Inentingen Indonesië

Vaccinaties en inentingen Indonesië

Ga je binnenkort backpacken in Indonesië? Of moet je voor zaken in Jakarta zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Indonesië gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Indonesië.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Indonesië: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voor aankomst in Indonesië in een gele koorts-land geweest, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Is dit niet het geval, dan is de gele koorts-vaccinatie aanbevolen, maar niet verplicht.

Bekijk bij twijfel de lijst van gele koorts-landen. Let op: ook enkel een overstap in een gele koorts-land vereist een vaccinatie.

Indonesië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Indonesië: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.

In enkele gevallen kan ook een inenting tegen Japanse Encephalitis worden aanbevolen. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.

Indonesië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op Indonesië, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en soms tuberculose en Japanse encefalitis.

Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden of alle vaccinaties vereist zijn voor je verblijf op Indonesië.

Over de inentingen voor Indonesië

Vanwege het tropische klimaat van Indonesië en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Indonesië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Indonesië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Indonesië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Indonesië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Indonesië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Indonesië, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Indonesië straathonden en soms apen lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Indonesië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Indonesië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Indonesië. Omdat het virus leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Indonesië

Indonesië heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt in Indonesië, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen in Indonesië regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydratatie) zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In het grootste deel van Indonesië komt malaria voor, met uitzondering van het eiland Bali. Voor Java is in principe muggenwering voldoende, bijvoorbeeld DEET-spray. Voor de andere Indonesische eilanden, waaronder Sumatra, Borneo, Sulawesi en Lombok wordt het gebruik van malariamedicijnen aanbevolen.

Houd er rekening mee dat het kraanwater in Indonesië niet schoon genoeg is om te drinken. Koop drinkwater in de winkel, of kook kraanwater gedurende tenminste vijf minuten om de aanwezige bacteriën te doden.

Let op met open wondjes wanneer je in Indonesië verblijft. Vanwege het warme klimaat kunnen deze sneller ontsteken. Gebruik jodium of andere ontsmettingsmiddelen voor de huid om de wondjes te reinigen en dek ze eventueel af met een pleister.

Veelgestelde vragen 

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Indonesië aanbevolen?

Niet iedere ziekte komt even vaak voor in Indonesië. Wanneer een vaccinatie alleen bij een langer verblijf wordt aanbevolen, gaat het meestal om ziektes waarmee je statistisch gezien minder snel in aanraking komt.

Op het moment dat je echter langer in Indonesië verblijft, bijvoorbeeld langer dan drie maanden, is de kans dat je in aanraking komt met de betreffende ziekte groter. Op dit moment is het verstandig om ook tegen deze ziektes ingeënt te worden.

In het geval van Indonesië gaat het hierbij om buiktyfus, rabiës, hepatitis B en soms ook tuberculose en Japanse encefalitis.

Of je de vaccinaties nodig hebt hangt echter ook af van de aard van je bezoek. Wanneer je bijvoorbeeld veel onder de lokale bevolking gaat verblijven, in het oerwoud of in de buurt van vee, kunnen de vaccinaties ook bij een korter verblijf al worden aanbevolen.

Kan ik malaria oplopen in Indonesië?

Ja, dat is mogelijk. In het grootste deel van Indonesië kan je malaria oplopen, maar de kans hierop verschilt per regio. Een uitzondering is het eiland Bali. Op Bali komt helemaal geen malaria voor en hoef je dus ook geen (preventieve) malariamedicatie mee te nemen.

Op het eiland Java, waarop onder meer de steden Jakarta en Bogor zich bevinden, volstaat het gebruik van mugwerende middelen. Deze moeten DEET bevatten om effectief te zijn.

Op de eilanden Sumatra, Borneo, Sulawesi, Lombok en Gili is de kans op malaria groter, maar is het in principe alleen verstandig om eventueel noodmedicatie mee te nemen.

Reis je ook over de eilanden ten oosten van Lombok en Sulawesi, dan wordt doorgaans aanbevolen om preventie malariatabletten te nemen. Deze tabletten kunnen een besmetting met malaria niet voorkomen, maar verkleinen de kans op een ernstig verloop wel aanzienlijk.

Bespreek je reis door Indonesië met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.

Kunnen muggen in Indonesië andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, dat is mogelijk. Naast malaria, kunnen muggen in Indonesië ook dengue (knokkelkoorts), zika, Japanse encefalitis en chikungunya dragen. Alleen tegen Japanse encefalitis is een vaccinatie mogelijk. Of dit in jouw geval is aanbevolen hangt af van het soort reis dat je gaat maken.

We raden je aan om goede mugwerende middelen mee te nemen die DEET bevatten. Dit is een effectief middel tegen muggen en andere insecten. Bovendien is het verstandig om te slapen onder een klamboe in Indonesië, bij voorkeur een geïmpregneerde klamboe. Een geïmpregneerde klamboe voorkomt dat muggen kunnen landen op de klamboe. Zo kun je niet door de klamboe heen worden gestoken wanneer je tegen de klamboe aan ligt.

Heb je te maken met klachten die je niet kunt verklaren en/of lijken op symptomen van één van de genoemde ziektes, dan is het goed om medische hulp te zoeken. Doe dit bij voorkeur in één van de grote steden van Indonesië, waar de zorg het beste is.

Kan ik veilig eten bij eetstalletjes in Indonesië?

Dit verschilt sterk per eetstalletje. In Indonesië ligt de standaard van voedselhygiëne minder hoog dan in Nederland. Je loopt daarom een groter risico op reizigersdiarree en voedselvergiftiging.

Kies altijd alleen voor eten dat goed gekookt of gebakken is en vermijd voedsel dat lange tijd ongekoeld in de warmte heeft gelegen. Meestal is populariteit onder de lokale bevolking een goede indicator dat je goed en veilig kunt eten bij een eetstalletje. Bij populaire kraampjes heb je bovendien een snelle doorloop van eten, waardoor het verser is en de kans op bedorven of besmet voedsel minder groot is.

Vermijd bij voorkeur ook ijsblokjes in je drinken, omdat dit niet altijd met drinkwater wordt gemaakt.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Indonesië?

In de directe omgeving van Indonesië liggen Singapore, Maleisië, Thailand, Papoea Nieuw-Guinea, Oost-Timor, de Filipijnen en Australië.

Wanneer je alle vereiste vaccinaties hebt gehaald voor Indonesië, hoef je voor geen van deze landen extra vaccinaties te halen. Houd vanzelfsprekend wel altijd rekening met een al dan niet langer verblijf in een land.

Verblijf je bijvoorbeeld een maand in Indonesië, dan heb je in principe geen rabiës vaccinatie nodig. Ga je hierna echter nog eens twee maanden door Thailand reizen, dan ben je opgeteld drie maanden in een land waar bij langer verblijf de rabiës-vaccinatie wordt aanbevolen. Het is in dit geval dus alsnog verstandig de vaccinatie te halen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Net als bij iedere vaccinatie, bestaat er een kleine kans op bijwerkingen. Meestal gaat het hierbij om griepverschijnselen, koorts, spierpijn en een algemeen ziek gevoel. Dit verdwijnt normaal gesproken binnen enkele dagen weer.

Ben je al ziek of heb je om andere redenen een verzwakte weerstand, dan is het doorgaans verstandig om de inentingen even uit te stellen, mits hiervoor tijd is. Bespreek bij twijfel altijd je situatie met een expert van StadsKliniek vaccinaties, zodat je een advies op maat ontvangt.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dit raden we je sterk aan. Wanneer een vaccinatie is verlopen, kunnen we niet meer met zekerheid zeggen dat je beschermt bent tegen de betreffende ziekte. Je weet dan dus niet of je beschermd bent tijdens je reis.

Reis je vanuit een gele koorts-land, dan ben je bovendien verplicht de vaccinatie te laten vernieuwen.

Neen geen risico en haal altijd een nieuwe inenting wanneer je vorige inenting is verlopen. Alleen dan weet je zeker dat je beschermd op weg kunt gaat.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Veel zoogdieren in Indonesië, waaronder vleermuizen, honden, katten en apen, kunnen rabiës dragen, ook wel bekend als hondsdolheid. Deze ziekte is erg besmettelijk en kan met een krab, beet of lik al worden overgedragen.

Zelfs met een rabiës-vaccinatie heb je behandeling nodig bij een besmetting. De medicatie die je nodig hebt als je al een vaccinatie hebt ontvangen is breder beschikbaar op de wereld, ook in arme gebieden. Dit verhoogt de kans op tijdige behandeling ten opzichte van een situatie waarin je niet bent gevaccineerd tegen rabiës. Bij een besmetting zonder eerdere vaccinatie moet je vaak uitwijken naar grotere ziekenhuizen, soms in zelfs in een ander land.

Je kunt niet altijd aan een dier zien of het rabiës draagt en merkt het ook niet altijd direct of je besmet bent. Neem daarom nooit een risico en zoek direct medische hulp. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk.

Komen er zandvlooien voor in Indonesië?
Ja, op veel stranden komen zandvlooien voor in Indonesië. Zandvlooien leven over het algemeen net onder het strandoppervlakte en zijn alleen actief tijdens en na zonsondergang tot en met zonsopkomst. Zandvlooien veroorzaken met hun beten jeukende en irriterende bultjes.

Hoewel niet gevaarlijk, zijn zandvlooibeten bijzonder storend. Probeer het strand in de periodes dat zandvlooien actief zijn te vermijden en woel overdag niet teveel door het zand.

Zandvlooien kunnen redelijk vermeden worden door middelen met DEET te gebruiken, dat ook helpt tegen muggen.

Zijn de ziekenhuizen in Indonesië van goede kwaliteit?
De ziekenhuizen in de grootste steden van Indonesië, zoals Jakarta en Bandung, zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit, hoewel minder goed dan Nederlandse ziekenhuizen. Daarnaast zijn er privéklinieken en -ziekenhuizen van goede kwaliteit.

Heb je medische zorg nodig, ga dan bij voorkeur naar één van deze ziekenhuizen. Een alternatief is om uit te wijken naar Singapore.

Raadpleeg je zorg- en/of reisverzekeraar altijd voorafgaande aan een ziekenhuisbezoek. Zij kunnen je adviseren en meer vertellen over de dekking. Houd er rekening mee dat je de behandeling in eerste instantie moet voorschieten. Vaak moet dit contant gebeuren.

Kan ik medicijnen kopen in Indonesië?
In apotheken in Indonesië, met name de grotere steden, kun je een grote diversiteit aan medicijnen kopen. Vaak voor een lagere prijs dan in Nederland. Bekijk altijd goed de verpakking en bijsluiter voor gebruik en raadpleeg eventueel je huisarts.

Houd er rekening mee dat je niet zonder meer alle medicijnen mag meenemen naar Indonesië. Bewaar je medicijnen altijd in de originele verpakking. Vallen je medicijnen onder de Opiumwet, dan heb je een medische verklaring nodig. Dit is niet hetzelfde als een medisch paspoort.

Kan ik veilig zwemmen in Indonesië?
In zoet oppervlaktewater in Indonesië kan schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia, voorkomen. Dit is een worm, waarvan de larven de huid kunnen binnendringen en flinke ziekte kunnen veroorzaken. De larven komen bijzonder eenvoudig in de huid terecht: pootje baden kan al voldoende zijn.

Direct na een besmetting kan er sprake zijn van jeuk en huiduitslag, veroorzaakt door de parasiet die de huid in is gegaan.

Na twee tot zes weken kan er onder meer koorts, spierpijn, rillingen en spierpijn ontstaan. Zonder behandeling kan de ziekte in de loop der jaren verergeren, maar de ziekte is bij herkenning goed te behandelen in Nederland.

Er kan zonder risico op schistosomiasis gezwommen worden in gechloreerde zwembaden of zeewater. Houd er wel rekening mee dat in de zee kwallen kunnen voorkomen.

Is er veel luchtvervuiling in Indonesië?
Ja, met name in de grote steden. Met name door (aangestoken) bosbranden, maar ook door een grote hoeveelheid gemotoriseerd verkeer kan er veel smog ontstaan in gebieden van Indonesië. Deze smog verplaatst zich soms zelfs naar Maleisië en Singapore.

Smog kan leiden tot geprikkelde luchtwegen en andere luchtwegklachten. Met name mensen die al last hebben van gevoelige luchtwegen, kan de smog stevige klachten veroorzaken.

Is er sprake van veel smog, met name buiten het regenseizoen, raden we je aan niet langer dan nodig in het gebied te verblijven. Draag eventueel een masker om de luchtwegen te beschermen.

Wat is de zonkracht in Indonesië?
Indonesië heeft te maken met een vrij hoge zonkracht, wat betekent dat je snel verbrand kunt raken. Ook op dagen dat het bewolkt is kun je nog verbranden. Draag iedere dag zonnebrand en breng regelmatig een nieuw laagje aan.

Ook als je niet verbrandt, zorgt de zonnebrand nog voor huidbescherming die huidkanker kan voorkomen. Neem aftersun mee om verbrande huid te behandelen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This