijft. Vanwege het warme klimaat kunnen deze sneller ontsteken. Gebruik jodium of andere ontsmettingsmiddelen voor de huid om de wondjes te reinigen en dek ze eventueel af met een pleister.