Inentingen India

Vaccinaties en inentingen India

Ga je binnenkort op reis naar India? Of moet je voor je werk naar New Delhi, Bangalore of Mumbai? Het is verstandig om je reis goed voor te bereiden door de juiste vaccinaties te halen. Zo kun je met een gerust hart in het vliegtuig stappen en je reis naar India beginnen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor India halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

India: welke inentingen zijn verplicht?

India heeft alleen een inenting tegen gele koorts verplicht gesteld. Dit is bovendien alleen het geval wanneer je afkomstig bent uit een land waar gele koorts heerst. Gele koorts komt voor in Afrika en Zuid-Amerika. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een compleet overzicht. Let op: ook wanneer je enkel overstap in een land met gele koorts is een inenting verplicht.

India: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Bij een bezoek aan India worden de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis A, DTP, BMR en buiktyfus bij een verblijf langer dan 2 weken. De meeste Nederlanders hebben al eerder een BMR-vaccinatie ontvangen. Het is in dat geval niet nodig om de inenting nog eens te halen.

India: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in India, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms ook Japanse encefalitis en tuberculose. De noodzaak van de laatste twee inentingen is afhankelijk van de aard van het verblijf.

Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe jouw reis in India eruit ziet. Er kan vervolgens bekeken worden welke vaccinaties van toepassing zijn op jouw situatie.

Over de inentingen voor India

In India heersen meerdere klimaten, die veelal erg warm zijn. Ook is de standaard voor hygiëne en gezondheidszorg lager in India. Hierdoor komen er diverse ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks tegenkomen. Tegen sommige ziektes kan je een ingeënt worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in India, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in India. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan India. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 18 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan India. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in India en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in India. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan India, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in India straathonden en soms apen lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder India. Omdat het virus leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van India, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor India

De standaard voor hygiëne in India is vele malen lager dan in Nederland. Riolering is gebrekkig en de standaard in keukens en andere eetgelegenheden laat te wensen over. Hierdoor bestaat er een reëel risico op voedselvergiftiging.

Loperamide en ORS zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar.

Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken, omdat het diarree remt.

In het grootste deel van India komt malaria voor, dat overgedragen wordt door muggenbeten. Ook kunnen muggen dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Draag bedekkende kleding en gebruik DEET om muggen te weren. Bespreek met een expert of het nodig is om noodmedicatie tegen malaria mee te nemen.

Leidingwater in India is niet veilig om te drinken. Het kan leiden tot ziekte en diverse klachten. Douchen met leidingwater is geen probleem, maar koop water in flessen om te drinken.

Veelgestelde vragen India

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in India aanbevolen?
Niet iedere (besmettelijke) ziekte komt even vaak voor. Mede om deze reden worden niet alle vaccinaties bij een kort verblijf al aanbevolen. Verblijf je echter gedurende een langere tijd in India, dan neemt de kans statistisch gezien toe dat je in een situatie terecht komt waar je ziek kunt worden.

Om deze reden worden sommige inentingen alleen bij een langer verblijf aanbevolen. In het geval van India zijn dit vaccinaties tegen hepatitis B, rabiës, tuberculose en Japanse encefalitis.

Ook de aard van je verblijf heeft echter invloed op het advies. Zo komt Japanse encefalitis vooral in landelijke gebieden waar vee wordt gehouden. Soms worden de vaccinaties daarom ook al bij een korter verblijf in India aanbevolen. Bespreek je reis door India met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in India?

Ja, in heel het land kun je malaria oplopen door een muggenbeet. Het verschilt echter sterk per regio hoe groot de kans op een besmetting is. Malaria komt met name voor aan de noordoost kust, het centrum van het land, in de regio Mangalore en de landtong in het uiterste oosten, die ingesloten wordt door Bangladesh, Bhutan, Myanmar en China.

Of het voor jou verstandig is om een noodbehandeling tegen malaria mee te nemen tijdens je bezoek aan India, hangt sterk samen met de regio’s die je gaat bezoeken. Bespreek je (geplande) route met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat. 

Kunnen muggen in India andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, muggen in India kunnen ook dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya en Japanse encefalitis overbrengen. Het verschilt per regio en ziekte hoe groot het risico hierop is.

Helaas is het niet mogelijk om reisvaccinaties tegen deze ziektes te halen. Het is daarom belangrijk om muggenbeten zo goed mogelijk te voorkomen. Gebruik mugwerende middelen die DEET bevatten en slaap bij voorkeur onder een geïmpregneerde klamboe. Muggen kunnen niet landen op een geïmpregneerde klamboe, waardoor je ook niet door de klamboe heen kunt worden gestoken wanneer je tegen de klamboe aan ligt.

Mocht je te maken krijgen met klachten die je niet kunt verklaren en/of lijken op klachten van één van de genoemde ziektes, dan is het belangrijk om een arts te bezoeken. Zonder behandeling kunnen deze ziektes ernstige gevolgen hebben.

Kan ik veilig eten bij eetstalletjes in India?
Dit verschilt sterk per eetkraampje. De standaard voor (voedsel)hygiëne in India ligt ver onder de standaard van Nederland en is soms ronduit erbarmelijk. Kies altijd voor voedsel dat goed gekookt of gebakken is en vermijd eten dat langdurig ongekoeld in de warmte heeft gelegen. Pas vooral op met vis en schaaldieren. De ervaring leert dat met name hiermee vaak voedselvergiftigingen optreden.

Over het algemeen is het een goede vuistregel om kraampjes te bezoeken die populair zijn onder de lokale bevolking. Dit vormt vaak een goede graadmeter voor de kwaliteit van het eten.

Vermijd ijsblokjes, omdat deze meestal niet gemaakt zijn met schoon water.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van India?
India grenst aan Pakistan, China, Nepal, Myanmar (Birma), Bangladesh en Bhutan. Daarnaast ligt Sri Lanka voor de kust van het land.

Voor Pakistan en Myanmar gelden dezelfde vaccinaties als voor India het geval is. Voor China, Bangladesh, Nepal, Bhutan en Sri Lanka wordt ook aanbevolen om een inenting tegen buiktyfus te halen bij een verblijf van langer dan twee weken in het betreffende land.

Voor China wordt bij een langer verblijf bovendien een vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen. Weet je vooraf goed hoe je reis eruit ziet, bespreek deze dan met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat. Zo ga je veilig op weg naar India.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Ja, dit kan soms gebeuren. StadsKliniek vaccinaties maakt uitsluitend gebruik van vaccins van de hoogst mogelijke kwaliteit. Net als bij iedere vaccinatie kunnen er echter bijwerkingen ontstaan. Meestal gaat het hierbij om lichte griepverschijnselen, koorts, spierpijn en een algemeen ziek gevoel.

De kans hierop is groter wanneer je al ziek bent of een verlaagde weerstand hebt. Daarom wordt in dergelijke gevallen aangeraden om, zo mogelijk, even te wachten met het halen van de reisinentingen.

Neem bij twijfel contact op met StadsKliniek vaccinaties. We geven je graag advies voor je vaccinaties voor India.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Ja, dit is erg belangrijk. Wanneer een vaccinatie is verlopen, betekent dit dat je waarschijnlijk niet meer goed beschermd bent tegen de betreffende ziekte. Het gevolg is dat je alsnog ziek kan worden, wat niet alleen je reis of vakantie verpest, maar ook bijzonder gevaarlijk kan zijn.

We raden je daarom sterk aan om verlopen vaccinaties opnieuw te halen, ook als de vaccinatie pas enkele weken of maanden is verlopen. Alleen op deze manier weet je zeker dat je goed beschermd op reis naar India kunt gaan.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Zoogdieren, waaronder honden, apen en vleermuizen, kunnen soms rabiës hebben, ook wel bekend als hondsdolheid. Dit is een ziekte die zonder behandeling altijd dodelijk is. Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen rabiës moet je zo snel mogelijk behandeld worden. Je kunt al besmet worden door een beet, krab of lik. Je kunt niet altjid zien aan een dier of het hondsdolheid heeft.

Ga bij een dergelijke gebeurtenis direct naar een ziekenhuis. Met een vaccinatie tegen rabiës heb je nog steeds een behandeling nodig. Het verschil met een situatie zonder vaccinatie is dat de medicijnen die je nodig hebt als je al gevaccineerd bent op meer locaties beschikbaar zijn, ook in armere landen. Hierdoor is het makkelijker om de juiste behandeling te ontvangen bij een eventuele rabiës-besmetting.

Houd er rekening mee dat rabiës in India voorkomt. We raden je sterk af om contact te zoeken met bijvoorbeeld straathonden of apen.

Komen er zandvlooien voor in India?

Ja, zandvlooien komen in grote delen van India voor. Zandvlooien leven vooral op stranden, net onder de oppervlakte. Over het algemeen zijn de beestjes met name rond zonsopkomst en zonsondergang actief. Ze zorgen bij een beet voor flinke jeuk en irritatie. Hoewel zandvlooien niet gevaarlijk zijn, kunnen ze in korte tijd erg vaak bijten en zo erg veel overlast veroorzaken.

Vermijd stranden in het donker en rond zonsopkomst en zonsondergang. Ook overdag is het verstandig om niet te veel in het zand te woelen, omdat je zo de zandvlooien op je kunt krijgen. Je kunt zandvlooien tegengaan met middelen die DEET bevatten, maar stranden vermijden op tijdstippen dat zandvlooien actief zijn is het verstandigst.

Zandvlooien komen in principe alleen voor in tropische gebieden. In sommige delen van India is het risico daarom groter dan in andere gebieden.

Zijn de ziekenhuizen in India van goede kwaliteit?
In de grote steden van India is de kwaliteit van gezondheidszorg in ziekenhuizen van een redelijk niveau. Hierbuiten is de kwaliteit een stuk lager. Heb je medische hulp nodig en kun je niet naar een grote stad komen, dan is het verstandig om te kiezen voor een privékliniek.

Raadpleeg altijd je (reis)verzekeraar voor advies. Zij kunnen je meer vertellen en advies geven over de te zoeken hulp. Houd er rekening mee dat je de zorg in India meestal moet voorschieten en dit vaak contant moet gebeuren.

Kan ik medicijnen kopen in India?
Op de meeste grote markten in India vind je ook een apotheek, die doorgaans een redelijk goed aanbod hebben. Let bij het kopen van medicatie op de producent, om er zeker van te zijn dat je kwalitatief goede en veilige medicatie koopt.

Heb je speciale medicatie nodig, dan is het verstandig om dit mee te nemen vanuit Nederland. Gaat het om medicatie op recept, neem dit recept dan mee om aan te kunnen tonen dat je geoorloofd bent deze medicijnen bij je te hebben.

Ook in ziekenhuizen is vaak een apotheek aanwezig. In de grote steden van India zijn deze apotheken vaak 24 uur per dag open. Je hoeft geen patiënt te zijn in het ziekenhuis om gebruik te maken van deze apotheken.

Kan ik veilig zwemmen in India?
Zoet oppervlaktewater kan larven bevatten die bilharzia (schistosomiasis) veroorzaken. De larven van de worm die de ziekte veroorzaakt dringen de huid door en kunnen hier diverse klachten veroorzaken. Zonder behandeling kan de ziekte verergeren.

Na twee tot zes weken kan er onder meer koorts, spierpijn, rillingen en spierpijn ontstaan. Zonder behandeling kan de ziekte in de loop der jaren verergeren, maar de ziekte is bij herkenning goed te behandelen in Nederland.

Er kan zonder risico op schistosomiasis gezwommen worden in gechloreerde zwembaden of zeewater. Houd er wel rekening mee dat in de zee onder meer kwallen kunnen voorkomen.

Is er veel luchtvervuiling in India?
De grote steden van India hebben ernstige problemen met de kwaliteit van de lucht. Door grote hoeveelheden gemotoriseerd verkeer is de luchtkwaliteit bijzonder slecht, met name in droge, warme periodes van het jaar. Smog is erg slecht voor de gezondheid en kan bij mensen met klachten in de luchtwegen leiden tot een stevige verergering van de klachten.

Vermijd bij voorkeur een langdurig verblijf in een stad met veel luchtvervuiling en draag eventueel een masker wanneer je al luchtwegklachten hebt.

Wat moet ik doen bij hoogteziekte?
In het uiterste noorden van India bevindt zich het Himalaya-gebergte. Ga je dit gebied bezoeken, bijvoorbeeld een trekking door de bergen, dan kun je te maken krijgen met hoogteziekte.

Hoogteziekte kan voorkomen worden door goed te acclimatiseren. Bij lichte hoogteziekte krijg je last van kortademigheid, duizeligheid en hoofdpijn. Dit kan na enkele dagen verdwijnen als je gewend bent aan de hoogte.

Bij ernstige hoogteziekte moet je afdalen om de klachten te laten verminderen en de gezondheid niet in gevaar te brengen. We raden aan om rustig te wennen aan de hoogte. Vlieg je bijvoorbeeld naar een stad in India die al op enige hoogte ligt (meestal 3000+ meter), dan is het goed om hier enige tijd te verblijven voor je verder de bergen ingaat.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This